Οι ερευνητές δεν παραβλέπουν να μελετούν τις σχέσεις και τον έρωτα και μάλιστα έχουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να πουν.

Είναι γνωστό πως ο έρωτας αλλάζει τον άνθρωπο και υπάρχουν μάλιστα ορισμένα στερεότυπα για τις σχέσεις. Μελέτες όπως αναφέρει το onmed αποδεικνύουν πως ορισμένα από αυτά ισχύουν στην πραγματικότητα.

- Ο έρωτας κάνει τα πάντα να κινούνται σε αργή κίνηση: Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι σύντροφοι που περπατούν πλάι-πλάι επιβραδύνουν το ρυθμό τους κατά 7%. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Seattle Pacific υποστηρίζουν ότι η οικειότητα καλλιεργείται όταν οι σύντροφοι βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλο και περπατούν αργά.

- Οι ερωτευμένοι άνδρες έχουν μάτια μόνο για τη σύντροφό τους: Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, οι άνδρες που βρίσκονταν σε μια ευτυχισμένη σχέση ασυναίσθητα έστρεφαν το βλέμμα τους μακριά όταν τους έδειχναν φωτογραφίες εκπληκτικά γοητευτικών γυναικών. Πρώτα βέβαια, είχε ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να γράψουν λίγα λόγια για τη σύντροφό τους. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η επιθυμία των ανδρών να μείνουν πιστοί είναι «προγραμματισμένη» στον εγκέφαλό τους και πηγάζει από τα πρωτόγονα ένστικτα της επιβίωσης και της προστασίας της οικογένειας.

- Οι άνδρες δεν καταλαβαίνουν τις γυναίκες: Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως οι άνδρες δεν μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τι αισθάνονται οι γυναίκες όταν τις κοιτούν στα μάτια. Αντιθέτως, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καταλάβουν τι σκέφτεται και τι αισθάνεται ένας άλλος άνδρας. Επειδή οι άλλοι άνδρες αποτελούν «απειλή», είναι πιθανό ο ανδρικός εγκέφαλος να εξελίχθηκε ώστε να αντιλαμβάνεται καλύτερα και ταχύτερα τι αισθάνονται οι άλλοι άνδρες, υποστηρίζουν οι συντάκτες της σχετικής μελέτης.