Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου "Το Τέρας κι’ εγώ", που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (31/5/2013), στο ξενοδοχείο Βυζαντινό, ο Σταμάτης Μαλέλης, λίγο πριν φθάσει στην Πάτρα, μίλησε αποκλειστικά στην Ελένη Βασιλοπούλου και το patrasevents.gr, για το θέμα της κατάθλιψης, ενώ προχώρησε και σε αποκαλυπτικές δηλώσεις που αφορούν στην ίδρυση ενός πολιτικού δημοκρατικού κινήματος, στο οποίο θα ηγείται ο ίδιος. 
 
1.Κύριε Μαλέλη, διαβάζοντας το βιβλίο σας (σημειωτέον 2 φορές), προέκυψαν πολλά ερωτήματα, ένα απ’ αυτά είναι ένα τεράστιο «Γιατί;».
Γιατί επιτρέψατε στο τέρας να ενδυναμωθεί με τα χρόνια και λίγο πριν σας εξοντώσει, αποφασίσατε την καταστολή του;
 
1. Δεν το επέτρεψα. Στο τέρας δεν επιτρέπεις, δεν δίνεις την άδεια να μπει μέσα σου, μπαίνει μόνο του, μέσα από τη ζωή σου. Το λάθος που έκανα είναι ότι δεν πήγαινα σε γιατρό. Αυτό ήθελα να τονίσω μέσα από το βιβλίο μου, ότι 7 με 10 χρόνια που το τέρας κυριαρχούσε πάνω μου, εγώ δεν πήγαινα στο γιατρό γιατί ήθελα να αποφύγω το στίγμα. Αισθάνθηκα όπως όλοι οι άνθρωποι που δεν θέλουν να μιλήσουν για τις ψυχικές ασθένειες γιατί είναι τεράστιο ταμπού, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Αποφάσισα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να το κάνω και το έκανα για να πω στους συνανθρώπους μου ότι το τέρας αντιμετωπίζεται και για να λυτρωθώ και εγώ ο ίδιος. Αυτό είναι το λάθος, δεν πήγαινα σε γιατρό.

2.Απο τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι θα έρθετε στην Πάτρα, για την παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου, έχω λάβει πολλά τηλεφωνήματα και μηνύματα, επιφανών, αξιόλογων προσώπων, που έχουν βιώσει τη κατάθλιψη. Ο απώτερος στόχος σας είναι να αποτιναχθεί το στίγμα που συνοδεύει την κατάθλιψη και να μιλήσετε για τρόπους αντιμετώπισης;
 
2. Στόχος μου είναι να προσφέρω όσο περισσότερο μπορώ στην αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας. Το κάνω με πλήρη ανιδιοτέλεια, προσπαθώ να συντονίσω ακόμα και φορείς που κάνουν αυτή τη δουλειά και επιδιώκω τη δημιουργία μιας λέσχη των ανώνυμων καταθλιπτικών, για να μπορούν οι άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα ή δεν θέλουν να πάνε σε γιατρό, να έχουν την πρόσβαση να μιλήσουν με έναν ψυχολόγο, μέσω κάποιων site που είναι έξω από κάθε έννοια κέρδους. Δεν θα έχουν καμία σχέση με χρήματα και το τονίζω γιατί υπάρχουν ύποπτα μυαλά, το κάνουμε αφιλοκερδώς αυτό. Μια ομάδα επιστημόνων και εγώ που θα τους συντονίζω επικοινωνιακά.
 
Είναι σκοπός της ζωής μου να χτυπήσουμε το τέρας και να βοηθήσω όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ. Έστω και ένας άνθρωπος να έρθει να μου πει, ότι νίκησε το τέρας χάρη σε αυτά που έκανα εγώ, χάρη στο βιβλίο μου, χάρη στην προσπάθεια που θα κάνω, συντονίζοντας τους φορείς, χάρη στην περιοδεία που θα κάνω με γιατρούς σε όλη την Ελλάδα, τότε θα είμαι ευτυχισμένος. Τότε θα νικήσω οριστικά το τέρας. 
 
Από 15/6/2013, μαζί με την ειδική ομάδα θα γυρίσουμε όλη την Ελλάδα για να είμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους. Όπως και τώρα, ο λόγος που θα έρθω στην Πάτρα, δεν είναι για να παρουσιάσω το βιβλίο μου, ο λόγος είναι να συζητήσουμε για την κατάθλιψη, δηλαδή, θα είναι σαν μια συνεδρίαση που θα μιλήσουμε για τις εμπειρίες μας γύρω από το θέμα.
 
3. Επειδή η πολιτική φαίνεται να είναι κάτι περισσότερο από επαγγελματική ενασχόληση για εσάς, θα ήθελα να μου μιλήσετε για το νέο δίαυλο επικοινωνίας με τον κόσμο, μέσω του φόρουμ που ετοιμάζεται…
 
3. Ετοιμάζουμε ένα φόρουμ, το οποίο θα είναι ολοκληρωμένο προς το τέλος του Ιουνίου. Σκοπός του είναι να ενώσει όλες τις δυνάμεις της σοσιαλιστικής δημοκρατίας, δηλαδή, θέλουμε να υπάρξει η εναλλακτική, δυναμική, νέα πρόταση ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.
 
Μιλάμε για το μεσαίο χώρο που εγώ τον ονομάζω Δημοκρατικό (άλλοι μπορούν να τον ονομάζουν όπως θέλουν), ο οποίος θα έχει συγκεκριμένες απόψεις για όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Δεν θα είναι ένα κόμμα ή μια ακόμα ιδεολογία, γιατί ο κόσμος έχει πάψει πια να πιστεύει σε ιδεολογίες, θα είναι ένα νέο κίνημα που σκοπό έχει να συσπειρώσει αυτό το χώρο και να δώσει λύσεις σε προβλήματα, δηλαδή να πει: «τι κράτος θέλω, τι ανάπτυξη θέλω, τι υγεία θέλω, τι παιδεία, τι εξωτερική πολιτική κ.λ.π.».

Πιστεύω ότι 15 Ιουνίου θα υπάρξει νέος άξονας γι’ αυτά τα θέματα και θα καλέσουμε όλο το χώρο που ονομάζεται κεντροαριστερά. Δεν με ενδιαφέρει τι όνομα θα έχει, ούτε τον απλό πολίτη ενδιαφέρει να του βάλουμε έναν τίτλο, σκοπός είναι να τον καλέσουμε και να μπούμε ανάμεσα στα δυο άκρα, που πιστεύω είναι η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
4.  Μετά το φόρουμ, η σύσταση νέου πολιτικού κεντροαριστερού κόμματος;
 
4. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να ενώσουμε διάφορα άλλα μικρότερα κόμματα, να συσπειρώσουμε τον κόσμο που βρίσκεται εκεί. Κάνουμε μια δουλειά από κάτω και όχι σε επίπεδο κορυφής. Έχω κάνει συναντήσεις και με του βασικότερους αρχηγούς που απαρτίζουν το χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς, οι οποίοι είναι θετικοί στο να προχωρήσουμε αυτό το εγχείρημα. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω σε κάθε κατεύθυνση είναι ότι δεν θα έχουμε «άχρηστα υλικά», δεν θα κάνουμε το καινούριο με παλιά μπάζα, θα έχουμε καινούριους, φρέσκους ανθρώπους, με φρέσκιες ιδέες.

5. Η σχέση σας με την ΔΗΜ. ΑΡ.; Μέχρι χθες στηρίζατε τον Φώτη Κουβέλη, τώρα;
 
5. Είμαι και παραμένω μέλος της ΔΗΜ. ΑΡ. Ως μέλος έχω σκοπό να ενώσω τη σοσιαλιστική δημοκρατία, να ενώσω αυτό το χώρο, αυτό κάνω τώρα, αν ανταποκριθεί η ΔΗΜ.ΑΡ. σε αυτό, καλώς, αν όχι, τότε θα συνεχίσω το δρόμο μου.
 
Στηρίζω τον κύριο Κουβέλη στην προοπτική να ενώσει αυτό το χώρο, δηλαδή να συμμετάσχει, να προσπαθήσει και αυτός για τη συνένωση.
 
Μικρομάγαζα που κοιτάζουν μόνο το συμφέρον τους, δεν με αφορούν, θέλω κάτι πολύ μεγάλο που θα διεκδικήσει το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας του Ελληνικού λαού. Ηγεμονικό ρεύμα. Μπορεί να το κάνει αυτό η ΔΗΜ.ΑΡ. μακάρι, μπορεί το ΠΑΣΟΚ μακάρι, αλλά πάμε σε συγκεκριμένους άξονες, σε συγκεκριμένη πολιτική, ενότητα του χώρου.
 
6. Θα είστε ο συντονιστής του φόρουμ; Εσείς θα ηγείστε σ’ αυτό το χώρο, «το νέο κίνημα»;
 
6. Αυτό που σκέφτομαι είναι να κάνουμε το φόρουμ, να αρχίσουμε το διάλογο για το χώρο. Να δούμε πως μπορεί να γίνει η όσμωση και όσες δυνάμεις ανταποκριθούν καλώς να ορίσουν. Εγώ θα είμαι ο συντονιστής αυτού του χώρου.

7. Θα λειτουργήσετε στήνοντας κάποια δίκτυα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας;  
 
7. Αυτό που σκέφτομαι εγώ με τους συνεργάτες μου είναι να υπάρχουν δίκτυα σε κάθε πόλη όπου θα έχει τους εκπροσώπους της. Θα κάνουμε ένα μεγάλο συνέδριο και θα βγάλουμε τον εκπρόσωπο της «κίνησης», που θα έχει σκοπό να ενώσει την κεντροαριστερά ή όπως αλλιώς την πούμε.

8. Να αλλάξουμε θέμα, εφόσον την Παρασκευή (31/5/2013) θα είστε Πάτρα. Έχετε επισκεφθεί ξανά την πόλη μας;
 
8. Ναι, έχω έρθει στην Πάτρα ξανά. Την αγαπάω πάρα πολύ, εκεί μεγαλούργησε ως ποδοσφαιριστής ο πατέρας μου. Δημοφιλής ποδοσφαιριστής στην Πάτρα.

Πατρινοί φίλαθλοι ακόμα τον θυμούνται, μου στέλνουν χαιρετισμούς και μάλιστα διάβαζα τελευταία σε μια εφημερίδα, για κάποιον που με συγκίνησε λέγοντας, ότι έκανε πάρα πολλά χιλιόμετρα κάθε Κυριακή για να δει τον πατέρα μου να παίζει στο ¨ναό¨ Πάτραι, τότε.