Στην τελική ευθεία μπήκε πλέον η προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις και το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το μηχανογραφικό δελτίο. Σε αυτό, φέτος εντάσσεται και το νέο τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν το μηχανογραφικό δελτίο για τα Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ Β', ή εκείνο για τα ΕΠΑΛ Α΄. Μετά από τις 15 Ιουνίου- και αφού υπάρξει νέα ενημέρωση- οι μαθητές θα μπορούν να πάρουν από τα σχολεία τους τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου, σημειώνεται για τις μεταγραφές ότι μετά τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, καταργούνται οι επιπλέον θέσεις εισαγωγής για τις ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων. Οσοι υπάγονται στις κατηγορίες των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των κοινωνικών κριτηρίων, δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια τώρα, αλλά μετά τις εξετάσεις και την έκδοση των αποτελεσμάτων με σχετική αίτησή τους προς το τμήμα υποδοχής θα είναι δικαιούχοι μεταφοράς της θέσης τους.

Ακόμη, οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, μετά τις 15 Ιουνίου θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσουν με το Λύκειό τους προκειμένου να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. 

Υπενθυμίζεται ότι με τις νέες ρυθμίσεις:

- δικαίωμα για το 10% των θέσεων έχουν όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ ή των ημερήσιων ΕΠΑΛ τα έτη 2012 ή 2013, διεκδικώντας το αντίστοιχο ποσοστό θέσεων (40% για το 2012 και 60% για το 2013).Επισημαίνεται ότι φέτος για πρώτη φορά έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία του 10% και όσοι απόφοιτοι είχαν λάβει μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΕΠΑΛ-ομάδα Α΄ το 2012 ή το 2013.

- όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.