Την «ανάγκη ν΄ αναδειχθεί ότι τα φοβικά και, πολύ περισσότερο, τα ρατσιστικά σύνδρομα ουδόλως συμβιβάζονται με την ιδιότητα κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Αγώνα κατά του Ρατσισμού.

Η φετινή επέτειος «αποκτά έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και καλεί τους λαούς «που απαρτίζουν την μεγάλη ευρωπαϊκή μας Οικογένεια καλούνται, με την ετυμηγορία τους, ν΄ αποδείξουν την αταλάντευτη προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σύμφυτα με αυτήν ιδεώδη, και κυρίως στα ιδεώδη του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

«Πέραν τούτου, και με αφετηρία την αντιμετώπιση του οξύτατου -αλλά και υπαρξιακού, κυριολεκτικώς, για την συνοχή και τον πολιτισμό της Ευρώπης- προσφυγικού ζητήματος, είναι ανάγκη ν’ αναδειχθεί ότι τα φοβικά και, πολύ περισσότερο, τα ρατσιστικά σύνδρομα ουδόλως συμβιβάζονται με την ιδιότητα κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συνεχίζει στο μήνυμά του ο κ. Παυλόπουλος και καταλήγοντας τονίζει:
«Εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει αλλά και αποδεικνύουμε αδιαλείπτως, με βάση την καθημερινή μας συμπεριφορά, ότι παραμένουμε απολύτως συνεπείς στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας απέναντι στον Άνθρωπο, οι οποίες απορρέουν τόσον από την μακραίωνη πολιτισμική και δημοκρατική μας κληρονομιά όσο και από την ενεργό συμμετοχή μας στο παγκόσμιας σημασίας εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. 

Καμιά κρίση, οιασδήποτε μορφής, δεν μας επηρεάζει κατά την εκπλήρωση αυτού του στοιχειώδους καθήκοντος απέναντι στον Άνθρωπο. Και καλούμε όλους τους Εταίρους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ν’ ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, δικαιώνοντας την καθοριστική σημασία που έχει η Ενωμένη Ευρώπη για την οριστική επικράτηση, σε παγκόσμια κλίμακα, του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Ειρήνης και της Δημοκρατίας».