Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από το κοινό της περιοχής της Πάτρας η μεγάλη συναυλία με τον συνθέτη και μαέστρο Σταύρο Ξαρχάκο «Μάνα μου Ελλάς», στην οποία συμμετέχουν η Ηρώ Σαία και ο Ζαχαρίας Καρούνης καθώς και η 10μελής ορχήστρα ΚΟΕΜ, την Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014, στις 21.30 στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο, στην οδό Γερανού, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες (που έχει ξαναμεφανιστεί στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας τόσο με την μουσική παράσταση «Αμάν Αμήν» όσο και με την Αγνή Μπάλτσα αλλά και πριν από τρία χρόνια μαζί με τους νέους αξιόλογους ερμηνευτές Γιάννη Χαρούλη και Νατάσα Μποφίλιου και το 2012 με την παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο», παρουσιάσει την φετινή καλοκαιρινή περίοδο στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ελλάδας μία συναυλία με τίτλο «Μάνα μου Ελλάς».

Τραγούδια από την αρχή της σταδιοδρομίας του μέχρι σήμερα, τραγούδια από τον κινηματογράφο, το θέατρο, που όλοι αγαπήσαμε, τραγουδήσαμε και μελωδίες που μας συντρόφευσαν!

Συνταξιδιώτες του σε αυτή την περιοδεία θα είναι η Ηρώ Σαΐα, ο Ζαχαρίας Καρούνης, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, καθώς και μια 11μελής ορχήστρα καταξιωμένων μουσικών – σολίστ, την οποία θα διευθύνει ο ίδιος ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Η Ηρώ Σαΐα ξεκίνησε ως μέλος της ομάδας «Σπείρα-Σπείρα», του Σταμάτη Κραουνάκη. Συνεργάστηκε με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, την Αφροδίτη Μάνου, τον Γιάννη Σπανό, τον Ορφέα Περίδη, κ. α. Έχει κυκλοφορήσει δύο προσωπικούς δίσκους. Με τον Σταύρο Ξαρχάκο συνεργάστηκε στις παραστάσεις, «Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι» (2011, Gazarte), «Αμάν – Αμήν» (2012, Ακροπόλ), «Μελίνα: όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα…» (2013, Πρέσπες –Ηρώδειο) «νυν και αει… Τσιτσάνης» (2014, Ιερά Οδός).

Ο Ζαχαρίας Καρούνης ξεκίνησε την πορεία του στο Εθνικό Θέατρο ενώ μέχρι σήμερα έχει βρεθεί δίπλα στη Δόμνα Σαμίου, στο Γιώργο Νταλάρα, τη Μαρία Φαραντούρη, τη Μαριώ κ.α. Έχει κυκλοφορήσει 3 προσωπικούς δίσκους.

Με τον Σταύρο Ξαρχάκο έχουν συνεργαστεί ξανά στην παράσταση «Αμάν – Αμήν» (2012, Ακροπόλ) και στο «Μεγάλο μας Τσίρκο» (2012 – 13, ΚΘΒΕ/Ακροπόλ), όπου επελέγει, από τον συνθέτη, να ενσαρκώσει το ρόλο του τραγουδιστή, που πρώτος ενσάρκωσε ο Νίκος Ξυλούρης.

Την 11μελή ορχήστρα απαρτίζουν οι σολίστες μουσικοί:

Νεοφυτίδης Νεοκλής (πιάνο - φωνή)

Καλαντζής Δημήτρης (πιάνο)

Σαμπαζιώτης Νίκος (κιθάρα)

Σιάμπος Δημήτρης (κιθάρα κλασική – ηλεκτρική)

Σιδερίδης Διαμαντής (μπαγλαμάς μπουζούκι – τζουράς)

Ζάκκας Ηρακλής (μαντολίνο – μπουζούκι – τόμπρα)

Δρογκάρης Βασίλης (ακορντεόν)

Τσεμπερούλης Φίλιππας (κλαρίνο – σαξόφωνο – φλάουτο)

Μέρμηγκας Χάρης (κοντραμπάσο)

Κακουλίδου Σοφία (μαρίμπα – νταούλι – μπεντίρ – ζίλια – κουρτίνες)

Χατζής Γιάννης (ντραμς)

Η πρεμιέρα – έναρξη της περιοδείας της μουσικής παράστασης έγινε στο Θέατρο Βράχων – Μ. Μερκούρη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ «Στη σκιά των Βράχων 2014» την Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014.

Τα τραγούδια της συναυλίας παραπέμπουν σε εικόνες, σε πρόσωπα, σε κείμενα και σε πάθη μιας ατελείωτης Μεγάλης Εβδομάδας του ελληνικού λαού.

Αν ζούσαμε σε άλλες εποχές, που η δισκογραφία έπαιζε ένα μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της επικοινωνίας με τον κόσμο, θα μπορούσαμε τότε ίσως να ελπίζουμε. Αυτή η δισκογραφία δεν υπάρχει. Εννοώ τη δισκογραφία που δεν ήταν μεταλλαγμένο είδος, ούτε κλωνοποιημένο τραγούδι. Η θάλασσα, το ελληνικό φως και η μουσική φέρνουν ελπίδες.

Χρέος μας είναι τις ελπίδες να τις επενδύσουμε με φαντασία και με όνειρα που θα τα κάνουμε πράξη για να ξαναβρούμε την πατρίδα που χάσαμε.

Η μουσική μου πορεία, λοιπόν, 50 και πλέον χρόνων με τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια από τον κινηματογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση και την δισκογραφία θα αποτελεί το πρόγραμμα αυτής της περιοδείας το Καλοκαίρι του 2014.

Συνταξιδιώτες μου σε αυτή την περιοδεία θα είναι η Ηρώ Σαΐα, μόνιμη συνεργάτιδά μου τα τελευταία χρόνια, ο Ζαχαρίας Καρούνης, με τον οποίο συνεργάστηκα στις παραστάσεις, «Αμάν – Αμήν» και «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» και ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, αναφέρει ο Σταύρος Ξαρχάκος.

*Πάντως εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι την ίδια βραδιά, στις 7 Ιουλίου 2014 το Πατρινό κοινό θα «διχαστεί» καθώς θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην σπουδαία όπως λέγεται συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου και στην συναυλία των Θάνου Μικρούτσικου – πρωτεργάτη του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, Γιάννη Κότσιρα και Ρίτας Αντωνοπούλου που έχει προγραμματιστεί για τον υπαίθριο χώρο του ΕΑΚ Δ. Τόφαλος στα Μποζαίτικα, στην Πάτρα.