Ο Έλληνας έχει για πολλά θετικά χαρακτηριστικά να φημίζεται στον κόσμο αλλά δυστυχώς υπάρχουν κάποια θέματα που του είναι δύσκολο να τα ξεπεράσει όπως π.χ. ο ρατσισμός τον οποίο τον συναντάμε σε διάφορες μορφές θρησκευτικό, πολιτικό, φυλετικό κα.

Συνήθως μεταδίδεται από πολύ μικρή ηλικία και "θεριεύει" αργότερα. Υποτίθεται πως οι γονείς, το σχολείο και η κοινωνία πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για να μην μεγαλώνει αυτό το φαινόμενο αλλά δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο με αποτέλεσμα να καλλιεργείται όλο και περισσότερο.

Πολλά περιστατικά ρατσισμού εκδηλώνονται καθημερινά και ένα από αυτά εκδηλώθηκε πρόσφατα σε σχολείο της Πάτρας και είχε μάλιστα πολιτική μορφή. Η αφορμή δόθηκε όταν μια καθηγήτρια -στο πλαίσιο μιας εργασίας- αποφάσισε οι μαθητές της να πάρουν συνέντευξη από τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη και να σκεφτούν μάλιστα οι ίδιοι τις ερωτήσεις που ήθελαν να του θέσουν.

Μόλις όμως έγινε γνωστή η σκέψη της στο κύκλο των συναδέλφων της, εκείνοι της άσκησαν μεγάλη επίθεση και δημιούργησαν απίστευτο σάλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του patrasevents.gr, την κατηγόρησαν ανοιχτά ότι δεν θα έπρεπε να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια διότι τα παιδιά δεν είναι καλό να έρθουν σε επαφή με τον… κομμουνιστή Δήμαρχο και να τους μεταφέρει μέσα από τη συζήτηση ιδέες που πρεσβεύει το κόμμα του.

Σκεπτόμενος έτσι κάποιος λογικά μετά από αυτό θα αναρωτιόταν... Αν άνηκε ο κ. Πελετίδης σε άλλη πολιτική παράταξη τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα και θα μπορούσε άνετα να γίνει η συνέντευξη; Ή υπάρχει "αλλεργία"... γενικά στους Δημάρχους και απαγορεύεται να έρθουν σε επαφή μαζί τους τα παιδιά;

Με θλίψη λοιπόν παρατηρείται πως το εκπαιδευτικό σύστημα καλλιεργεί τη στενομυαλιά και τη μη ανάπτυξη κριτικής σκέψης με αποτέλεσμα να βγαίνουν στην κοινωνία προσωπικότητες με κατευθυνόμενα μυαλά.

Τα παιδιά πρέπει να διατηρούν ανοιχτό πνεύμα, να αξιολογούν τα πάντα γύρω τους και όχι να γίνονται κατευθυνόμενα στρατιωτάκια. Αυτό πρεσβεύει και η έννοια της δημοκρατίας άλλωστε.