Πλήθος κόσμου στους Ιερούς Ναούς στο κέντρο και στις συνοικίες της πόλης το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης

Δεκάδες πιστοί το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης πήγαν στους Ιερούς Ναούς της Πάτρας για να μυρωθούν. Το μύρωμα αποτελεί ένα από τα έθιμα που τηρεί τόσο η Εκκλησία, όσο και οι πιστοί κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και συγκεκριμένα την Μεγάλη Τετάρτη.

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο.Συγκεκριμένα διαβάζεται το μύρωμα του Ιησού από την αμαρτωλή, κατά την διάρκεια του οποίου μιλά για τον επερχόμενο θάνατό του. Οι ιερείς μυρώνουν τους πιστούς βάζοντας τους λάδι στο μέτωπο.

Παράλληλα το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, στις εκκλησίες μας, τελείται το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου. Σημειώνεται ότι η Μεγάλη Τετάρτη στην λαογραφική συνείδηση συνδέεται με τη "Νέα Ζύμη", καθώς τα παλιότερα χρόνια οι γυναίκες εκκλησίας πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, μάζευαν αλεύρι και το ζύμωναν χωρίς προζύμι.

Το πήγαιναν στον παπά και εκείνος ακουμπούσε πάνω του τον σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το αλεύρι φούσκωνε. Αυτό θα ήταν το προζύμι της χρονιάς και οι εκκλησιάρισσες μοίραζαν από λίγο σε κάθε σπίτι.