Πρόκειται για μια από τις πιο αλλόκοτες, αν όχι διεστραμμένες διαδικτυακές φάρσες. Τις τελευταίες μέρες, η αστυνομία σε επαρχιακή πόλη της Γαλλίας έψαχνε ένα εξαφανισμένο παιδί, το οποίο, όπως αποδείχθηκε, δεν υπήρξε ποτέ. Τόσο αυτό, όσο και οι «απελπισμένοι» γονείς του ήταν δημιουργήματα κάποιων χρηστών του Facebook.

To περασμένο Σάββατο, η αστυνομία του Μουλέν, μιας μικρής πόλης στην Κεντρική Γαλλία, έλαβε σήμα για την εξαφάνιση του μικρού Σεζόν Μπαζιανί, 2 χρονών, από το πάρκινγκ ενός σούπερ μάρκετ. Την καταγγελία έκανε η υποτιθέμενη θεία του αγοριού, αδερφή της γιαγιάς του. Η γυναίκα κατήγγειλε ανήσυχη ότι είχε να δει τον μικρό από την προηγούμενη εβδομάδα και ότι φοβόταν πως είχε πέσει θύμα απαγωγής. Είπε ότι οι γονείς του είχαν χωρίσει και δεν είχε ιδέα για το που βρίσκονταν.

Μετά την καταγγελία, ο εισαγγελέας έκανε μήνυση κατ' αγνώστων για απαγωγή και η αστυνομία άρχισε να ερευνά εξονυχιστικά την περιοχή. Επιστρατεύθηκαν ακόμα και δύτες οι οποίοι βούτηξαν στη λίμνη από φόβο μήπως το παιδί είχε πνιγεί. Στο μεταξύ, οι «γονείς» του μικρού μέσα από τα προφίλ τους στο facebook κόντευαν να τρελαθούν από την αγωνία τους και παρακαλούσαν οποιονδήποτε γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει με τους ίδιους ή με τις αρχές.

Η οικογένεια υπήρχε μόνο στο διαδίκτυο

Οι έρευνες όπως αναφέρει το iefimerida δεν έβγαζαν κανένα αποτέλεσμα και οι αρχές προσπαθούσαν να έρθουν σε επαφή με τους γονείς για να τους ενημερώσουν και να τους προετοιμάσουν ψυχολογικά για το χειρότερο σενάριο. Δεν μπορούσαν όμως να εντοπίσουν κανένα ίχνος τους πέρα από τα προφίλ τους στο Facebook, για τα οποία, από ένα σημείο και μετά, άρχισαν να υποψιάζονται ότι είναι πλαστά. Και αυτό ακριβώς συνέβαινε. Τα προφίλ τα είχε φτιάξει η ανήλικη κόρη της γυναίκας που έκανε την καταγγελία μαζί με τον επίσης ανήλικο ξάδερφό της. Η εικονική οικογένεια μάλιστα είχε στηθεί στο διαδίκτυο αρκετούς μήνες πριν την εξαφάνιση του ανύπαρκτου παιδιού. Η «θεία», το όνομα της οποίας δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, κρατείται από την αστυνομία και απειλείται με φυλακή ως έξι μήνες και πρόστιμο 7.500 ευρώ εφόσον κριθεί ένοχη για απάτη και παραπλάνηση των αρχών.

«Δυστυχώς, είναι μια συνηθισμένη ιστορία της εποχής μας», σχολιάζει ο εισαγγελέας Ερίκ Μαζό. «Κάποιοι αποφάσισαν να φτιάξουν ψεύτικα προφίλ στο facebook κι έκλεψαν φωτογραφίες από αληθινά προφίλ για να κάνουν πιστευτά. Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο μπορεί να αποφάσισε κάποιος να κάνει μια τέτοια ψευδή καταγγελία. Προσπαθούμε να βρούμε τα κίνητρα. Συνήθως πρόκειται για άτομα με ψυχολογικά προβλήματα ή κρύβονται λόγοι προσωπικής αντεκδίκησης».