Μπροστά στον κίνδυνο της υπερφόρτωσης του συστήματος από τη μαζική υποβολή φορολογικών δηλώσεων τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία διαπιστώνοντας ότι, παρά τις συστάσεις για έγκαιρη υποβολή, η ανταπόκριση των φορολογούμενων είναι περιορισμένη, εξέδωσε νέες συστάσεις- οδηγίες. 

Το βασικό επιχείρημα της ΓΓΔΕ, σύμφωνα με το iefimerida, είναι ότι όποτε κι αν υποβάλει κανείς το Ε1 έως τις 30/6, η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του Ιουλίου, σημειώνοντας ότι έτσι δεν έχει κανένα νόημα να "τρενάρει" κανείς την υποβολή της δήλωσης του. Επιπλέον, η ΓΓΔΕ επιμένει ότι φέτος δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση, συμπληρώνοντας ότι μόνο στη περίπτωση σοβαρής δυσλειτουργίας θα εξεταστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

"Με αφορμή τα πρόσφατα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που οδήγησαν σε τρίωρη, περίπου, δυσλειτουργία των συστημάτων υποβολής, αλλά και με δεδομένες τις αυξημένες υποβολές των καταληκτικών ημερομηνιών, επισημαίνουμε πως στο μέλλον, μόνο σε περίπτωση παρατεταμένης και σημαντικής δυσλειτουργίας -όχι απλής καθυστέρησης απόκρισης- θα παρατείνονται οι ημερομηνίες υποβολής, για το ισόποσο του χρόνου δυσλειτουργίας", επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωση η ΓΓΔΕ, συστήνοντας στους φορολογούμενους να αποφύγουν την καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουνίου.

Τα στοιχεία από την έως τώρα υποβολή Ε1 κρίνονται απογοητευτικά, καθώς παρά τις διευκολύνσεις στην ηλεκτρονική εφαρμογή (προσυμπληρωμένα πεδία για μισθούς, συντάξεις, ΙΧ, τόκοι καταθέσεων, στοιχεία ιδιοκατοίκησης, αριθμός παροχής ΔΕΗ κ.λ.π.), η ροή είναι περιορισμένη. Έως την 1η Μαΐου είχαν υποβληθεί και εκκαθαριστεί 224.770 φορολογικές δηλώσεις, εκ των οποίων περίπου το 27% είναι χρεωστικό, με τον μέσο φόρο να διαμορφώνεται στα 830 ευρώ.