Δεν έχουν περάσει λίγες μέρες από το φωτορεπορτάζ του patrasevents.gr, για τη "μετάλλαξη" του Δικαστικού Μεγάρου Πάτρας. Πρόσφατα ανακαινίστηκε, βάφτηκε και φωτίστηκε, αποτελώντας ένα σημείο αναφοράς στο κέντρο της πόλης, το οποίο προκαλεί το θαυμασμό όλων.

Μέχρι εδώ ήταν η χαρά. Τα συνθήματα δεν το "άφησαν" ήσυχο. 

Το ιστορικό κτίριο λοιπόν, φαίνεται να έπεσε "θύμα" από ομάδα νεαρών που φέρεται να ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο οι οποίοι μετά την επιστροφή τους από τις φυλακές Αγίου Στεφάνου, όπου εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους απεργούς πείνας, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν και στο ... κτίριο.  

Όπως είχε γράψει προ ημερών στο ρεπορτάζ του το patrasevents.gr, το δικαστικό μέγαρο κατασκευάστηκε ύστερα από επίμονες προσπάθειες του δικηγόρου και πολιτικού Κωνσταντίνου Γκότση (1862 – 1958). Είναι έργο του αρχιτέκτονα Π.Δ. Καραθανασόπουλου, άρχισε να χτίζεται το 1926, ενώ τα εγκαίνιά του έγιναν την 1/10/1931.

Είναι ένα περίοπτο μέγαρο που καταλαμβάνει το οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Κορίνθου, Γούναρη, Μαιζώνος και Κανάρη, με τη διαμόρφωση μικρού αίθριου στο εσωτερικό του.

Υιοθετεί στοιχεία του κλασικισμού με κιονόκρανα, κορνιζώματα, θυρώματα, κλπ, κάνοντας έτσι «διάλογο» με τα παλαιότερα νεοκλασικά της πόλης, διαφοροποιούμενο όμως με τον επιβλητικό όγκο και την κλίμακά του.Πως ήταν πριν το ιστορικό κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου πριν τη νέα "επιδρομή"