Βασιλιάς της Ισπανίας ορκίστηκε σήμερα ο πρίγκιπας Φελίπε. Διαδέχεται τον πατέρα του, Χουάν Κάρλος, που παραιτήθηκε από το θρόνο. Επίσης, για πρώτη φορά μετά από πολλές 10ετίες η Ισπανία θα έχει Ισπανίδα Βασίλισσα (Λετίθια), καθώς η σύζυγος του Χουάν Κάρλος, Βασίλισσα Σοφία ήταν Ελληνίδα (κόρη του Ελληνα Βασιλιά Παύλου και αδερφή του πρώην Βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνου). Πάντως, τόσο ο Χουάν Κάρλος, όσο και η Σοφία θα διατηρήσουν τους τίτλους τους.

* Στην τελετή παρευρέθηκαν ο πρώην Βασιλιάς Κωνσταντίνος και η σύζυγός του Αννα-Μαρία.

* Απών από την λιτή τελετή ορκωμοσίας ο απερχόμενος Βασιλιάς, Χουάν Κάρλος γιατί δεν ήθελε να αποσπάσει την προσοχή από τον νέο μονάρχη.

* Ο Φελίπε έκανε κάλεσμα για ενότητα, υποσχόμενος μια μοντέρνα βασιλεία: «Ενα Εθνος δεν είναι μόνο η ιστορία του».

* Ο Φελίπε στο λόγο του υποσχέθηκε να υπηρετεί το σύνταγμα της Ισπανίας και ευχαρίστηκε στους γονείς του Χουάν Κάρλος και Σοφία. Στάθηκε ιδιαίτερα στην 40χρονη βασιλεία τους και εκεί «έσπασε» η φωνή του από τη συγκίνηση.

* Στο Ισπανικό κοινοβούλιο, ο Βασιλιάς Φελίπε συνοδευόταν από την γυναίκα του Λετίθια και τις δυο κόρες τους Λεονόρ και Σοφία. Την βασιλική οικογένεια υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.