>Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε, στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, στο ομώνυμο εκκλησάκι η γιορτή του Αγίου Υακίνθου. Τη θεία λειτουργία τέλεσε ο αιδεσιμότατος ιερέας π. Παναγιώτης Μαλαμής, Καλαβρυτινός από το Σιγούνι, που κατοικεί και ιερουργεί στον Άγιο Δημήτριο στο Σικάγο των Η.Π.Α. και παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Καλαβρύτων, ανώνυμης εταιρείας, του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής πολιτικός μηχανικός MSc κ. Λεωνίδας Σπυρόπουλος, οι εργαζόμενοι, χιονοδρόμοι και επισκέπτες του Χιονοδρομικού Κέντρου και οι ποιμένες και τσοπάνηδες του Χελμού.
Όπως αναφέρει το kalavrytanews, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι, ο Άγιος Υάκινθος, άγιος της αγάπης, των ερωτευμένων και της νεότητας είναι και ο άγιος του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, ο Άγιος, που προστατεύει το Χιονοδρομικό μας κέντρο, - που στηρίζεται καθοριστικά από τους νέους μας – που προστατεύει τους εργαζομένους του, τους σκιέρ και τους επισκέπτες του, ο Άγιος, που κάθε χρόνο, μας στέλνει το πολύτιμο και απόλυτα αναγκαίο, για τη λειτουργία του Κέντρου μας, χιόνι.
Με τις ευλογίες του Αγίου Υακίνθου, του Αγίου μας, τον καθημερινό αγώνα των εργαζομένων στο Χιονοδρομικό μας Κέντρο και τη στήριξη και την αγάπη των χιονοδρόμων και των επισκεπτών, που μας προτιμούν κάθε χρόνο, θα κάνουμε και εφέτος το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων να ανέβει πιο ψηλά, πιο γρήγορα, πιο δυνατά και να συνεχίσει να προσφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου Καλαβρύτων και της Αχαΐας και στην παροχή εργασίας στους νέους μας.


Άγιος Υάκινθος, ο ορθόδοξος Άγιος των ερωτευμένων, της αγάπης και της νεότητας

Η σύγχρονη λατρεία του ξεκινά από τα Ανώγεια της Κρήτης. Ως Άγιος της αγάπης, των ερωτευμένων ζευγαριών και της νεότητας έχει προβληθεί ο Υάκινθος, που εορτάζει σήμερα, 3 Ιουλίου.
Ο Άγιος Υάκινθος υπήρξε, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, θαλαμηπόλος του αυτοκράτορα Τραϊανού, ο οποίος του ζήτησε να απαρνηθεί τον Χριστό. Εκείνος αρνήθηκε και φυλακίστηκε 12 χιλιόμετρα νότια από τα Ανώγεια της Κρήτης, στην ορεινή περιοχή Φούρνοι, όπου του έδιναν φαγητά ποτισμένα με το αίμα ζώων που είχαν θυσιαστεί σε είδωλα (ειδωλόθυτα).
Ο Άγιος αρνήθηκε το φαγητό επί σαράντα ημέρες και τελικά πέθανε από ασιτία το 98 μ.Χ., σε ηλικία 20 ετών. Οι φρουροί του βρήκαν στο κελί του αγγέλους που κρατούσαν λαμπάδες να τον στεφανώνουν. Ο αυτοκράτορας Τραϊανός, κατά την ελληνορθόδοξη παράδοση, έδωσε εντολή να πετάξουν το λείψανό του στα θηρία, αλλά το φύλασσαν άγγελοι και τα θηρία δεν το πείραξαν. Τελικά, το λείψανο ετάφη στην πατρίδα του, την Καισάρεια, από έναν συγκλητικό που του ξαναέδωσε το φως του.
Παράλληλα, το όνομα Υάκινθος είναι συνυφασμένο και με τα πανάρχαια ήθη. Προς τιμήν του γίνονταν κάθε χρόνο γιορτές στην Τύλισσο, στη Μεσσηνία και τη Σπάρτη. Γιόρταζαν το θάνατο και την ανάστασή του, καθώς θεωρούνταν ένας προελληνικός θεός της βλάστησης και της γονιμότητας.
Η σύγχρονη λατρεία του Αγίου ξεκινά από τα Ανώγεια της Κρήτης, με τα Υακίνθεια, και εξαπλώνεται σιγά - σιγά σε όλη την Ελλάδα. Θεωρείται ο Άγιος του έρωτα, των αγνών αισθημάτων, της δημιουργίας και της έμπνευσης. Ειδικότερα, όσοι προτιμούν να γιορτάζουν τον, κατά την κρητική παράδοση, Έλληνα Άγιο της αγάπης επισκέπτονται το ναό του Αγίου Υακίνθου, ένα λιτό, κυκλικό, πέτρινο κρητικό ναό που είναι κτισμένος σε υψόμετρο 1.200, στον Ψηλορείτη, όπως και στο πέτρινο και όμορφο εκκλησάκι του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.

Γάμος και Βαφτίσια στο γραφικό εκκλησάκι στην κορυφή του Χελμού!