Η τριχόπτωση δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να σας χτυπήσει την πόρτα είτε είστε άντρας είτε είστε γυναίκα!

Το μυστικό είναι να το αντιληφθείτε εγκαίρως, προκειμένου να λάβετε τα μέτρα σας όσο το δυνατόν συντομότερα.

Δείτε το «τοπ 10» των αιτιών, που σας κάνουν να χάνετε τα μαλλιά σας!

Σωματικό στρες

Έχει αποδειχθεί ότι τα μαλλιά ακολουθούν ένα συγκεκριμένο κύκλο ανάπτυξης. Ένα στρεσογόνο συμβάν ωστόσο, καταφέρνει να διαταράξει αυτόν τον κύκλο, επιταχύνοντας την πτώση της τρίχας μετά από 3 έως 6 μήνες.

Εγκυμοσύνη

Οι σωματικές «αλλαγές» που παρατηρούνται στο σώμα της εγκύου κατά τη διάρκεια των 9 μηνών, αλλά και μετά τη γέννα, όπως επίσης και οι μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών, ίσως προκαλέσουν τριχόπτωση.

Έλλειψη πρωτεϊνών

Όταν ο οργανισμός αντιληφθεί έλλειψη σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες, τότε περιορίζει την παροχή τους σε δευτερεύουσες λειτουργίες, όπως είναι οι τρίχες. Αυτού του τύπου η τριχόπτωση παρατηρείται συνήθως 2-3 μήνες, αφού έχει μειωθεί η πρόσληψη πρωτεΐνης στον οργανισμό.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, αφορά σε ανισορροπία των αρσενικών και θηλυκών ορμονών στο σώμα, ενώ η αυξημένη ποσότητα αρσενικών ορμονών οδηγεί στην εμφάνιση των κυστών με συνέπειες στον κύκλο της εμμηνόρροιας, στη γονιμότητα της γυναίκας, αλλά και στην αποδυνάμωση της τρίχας.

Βαφές μαλλιών

Όλα τα προϊόντα styling, όταν γίνεται παρατεταμένη χρήση τους, μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες για τα μαλλιά σας. Επίσης, είναι δυνατόν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε για να το ίσιωμα των μαλλιών, τραυματίζουν τις τρίχες και ίσως οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια μαλλιών.

Ηλικία

Αν και δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική εξήγηση γιατί συμβαίνει, είναι πολύ συνηθισμένη η τριχόπτωση σε γυναίκες ηλικίας 50-60 ετών.

Συναισθηματικό άγχος

Τις περισσότερες φορές ωστόσο το συναισθηματικό άγχος δεν είναι η αφορμή για την τριχόπτωση, αλλά ο παράγοντας που την ενισχύει, όταν αυτή οφείλεται σε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Αναιμία

Σχεδόν μια στις δέκα γυναίκες, ηλικίας 20-49 πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία, η οποία είναι συνήθης ένοχος της απώλειας μαλλιών.

Υποθυρεοειδισμός

Ο θυρεοειδής αδένας που υπολειτουργεί, έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή λιγότερων ορμονών, που σταδιακά οδηγεί σε απώλεια μαλλιών.

Απότομη απώλεια βάρους

Η ξαφνική απώλεια βάρους έχει σαν αποτέλεσμα τη διαταραχή των επιπέδων των βιταμινών στον οργανισμό, με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να προκληθεί τριχόπτωση.