Αμμουδιά με κρυστάλλινα νερά, βραχώδεις στις σκιές των βουνών και λόφων, παραλίες με όρμους, απόμερες – κοσμοπολίτικες, γραφικές ήρεμες, ατίθασες.

Στις παραλίες της Αχαΐας τουλάχιστον ένα είναι βέβαιο, ότι δε θα πλήξετε, είτε πάτε δυτικά στα νερά του Ιόνιου Πελάγους, είτε ανατολικά στον Πατραϊκό και Κορινθιακό Κόλπο.

Είναι για όλα τα γούστα και ιδανικές για πολύ παιχνίδι στην άμμο, ηλιοθεραπεία και βουτιές, όμως ακόμα και στις οργανωμένες παραλίες (Λακκόπετρα, Νιφοραίικα, Καλαμάκι, Καλογριά) βρίσκεις πλαστικά, αποτσίγαρα, αποφάγια και κόπρανα κατοικίδιων.

Με κυρίαρχο την καθαριότητα συγκεντρώσαμε όλα αυτά τα οποία θα θέλαμε να είχαν οι παραλίες της Αχαΐας!


1) Σωστό τρόπος για τις χρήσεις της γης. Αυθαίρετα παντού και χρειαζόμαστε μελετημένη σχεδίαση σε κάθε γωνιά με μετρημένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δεν είναι τυχαίο πως όπως στην περίπτωση της καλογριάς τα σπίτια είναι «κρυμμένα» ανάμεσα στα δέντρα και από κάπου μυρίζεις την υπαίθρια ψηταδούρα αλλά από πού; 

2) Τακτικές περιπολίες του Λιμενικού και της Αστυνομίας. 

3) Τακτικές δράσεις απορρύπανσης και πρόληψης. 

4) Έλεγχο και ρύθμιση της πρόσβασης από αυτοκίνητα και ζώα. 


Στην Λέσβο - Περιπολίες του Λιμενικού με θαλάσσια ποδήλατα!

5) Διευκολύνσεις για ΑμεΑ – Ράμπες αμαξιδίων να κατασκευαστούν παντού 

6) Διασφάλιση της ποιότητας υπηρεσιών παντού. 

7) Εκπαιδευμένους ναυαγοσώστες (και καλά πληρωμένους).

8) Τηλέφωνο ανάγκης. 


Σας φαίνονται πολλά; Δεν νομίζω, άλλωστε οι «Γαλάζιες σημαίες» τα επιβάλλουν. Ολες αυτές οι προτάσεις βρίσκουν απήχηση κι εφαρμογή ανά την Ευρώπη. Δυστυχώς, όμως, στην Αχαια όπως και σε όλη την Ελλάδα κυριαρχούν οι ακραίες και όχι οι μετριοπαθείς φωνές. 

Προτιμούμε να απορρίπτουμε κάθε πρόταση αλλαγής, αντί να κάνουμε τη σωστή πρόταση αλλαγής. 

Μήπως επιτέλους να σοβαρευτούμε;