"Έσπασε" η θεατρική σιωπή με την παράσταση "Η Γυναίκα της Ζακύνθου"

Ιστορική μέρα για την Αιγιάλεια, γεμάτη συγκίνηση και δέος, ήταν το Σάββατο 28 Ιουνίου.

Η σιωπή “έσπασε” στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας, που φιλοξένησε την πρώτη -μετά από αιώνες- θεατρική παράσταση, χάρη στις φροντίδες του Φεστιβάλ Αθηνών και του Σωματείου “Διάζωμα”, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και πάντα στο πλαίσιο της ιδέας της επαναλειτουργίας αρχαίων θεάτρων σε όλη τη χώρα.

Για το “ξύπνημα” από τον βαθύ αιώνιο ύπνο του αρχαίου θεάτρου, η θεατρική παράσταση “Η Γυναίκα της Ζάκυθος” του Δήμου Αβδελιώδη ήταν μια εκλεκτή επιλογή, ενώ η ερμηνεία της Όλιας Λαζαρίδου προκάλεσε πραγματική έκσταση στους πάνω από 500 θεατές, που ξεπερνώντας κάθε προσδοκία περί προσέλευσης, κατέκλυσαν το χώρο χαιρετίζοντας την επαναλειτουργία του αρχαίου θεάτρου.

Την ικανοποίησή τους για την πραγμάτωση ενός ονείρου πολλών χρόνων εξέφρασαν εκ μέρους του Δήμου Αιγιαλείας ο δήμαρχος κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος και εκ μέρους της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ο κ. Κώστας Κλάγκος.

Ο σκηνοθέτης κ. Αβδελιώδης, τονίζει στο σημείωμά του στο πρόγραμμα της παράστασης: “Με το έργο αυτό, ο Σολωμός αφήνει το φως και ανιχνεύει το σκοτάδι. Αν και μικρό σε έκταση -δέκα μικρά κεφάλαια- είναι ο αντίποδας που στηρίζει όλο το άλλο του έργο, αντισταθμίζοντας το βάρος και την έκταση της αναζήτησής του. (...).


Το εργο, αν και έχει την επίφαση ενός οραματικού οίστρου, είναι απόλυτα ρεαλιστικό γιατί ανιχνεύει τις αιτίες της κακοδαιμονίας και της διχόνοιας σαν ζητήματα βαθιάς άγνοιας και αδυναμίας πρωτίστως ημών των ιδίων, των παρατηρητών, των φερομένων ως υποκειμένων του ορθού λόγου. Κάθε παραίτησή μας μπροστά σε κάτι παράλογο και άδικο, γίνεται αυτόματα προσχώρηση στο αντίθετο στρατόπεδο, του παραλογισμού και του χάους, που εμπεριέχει το απρόβλεπτο, το οδυνηρό, το κακό.”

Είναι χαρακτηριστικό πως η παράσταση παίχτηκε με το φως της ημέρας, χωρίς σκηνικά. Μια σκηνοθεσία λιτή, που χαρακτηρίστηκε “δωρική” από τους θεατές και που έτσι ανέδειξε με τον βέλτιστο τρόπο τόσο τη μοναδικότητα του θεατρικού κειμένου, όσο και τον αρχαιολογικό χώρο, αυτό το “ακατέργαστο διαμάντι” που στολίζει την Αιγιάλεια και που θα πρέπει, με τη συνεργασία  όλων των αρμοδίων φορέων και με την κατάλληλη αξιοποίησή του, να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο, τόσο ως επισκέψιμος χώρος όσο και ως χώρος φιλοξενίας αξιόλογων θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων.