"Τρυπώσαμε" σε βιβλιοπωλεία της Πάτρας και επιλέξαμε 6 βιβλία που θα σας κρατήσουν συντροφιά τις Ανοιξιάτικες ημέρες!

Σίγουρα μπορείτε να βρείτε "θησαυρούς" οπουδήποτε και να τους αγοράσετε αφού είναι η κατάλληλη εποχή με τις εκδοτικές και βιβλιοπωλείο να έχουν ρίξει αρκετά τις τιμές.

Η Διαθήκη της Μαρίας

Για πολλούς, το ολιγοσέλιδο μυθιστόρημα του Ιρλανδού Colm Toibin "Η Διαθήκη της Μαρίας" (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου, εκδ. Ίκαρος) αποτελεί ένα προκλητικό και ασεβές κείμενο.

Η αλήθεια είναι ότι ο Colm έχει διαχειριστεί τη Μαρία, την μητέρα του Ιησού, με τρυφερότητα και πραγματική αγάπη βάζοντάς την να καταθέτει τη δική της εκδοχή του συγκλονιστικού γεγονότος που υπήρξε καθοριστικό τόσο για την ίδια όσο και για την ανθρωπότητα.

Γερασμένη, καταπονημένη και εξόριστη, η Μαρία αγνοεί την παράμετρο «ανθρωπότητα». Για κείνη μετράει ότι το παιδί της πέθανε με τρόπο σκληρό και απάνθρωπο για έναν απροσδιόριστο σκοπό, σε μια εποχή αλλαγών και ανακατατάξεων. Καθώς η ζωή της έχει αρχίσει να παίρνει μυθικές διαστάσεις, η Μαρία αποφασίζει να μιλήσει.

Μέσα από τη σπαρακτική αφήγηση των γεγονότων αναδύεται όχι μόνον η τραγική μορφή της μητέρας αλλά και η μορφή της γυναίκας που ασκεί με το ίδιο ήθος και αυστηρότητα την κριτική και την αυτοκριτική.


"Η ανάσταση του Μάικλ Τζάκσον"

Νέο μυθιστόρημα περιμένουμε κι από τον Δημήτρη Σωτάκη. Τίτλος του Η ανάσταση του Μάικλ Τζάκσον (εκδ. Κέδρος). Ένας άντρας, βυθισμένος στην κατάθλιψη και με μεγαλύτερο όνειρό του να αυτοκτονήσει, δέχεται την ξαφνική επίσκεψη του Μάικλ Τζάκσον. Χωρίς τις απαραίτητες διευκρινίσεις και μια εκλογικευμένη εξήγηση για το αναπάντεχο αυτό γεγονός, τον καλωσορίζει και τον φιλοξενεί στο σπίτι του για το προσεχές διάστημα.

Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει ένα παράξενο ταξίδι στην τρέλα και στην ειρωνεία, στο παράλογο και το κωμικό, με τους δύο ήρωες να πασχίζουν να ερμηνεύσουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, την πολλαπλή πραγματικότητα.


"Ένα άλπουμ Ιστορίες"

Διακόσιες εβδομήντα φωτογραφίες από οικογενειακά λευκώματα και άλλες πηγές χρησιμοποίησε ο κύπριος συγγραφέας Αντώνης Γεωργίου για να συνθέσει την ιστορία του βιβλίου "Ένα άλπουμ ιστορίες" (εκδ. Ροδακιό).

Ένα πολυφωνικό αφήγημα, ένα ψηφιδωτό μετα-μυθιστόρημα για έναν ολόκληρο τόπο και τους ανθρώπους του. Με αφορμή μια γιαγιά που μόλις έχει πεθάνει ξετυλίγεται ένα κουβάρι ιστορίες. Παλιές και καινούργιες, στην κοινή ελληνική αλλά και στην κυπριακή διάλεκτο. Μαζί με αυτές παραθέματα από εφημερίδες, πραγματικά και φτιαχτά, συνταγές, σχέδια, παιδικά, δημοτικά τραγούδια, μοιρολόγια, ποιήματα και φωτογραφίες.


"Καιροί τέσσερεις"

Με το πολυφωνικό μυθιστόρημα "Καιροί τέσσερεις" (εκδ. Πόλις) συστήνεται η πρωτοεμφανιζόμενη Χριστίνα Καράμπελα. Σε αυτό παρακολουθούμε την ιστορία τεσσάρων γυναικών και ενός άνδρα που γίνεται μέλος της οικογένειάς τους παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Ένα γαϊτανάκι σε τέσσερεις πράξεις για τη διεκδίκηση της κόρης από τη μάνα, τον έρωτα του αρσενικού για το θηλυκό, την αέναη αλλαγή των εποχών, τη φύση μέσα στην πόλη, τα περίκλειστα οικογενειακά άφατα και άρρητα που κληροδοτεί η μια γενιά στην άλλη. Ρεαλισμός και μαγεία, εύπλαστο γλωσσικό ιδίωμα, ένταση, χρώματα, γεύσεις και μυρωδιές.


"Ποιήματα"

Επανέκδοση της κλασσικής έκδοσης των Ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη, από τις εκδόσεις Ίκαρος, σε επιμέλεια Γ.Π. Σαββίδη, συμπληρωμένη με το Τετράδιο γυμνασμάτων Βκαι αναθεωρημένες σημειώσεις από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Η νέα έκδοση των σεφερικών ποιημάτων συμπίπτει με την επέτειο των πενήντα χρόνων από τη βράβευση του ποιητή με το Νόμπελ.

Οι αναγνώστες του Σεφέρη, παλαιότεροι αλλά και νεότεροι, έχουν τώρα την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με την κύρια ποιητική παραγωγή του και να συνεκτιμήσουν τις ποικίλες διακλαδώσεις του άλλοτε υπαινικτικού και άλλοτε απροσδόκητα παιγνιώδους χαρακτήρα της.

"Παλατινή Ανθολογία"

Η Παλατινή Ανθολογία (μτφρ. Γιώργος Κεντρωτής, εκδ. Gutenberg) είναι το δημοφιλέστερο ποιητικό ανάγνωσμα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, από τον 7ο π.Χ. έως τον 7ο μ.Χ. αιώνα.

Το συντριπτικώς δημοφιλέστερο τμήμα της είναι το Πέμπτο Βιβλίο, αυτό που περιλαμβάνει ερωτικά επιγράμματα διακρινόμενα για την κομψότητα του λυρικού ύφους και την αγέραστη επικαιρότητά τους. Ο κόσμος του έρωτα -από την απλή εξομολόγηση ως τη σοφιστευμένη απιστία, από τα συνήθη παράπονα και τα χαριεντίσματα ως τα αφάνταστα καρδιοχτυπήματα και τα βάσανα, από τη συγκρατημένη σεμνότητα ως τη απερίφραστη χυδαιότητα- παρουσιάζεται ανάγλυφα και με χαριτωμένη βραχύτητα στα μάτια του αναγνώστη.


Οι μέρες του Πάσχα απλώνονται μπροστά μας, ευκαιρία για πολλούς από εμάς να ξαναπιάσουμε το νήμα της ανάγνωσης ή να το ακολουθήσουμε μακρύτερα.