Στην προσπάθεια της η κυβέρνηση να εξασφαλίσει χρήματα, θέτει σε εφαρμογή σχέδιο σκούπα για τα αυθαίρετα και τα κατακτημένα με στόχο να μπουν στα ταμεία του Κράτους από 250 ως 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ετσι με το νέο νόμο όσοι έχουν στην κατοχή τους καταπατημένες εκτάσεις, είτε αυτές περιέχουν κτίσμα είτε όχι, αλλά και όσοι έχουν στην κατοχή τους αυθαίρετο στα όρια του αιγιαλού μπορούν πλέον όπως αναφέρει το iefimerida να εξαγοράσουν το ακίνητο και να το νομιμοποιήσουν.

Τι ισχύει για όσους έχουν καταπατημένο ακίνητο που ανήκει στο δημόσιο

Για όσους έχουν καταπατημένο ακίνητο που ανήκει στο δημόσιο το τίμημα για την εξαγορά του θα ανέρχεται στη χαμηλότερη αντικειμενική αξία του δημοτικού διαμερίσματος που βρίσκεται το ακίνητο. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς περίπου 28.000 άτομα έχουν καταπατήσει κάποια δημόσια έκταση. Για παράδειγμα εάν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με αντικειμενική αξία τα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό και η χαμηλότερη τιμή ζώνης της περιοχής είναι στα 600 ευρώ τότε η εξαγορά θα γίνει στη δεύτερη και χαμηλότερη τιμή, δηλαδή στα 600 ευρώ.

Ποια είναι η διαδικασία για την εξαγορά του ακινήτου από το Δημόσιο

Όσοι θέλουν να εξαγοράσουν το ακίνητο θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση εντός ενός έτους από τη δημοσίευση του νόμου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι καταπατητές να έχουν στην κατοχή τους το ακίνητο τουλάχιστον 20 χρόνια χωρίς διακοπή και μέχρι την 31-12-2013. Για όσους δεν υποβάλουν αίτηση ο νόμος προβλέπει από διοικητική αποβολή μέχρι πρόστιμο για την αυθαίρετη χρήση του ακινήτου.

Ποια ακίνητα μπορούν να εξαγορασθούν

  • Αστικά ακίνητα

Για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, έκταση μέχρι πέντε στρέμματα. Για περιοχές που βρίσκονται μέσα σε σχέδιο πόλης ή για οικισμούς που προϋφίστανται του έτους 1923, έκταση ίση με το ελάχιστο εμβαδόν αρτίου, κατά κανόνα ή παρέκκλιση, και οικοδομήσιμου οικοπέδου κατά το οικείο σχέδιο πόλεως. Κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται η εξαγορά συνεχόμενης έκτασης, εφόσον αυτή καλύπτεται από μόνιμα κτίσματα.

  • Αγροτικά ακίνητα

Είναι δυνατή η εξαγορά περισσότερων του ενός ακινήτου από τον ίδιο κάτοχο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εξαγοραζομένων εκτάσεων δεν υπερβαίνει τα είκοσι στρέμματα. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή καθώς η αγορά του οικοπέδου από μόνο του δεν νομιμοποιεί το αυθαίρετο κτίσμα που βρίσκεται μέσα σε αυτό. Ο ιδιοκτήτης εντός προθεσμίας 12 μηνών από την έκδοση της απόφασης εξαγοράς, ο αιτών οφείλει να υποβάλει αίτηση νομιμοποίησης ή τακτοποίησης των κτισμάτων, επί ποινή ανάκλησης της απόφασης εξαγοράς. Η πληρωμή θα γίνεται σε διμηνιαίες δόσεις των τουλάχιστον 800 ευρώ ή εφάπαξ.

Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται για τις εκτός σχεδίου περιοχές, η αντικειμενική αξία που έχει το ακίνητο κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης εξαγοράς. Για τις εντός σχεδίου περιοχές λαμβάνεται υπόψη η χαμηλότερη αντικειμενική αξία του οικείου Διαμερίσματος. Εφόσον στα ακίνητα υπάρχει κτίσμα η αντικειμενική αξία που προκύπτει προσαυξάνεται κατά ποσοστό 20%. Βέβαια οι καταπατητές εν συνεχεία θα πρέπει να νομιμοποιήσουν και το αυθαίρετο κτίσμα.

Θα υπάρχουν και εκπτώσεις

Έκπτωση 10% μέχρι 100.000 ευρώ εφόσον υφίσταται κτίσμα έως 120 τ.μ., ή 140 τ.μ., σε περίπτωση πολυτέκνου, το οποίο αποτελεί την πρώτη και μόνη κατοικία του αιτούντος ή ο ίδιος ο αιτών ή προστατευόμενο μέλος της οικογενείας του είναι ανάπηρος σε ποσοστό 80% και άνω.

Πως θα γίνεται η εξωδικαστική επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών

Προβλέπεται η συμβιβαστική επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ ιδιωτών και ελληνικού Δημοσίου. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει ασκηθεί αγωγή εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση.

Αφορά σε διεκδικούμενες εκτάσεις για τις οποίες ο ιδιώτης έχει συνεχόμενους τίτλους που ανάγονται από το 1926 και πριν και έχουν εμβαδόν τουλάχιστον 50 στρέμματα, για ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και 20 στρέμματα, για ακίνητα εντός σχεδίου πόλης.

Η δικαστική διαφορά τερματίζεται είτε με την αυτούσια διανομή του επίδικου ακινήτου, κατά 50% μεταξύ των διαδίκων, είτε με την καταβολή σε χρήμα της εμπορικής αξίας του 50% του ακινήτου από τον ιδιώτη στο δημόσιο.

Με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συστηματική δουλειά που έγινε από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, τα συναρμόδια Υπουργεία για τα ζητήματα Αιγιαλού: Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού και Ναυτιλίας & Αιγαίου, που συνεργάστηκαν εποικοδομητικά καθώς και την εταιρία Κτηματολόγιο ΑΕ, η ηλεκτρονική υποδομή της οποίας, αξιοποιείται επωφελώς για όλη την χώρα.