Μία ενδιαφέρουσα και σημαντική διάλεξη από την καθηγήτρια της σχολής πιάνου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών Μαρίας Ελευθεριώτη θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας την Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014, Ώρα 20.00-21.30 στην  Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Πατρών Αράτου 23.

Θέμα:" Η επιρροή του Εμπρεσιονισμού στο πιάνο"

Στην διάλεξη θα γίνει μια σύντομη αναδρομή στις εποχές της Δυτικοευρωπαϊκής μουσικής,με κατάληξη το ρεύμα του Εμπρεσιονισμού, στο οποίο θα γίνει ανάλυση.Θα αναφερθούν οι καινοτομίες, οι <<νέες κατασκευές>> και νέοι ήχοι στο πιάνο, που δημιουργεί ο κατ’εξοχήν εμπρεσιονιστής συνθέτης και πιανίστας Claude Debussy. Επίσης θα προβληθούν διαφάνειες και θα ακουστούν επιλεγμένα έργα του.

Βιογραφικό σημείωμα Μαρίας Ελευθεριώτη

Η Μαρία Ελευθεριώτη γεννήθηκε στην Πάτρα.Αρχισε τις μουσικές της σπουδές 14 ετών στην Φιλαρμονική Εταιρεία στη σχολή Πιάνου και Θεωρητικών.Συνέχισε Θεωρητικά με τον Μουσουργό Δημήτρη Σινούρη, από τον οποίο έλαβε Πτυχίο Αρμονίας το 1983, με βαθμό <<Αριστα>>. Στο Πιάνο συνέχισε τις σπουδές της με τον Σολίστα-Καθηγητή Κωστή Γαϊτάνο,στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών όπου αποφοίτησε το 1987 λαμβάνοντας Δίπλωμα Πιάνου με τον βαθμό <<Αριστα παμψηφεί και Βραβείο>>.

Από τότε αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην διδασκαλία Θεωρητικών και Πιάνου,όπου έχει ιδιαίτερη αδυναμία.Μαθητές της κάτοχοι Πτυχίων Θεωρητικών είναι από χρόνια καταξιωμένοι Καθηγητές σε δημόσια σχολεία,ενώ μαθητές της των Πτυχίων Πιάνου έχουν διακριθεί και σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Η αγάπη της για την μουσική και τη σωστή διδασκαλία της, την ωθούν να εξελίσσεται και να ενημερώνεται διαρκώς ,παρακολουθώντας όλα τα Σεμινάρια Πιάνου που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Πατρών,αλλά και τις διεθνείς τάσεις της μουσικής  και ειδικά της τεχνικής του Πιάνου.Εχει εργαστεί ως επιμελήτρια Αρμονίας  στο Ελληνικό Ωδείο  Πατρών από το 1984-1996,και ως Δασκάλα Πιάνου από το 1987-1996 συνεχώς .Επίσης εργάζεται στο Δημοτικό Ωδείο Πάτρας ως Καθηγήτρια Πιάνου από το 1988 έως και σήμερα.Απώτερος  στόχος της είναι να μεταδώσει στα παιδιά αγάπη και ενθουσιασμό για την μουσική.

Επίσης συνεχίζεται ο Β΄κύκλος σεμιναρίων - ανοικτών μαθημάτων τα οποία θα πραγματοποιηθούν από τους καθηγητές  του Δημοτικού Ωδείου Πατρών Ευγένιο Βούλγαρη παραδοσιακή μουσική και Αν. Πάππας πιάνο :

Β΄ ΚΥΚΛΟΣ Σεμιναρίου και παρουσίαση παραδοσιακών οργάνων Ευγ .Βούλγαρη (παραδοσιακή μουσική)

Δευτέρα  21 Ιουλίου 2014 Ώρα: 16.00-19.00

Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Πατρών Αράτου 23.

Θέμα : Γνωριμία με αστικά παραδοσιακά όργανα
Θα παρουσιαστούν όργανα, όπως το ούτι, το λαούτο, η λάφτα, ο ταμπουράς, το κανονάκι και η λύρα. Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει την επαφή των συμμετεχόντων με τις ιδιαιτερότητες του ήχου τους, την περιγραφή του τρόπου που λειτουργούν σαν ηχογόνα όργανα,  ενώ θα αναλυθεί  ο  ρόλος τους στην μουσική πράξη και μέσα στα σχήματα που συμμετέχουν, με παραδείγματα από το μουσικό ρεπερτόριο που πραγματεύονται.

Η παρουσίαση απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρει μια τέτοια γνωριμία ανεξαρτήτου ηλικίας και θα έχει εργαστηριακό χαρακτήρα, προκειμένου οι συμμετέχοντες να έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την παραγωγή του ήχου στο καθένα από αυτά, εάν βεβαίως το επιθυμούν.    

Β΄ ΚΥΚΛΟΣ Ανοικτού μαθήματος και Σεμιναρίου Αν. Πάππας (πιάνο) 
Δευτέρα  21 Ιουλίου 2014 Ώρα: 11.00-14.00 & 17.00-20.00          
Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Πατρών  Μαιζώνος 42 & Αράτου (Παλαιό Μουσείο).   

Το ανοικτό μάθημα -σεμινάριο απευθύνεται σε προχωρημένους σπουδαστές πιάνου, επιπέδου μέσης τάξης και ανωτέρας με κύριο θέμα  την τεχνική του πιάνου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για δηλώσεις συμμετοχής στην γραμματεία του Δημοτικού Ωδείου Αράτου 23 τηλ.2610/271087 καθημερινά από 8.00-21.00.