Οι πιο επιδραστικοί καλλιτέχνες της ελληνικής ροκ σκηνής, πρωτοστατούν στην 4η έκδοση του Up Festival, στην παραλία Πορί, στα Κουφονήσια, από τις 17 έως τις 19 Ιουλίου.

Ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Παύλος Παυλίδης και οι Last Drive είναι αυτοί που δίνουν το σύνθημα στο φετινό UP όπως ακριβώς το έκαναν 30 χρόνια πριν, όταν οι Τρύπες έδωσαν ελληνική φωνή στον διεθνή εναλλακτικό ήχο, όταν οι Last Drive θεμελίωσαν την αγγλόφωνη ανεξάρτητη σκηνή στην Ελλάδα και όταν τα περισσότερα pop-rock συγκροτήματα που γεννήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και έπειτα δεν κατάφεραν να μην ακουστούν σαν τα Ξύλινα Σπαθιά. Είναι αυτοί που όρισαν το ελληνικό ροκ τις δεκαετίες ’80 και ’90 και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να διαμορφώνουν την ελληνική μουσική πραγματικότητα εμπνέοντας με την αυθεντικότητα και τη δημιουργικότητά τους το σημερινό καλλιτεχνικό δυναμικό.

Σε μια ονειρεμένη παραλία, στη μέση του Αιγαίου, το UP Festival δίνει και φέτος το στίγμα της εγχώριας ανεξάρτητης μουσικής σκηνής, με αγαπημένους καλλιτέχνες σε απόσταση αναπνοής από το κοινό και με το πάρτι να ξεκινάει από το soundcheck!

Το πάρτι για λίγους φίλους που ξεκίνησε σαν αστείο 4 χρόνια πριν, κατέληξε στο πιο πιστό ετήσιο καλοκαιρινό ραντεβού!


Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες…


ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ

εννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1959 στη Θεσσαλονίκη και υπήρξε μέλος του πιο επιδραστικού ελληνόφωνου ροκ συγκροτήματος της δεκαετίας του ’80, τις Τρύπες, με τους οποίους κυκλοφόρησε 7 δίσκους. Η πρώτη του συμμετοχή σε δίσκο άλλου συγκροτήματος πραγματοποιήθηκε το 1990 με το "Άντε... και καλή τύχη μάγκες" ο οποίος ηχογραφήθηκε στην μνήμη του Παύλου Σιδηρόπουλου. Το 1993 μαζί με τον Γιώργο Καρρά (μέλος του συγκροτήματος Τρύπες) και τον Γιώργο Χριστιανάκη κυκλοφορούν τον δίσκο "Υπέροχο Τίποτα". Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος Τρύπες, συμμετείχε σε συναυλίες μαζί με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και συνεργάζεται μαζί του στον δίσκο "Βραχνός Προφήτης" που κυκλοφορεί το 2000.
Το 2004 ιδρύει την δισκογραφική εταιρία Αlltogethernow που όπως αναφέρει ο ίδιος "είναι μια εταιρία που δημιουργήσαμε, μαζί με μερικούς φίλους, για να προστατέψουμε το έργο μας και το εσωτερικό μας περιβάλλον". Η πρώτη κυκλοφορία της εταιρείας πραγματοποιείται το 2005 με τον δίσκο «Οι Ανάσες των Λύκων» που σηματοδοτεί και την συνεργασία του με τον τσελίστα Νίκο Βελιώτη. Την ίδια χρονιά θα κυκλοφορήσει και ο δεύτερος δίσκος από την Alltogethernow με τίτλο "Ο Γιάννης Αγγελάκας και οι Επισκέπτες - Από 'δώ και πάνω".
Ο δεύτερος δίσκος του Γιάννη Αγγελάκα με τον Νίκο Βελιώτη θα κυκλοφορήσει το 2007 με τίτλο "Πότε Θα Φτάσουμε Εδώ"., ενώ την ίδια χρονιά κάνει την παραγωγή στον δίσκο του Ψαραντώνη «Να 'χεν η θάλασσα βουνά.» Δύο χρόνια αργότερα, ο Παντελής Βούλγαρης εμπιστεύεται στον Γιάννη Αγγελάκα το soundtrack της ταινίας "Ψυχή βαθιά". Μαζί με τον Ντίνο Σαδίκη , τον Στάθη Αραμπατζή και τον Τίτο Καργιωτάκη φτιάχνουν τους "Γιάννης Αγγελάκας 3".
Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Η Γελαστή Ανηφόρα» κυκλοφόρησε το 2013 σημειώνοντας τεράστια επιτυχία, καθώς για άλλη μία φορά ο Γιάννης Αγγελάκας ξεπερνάει τον εαυτό του μιξάροντας ηλεκτρονικά, ρεμπέτικα, world και ροκ σε ένα δίσκο-σταθμό για την ελληνική μουσική.
Έχει επίσης εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές (Σάλια, Μισόλογα και Τρύπιοι Στίχοι» και «Πώς τολμάς και Νοσταλγείς Τσόγλανε;»), οι οποίες συνοδεύονται από δικά του σκίτσα. Το 2000 κυκλοφορεί το βιβλίο Για την καρδία ενός κτήνους 1985-2000 όπου περιέχει όλους τους στίχους του και συνεντεύξεις.


ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ & Β-MOVIES


O Παύλος Παυλίδης είναι μουσικός, στιχουργός και τραγουδιστής, γνωστός στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή του στις ελληνικές ροκ μπάντες Μωρά στη Φωτιά και Ξύλινα Σπαθιά.
Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1964 στην Βρέμη της Γερμανίας και μεγάλωσε στην Βέροια. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται αρχικά ως κιθαρίστας στο γκρουπ Μωρά στη Φωτιά από το 1986 έως το 1988, ενώ το 1992 δημιουργεί το γκρουπ Ξύλινα Σπαθιά και καθιερώνει τον νέο pop-rock ήχο στην Ελλάδα. Τα τραγούδια «Ο Βασιλιάς της Σκόνης», «Αδρεναλίνη» και «Λιωμένο Παγωτό» γίνονται συνείδηση στο ελληνικό κοινό, ενώ η εμφάνισή τους με τους Rolling Stones τον Σεπτέμβρη του 1998 αποτελεί σταθμό στην ιστορία του γκρουπ. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα που άφησαν εποχή και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να επιδρούν και να διαμορφώνουν το ελληνόφωνο ροκ.
Μετά τη διάλυση των «Σπαθιών», το 2003, ο Παυλίδης κυκλοφορεί τον πρώτο του προσωπικό δίσκο «Αφού Λοιπόν Ξεχάστηκα» και στη συνέχεια δημιουργεί τους B-Movies με τους οποίους κυκλοφορεί το «Άλλη Μια Μέρα» (2006), «Live στο Θέατρο Απόλλων» (2008), «Αυτό το Πλοίο που Όλο Φτάνει» (2010).
Το τελευταίο άλμπουμ του Παύλου Παυλίδη & The B-Movies κυκλοφόρησε το 2013 από την Inner Ear με τίτλο «Ιστορίες Που Ίσως Έχουν Συμβεί» και από πολλούς θεωρείται η καλύτερη δισκογραφική του δουλειά μέχρι σήμερα. Κινηματογραφική ατμόσφαιρα, ακουστική διάθεση, μελωδίες που κολλάνε στο μυαλό και ταξιδιάρικοι στίχοι που φτιάχνουν χιλιάδες εικόνες είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτού του album.


THE LAST DRIVE

Σχηματίστηκαν στην Αθήνα το 1983 και θεωρούνται το σημαντικότερο αγγλόφωνο ελληνικό rock συγκρότημα της δεκαετίας του ’80.
Ο ήχος τους ήταν κατά βάση garage, surf και rockabilly, ενώ οι ίδιοι ονόμαζαν τη μουσική τους Trash Rockabilly. Το 1986 κυκλοφόρησε το πρώτο τους LP Underworld Shakedown, το Φθινόπωρο του 1987 παίζουν μαζί με τους Watermelon Men στην Αθήνα και την Άνοιξη της ίδια χρονιάς κάνουν την πρώτη τους Ευρωπαϊκή περιοδεία σε Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Γαλλία όπου εμφανίζονται με τους Fuzztones, τους Creeps, τους Dizzy Satellites και άλλους.
Το 1988 κυκλοφόρησε το Heatwave, ένας δίσκος που κυκλοφόρησε και από την γερμανική εταιρία Music Manica βάζοντας τους Last Drive στον Ευρωπαϊκό χάρτη της γκαράζ ροκ σκηνής. Η επιτυχία τους αυτή τους έφερε στη Γερμανία όπου συμμετείχαν στο φεστιβάλ "Berlin Independence Days", ενώ ο Πωλ Κάτλερ των Dream Syndicate θα είναι ο παραγωγός του γκρουπ για τα δυο επόμενα albums.
Το Blood Nirvana, που κυκλοφόρησε το 1990, σηματοδότησε την αλλαγή στον ήχο τους, και το τέλος της συνεργασίας τους με τη Music Maniac. Τότε είναι που αποκτούν μεγαλύτερη αποδοχή από το ελληνικό κοινό και ανακηρύσσονται σε μπάντα της χρονιάς από τους αναγνώστες του περιοδικού Ποπ & Ροκ. Την εποχή εκείνη μοιράζονται τη σκηνή τους Wipers, τους Jesus & Mary Chain και του Gun Club και περιοδεύουν στη Γερμανία με τους Dead Moon.
Το 1992 κυκλοφορεί το F*head Entropy. Είναι η πιο ώριμη δουλειά τους και με το νέο τους ήχο παίρνουν μέρος στην τότε έκρηξη της ελληνικής σκηνής. Ενώ ακολουθεί και περιοδεία στην Ισπανία. Το 1994 τελειώνει η συνεργασία τους με τη Hitch Hyke, υπογράφουν με την BMG και κυκλοφορούν το Subliminal, που ήταν και το τελευταίο τους άλμπουμ. Οι Last Drive διαλύονται μετά από δώδεκα χρόνια στο δρόμο, έχοντας κάνει φανατικούς φίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αξέχαστα live και αφήνοντας ένα θρύλο πίσω τους.

17 – 19 ΙΟΥΛΙΟΥ
Καλόφεγγο bar | Παραλία Πορί | Κουφονήσια