Τα σύνεργα του μακιγιάζ είναι τα όπλα μας γι' αυτό πρέπει να τα φροντίζουμε καλά. 

Έρχονται καθημερινά σε επαφή με το δέρμα μας και κουβαλάνε επάνω τους υπολείμματα καλλυντικών και βακτηρίδια που είναι συχνά υπεύθυνα για σπυράκια.

Οι ερωτήσεις που προκύπτουν είναι τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να τα καθαρίσουμε αλλά και πόσο συχνά χρειάζεται να το κάνουμε.

Νερό και σαπούνι είναι συνήθως αρκετά για να απομακρύνουν τα υπολείμματα και τους ρύπους. Πολύ απλά κρατάτε ένα-ένα τα πινέλα σας κάτω από το νερό της βρύσης με τις τρίχες να δείχνουν προς τα κάτω. Αφού βραχούν ρίχνετε στην παλάμη σας λίγο από το σαπουνάκι που χρησιμοποιείτε για να καθαρίσετε το πρόσωπό σας και τρίβετε απαλά το πινέλο επάνω στο χέρι σας. Ξεπλένετε και επαναλαμβάνετε μέχρι να μη βγαίνει άλλο χρώμα. Προσοχή όσο γίνεται να βρέχετε μόνο τις τρίχες των πινέλων γιατί αν πάει πολύ νερό εκεί που είναι η κόλλα πιθανόν να αρχίσουν να μαδάνε.

Αν έχετε επενδύσει σε κάποια ακριβά πινέλα αξίζει να τα φροντίσετε λίγο περισσότερο. Εκείνα που είναι για να απλώνουμε το μέικ-απ, το κονσίλερ, το κραγιόν και κάθε προϊόν σε υγρή ή κρεμώδη μορφή φτιάχνονται κανονικά από συνθετικές τρίχες για να μην απορροφούν τα προϊόντα.

Λόγω της σύστασης όμως αυτών των προϊόντων που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, αναπτύσσονται πιο εύκολα μικρόβια. Αυτή την κατηγορία πινέλων λοιπόν είναι καλό να την απολυμαίνουμε με λίγο καθαρό οινόπνευμα ή κάποιο αντιμικροβιακό σαπουνάκι.

Η άλλη κατηγορία είναι τα πινέλα με φυσική τρίχα που απλώνουν πιο απαλά και ομοιόμορφα τα προϊόντα σε μορφή σκόνης.

Αυτά μπορούμε να τα πλύνουμε με ένα μίγμα ελαιόλαδου και σαπουνιού 1 προς 3, δηλαδή ένα μέρος ελαιόλαδο και τρία μέρη σαπούνι, για θρέψουμε και να ενυδατώσουμε τις τρίχες τους. Εναλλακτικά τους απλώνουμε λίγο κοντίσιονερ μαλλιών στις άκρες, τα αφήνουμε καμιά ωρίτσα και μετά ξεπλένουμε.

Γενικά προσέχουμε τα πινέλα μας να μη μουλιάζουν πολύ για να μην ξεκολλήσουν και να στεγνώνουν καλά ώστε να μην βρίσκουν ευνοϊκό περιβάλλον τα βακτηρίδια.

Όταν τελειώσουμε με το πλύσιμο τα αφήνουμε να στεγνώσουν όλο το βράδυ ξαπλωτά πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Σε περίπτωση που την άλλη μέρα είναι ακόμα νωπά, καλό είναι να τα στεγνώσουμε με το πιστολάκι στη χαμηλή θερμοκρασία, πάλι κρατώντας τα με τις τρίχες προς τα κάτω.

Όσο για τη συχνότητα, μία φορά το μήνα είναι αρκετή. Βέβαια, αν έχετε κάποια ευαισθησία, για παράδειγμα επιδερμίδα με ακμή ή παθαίνετε συχνά μολύνσεις στα μάτια ή έρπη στα χείλη, εκείνα τα πινέλα πρέπει να τα καθαρίζετε προσεκτικότερα και συχνότερα ,περίπου δυο φορές το μήνα.

Και ποτέ μη δανείζετε τα πινέλα του μακιγιάζ σας, ούτε να δανείζεστε από άλλους γιατί είναι τόσο προσωπικά όσο και η οδοντόβουρτσά σας!