Έχετε ακούσει, έχετε πιει νερό από μια καθαρή πηγή; Έτσι αισθάνεται, έτσι ερμηνεύει, τα ακούσματα της παράδοσής μας και της ελληνικής δημοτικής μουσικής η Βασιλική Καρακώστα. Σαν μια καθαρή πηγή διαχρονικής έμπνευσης και δημιουργίας. Που έρχεται από τα βάθυ της ιστορίας του λαού μας και του πολιτισμού μας. Όπως κάθε τι κλασικό, όπως κάθε τι που αντέχει στον χρόνο.

Ένα κονσέρτο Eλληνικής Κλασικής Δημοτικής Μουσικής, όπως δεν την έχετε ξανακούσει ποτέ: η παραδοσιακή μας μουσική ενορχηστρωμένη για φωνή και έγχορδα με τον πυρήνα του συμφωνικού ήχου.

Ένα ταξίδι στην Ελλάδα, ένας μουσικός περίπατος στα μονοπάτια της Ελληνικής Δημοτικής Μουσικής, ένα κονσέρτο μέσα από τα μάτια της εξαιρετικής κι ευαίσθητης ερμηνεύτριας Βασιλικής Καρακώστα, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου και ώρα 21:00.

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς στο Vconcert της Βασιλικής

O δεξιοτέχνης του κλαρίνου, μοναδικός στο είδος του Πετρολούκας Χαλκιάς θα βρεθεί μαζί της στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και με αφορμή αυτή τη μοναδική συνύπαρξη, μας λέει:

«Αγαπώ τους νέους και χαίρομαι να συνεργάζομαι μαζί τους όταν ξέρω ότι υποστηρίζουν κι αγαπούν βαθειά τη δημοτική μας μουσική. Η Βασιλική μπορεί να φτάσει ψηλά. Έχει μεράκι… Εγώ θα είμαι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μαζί της, για να δείξουμε ότι η δημοτική παράδοση έχει δύναμη κι αντοχή στο χρόνο, όπου κι αν ακούγεται. Θα είμαι δίπλα της με το κλαρίνο μου για να ακουστεί το Ηπειρώτικο τραγούδι».

Η Βασιλική Καρακώστα, από τη δική της πλευρά, συγκινημένη γι αυτή τη συνάντηση σημειώνει: Την Ήπειρο θα την περπατήσω στην σκηνή -του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά- μαζί με τον αγαπημένο μου και μεγάλο δάσκαλο Πετρολούκα Χαλκιά. Μου είπε: θα έρθω να παίξω για σένα Βασιλική! και ευθύς ένα ουράνιο τόξο από ήχους της φύσης απλώθηκε στα αυτιά μου. Συγκινούμαι βαθειά.

Τον ευχαριστούμε που συνυπογράφει με την πνοή του, το Vconcert «Ελληνικής Κλασικής Δημοτικής Μουσικής»

Τι θα δούμε-ακούσουμε

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η Βασιλική φέρνει μαζί της, τη φωνή της. Μια φωνή που ενώνεται με τις σαράντα χορδές των ακουστικών οργάνων, με μια γεμάτη από μουσικές συχνότητες δεκαμελή ορχήστρα εγχόρδων ( Violin, Viola, cello & contrabass) Ένας συνδυασμός απο σπουδαίους σολίστες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών & της Camerata Junior, θα ενωθούν για το Vconcert, με εξάρχοντα τον Κορυφαίο Α’ της ΚΟΑ, Γιώργο Μάνδυλα.

Το μουσικό τους οδοιπορικό ξεκινά από την Mακεδονία, την Θράκη και την Ήπειρο περνά από τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, το Αιγαίο και τα Επτάνησα για να αγκαλιάσει την Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Κύπρο.

Mε ενότητα, μέσα απο την διαφορετικότητα του πολιτιστικού μας πλούτου η Βασιλική με τους συνεργάτες της αφηγούνται θρύλους και ιστορίες της ανώνυμης συλλογικής δημιουργίας, ταξιδεύοντας μας παράλληλα σε στίχους, μελωδίες και ήχους της ελληνικής δημοτικής μουσικής.

Και η επιλογή των τραγουδιών φέρνει στο νου και την ψυχή εικόνες της προσφυγιάς, συναισθήματα ξεριζωμού «Κάνω το κορμί μου βάρκα, τα χεράκια μου κουπιά», πίστης «Ανθεί και φέρει κι άλλο», έρωτα και χαράς «Άνοιξαν τα δέντρα όλα κι αμυγδαλιές, αλήθεια ειν΄ αγάπη μου σ’ αγαπώ»

επίλογος

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βασιλική Καρακώστα, παρουσίασε με quintetto εγχόρδων το «Vconcert Ελληνικής δημοτικής μουσικής» για πρώτη φορά τον Οκτώβρη του 2016, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές ενώ τον περασμένο Δεκέμβρη εμφανίστηκε στην σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ως «Νεράιδα των θρύλων και των παραδόσεων όλου του κόσμου» υποστηρίζοντας τα παιδιά με σοβαρές ασθένειες.

Συντελεστές:

Μέλη του έγχορδου σχήματος «Ένα» της Camerata Junior:

Αndrey Nastasa, βιολί

Γιάννης Αντωνόπουλος, βιολί

Αυγούστα Σεστάνι, βιόλα

Διονύσης Ανδρουτσάκης, βιολοντσέλο

Αλέξανδρος Κοκκινόπουλος, κόντραμπάσσο

Aenaon 4tet της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών:

Γιώργος Μάνδυλας, βιολί

Βασίλης Σούκας, βιολί

Μάνος Γουβέλης, βιόλα

Αστέριος Πούφτης, βιολοντσέλο

και ο Όσβαλντ Αμιράλις, Κοντραμπάσσο

Ενορχηστρωτική ομάδα: Βασιλική Καρακώστα, Στάθης Ουλκέρογλου, Ελένη Αναγνωστοπούλου, Ιρίνα Βαλεντίνοβα.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ Vconcert

τίτλος ΈΡΓΟΥ:

Vconcert

«Eλληνική Κλασική Δημοτική Μουσική»

για φωνή και έγχορδα

Βασιλική Καρακώστα

Είπαν για το έργο και την Βασιλική:

Nίκος Πλατύραχος, Συνθέτης

Έλλη Μπουμπουρή, Διευθ/τρια Αθηνοράματος

Δημήτρης Λέντζος, Στιχουργός-Συγγραφέας

Λευτέρης Κουσούλης, Πολιτικός Επιστήμονας

Δέσποινα Σαββοπούλου, Δημοσιογράφος

Λαγνής, Ράπερ ΝΤΠ

Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Τραγουδιστής

Σίμος Παπαδόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Δημοκρείτιου Πανεπιστημίου Θράκης

Διονύσης Σαββόπουλος,Τραγουδοποιός

Δημήτρης Μήλιος, Πολιτικός Μηχανικός

Φοίβος Δεληβοριάς, Τραγουδοποιός

Νίκος Πορτοκάλογλου, Τραγουδοποιός

Γιώργος Χαρωνίτης, Δημοσιογράφος

τους ευχαριστούμε πολύ

Δημήτρης Λέντζος (Στιχουργός - Συγγραφέας)

«Μια Παράσταση έκπληξη, με δημοτικά τραγούδια ιδωμένα αλλιώς.

Η Βασιλική Καρακώστα δοκιμάζει και δοκιμάζεται σε ενα δύσκολο τοπίο.

Στο τέλος το πάθος και η ψυχή της σαν σε δικό μας Φλαμέγκο σε κυριεύουν. Μπράβο!»

Διονύσης Σαββόπουλος (τραγουδοποιός):
Τέρας εργατικότητας στην πρόβα και με βαθιά ομαδική συνείδηση στο πάλκο, η Βασιλική Καρακώστα διαθέτει την ομορφιά και το ήθος της ελληνικής παιδείας και τέχνης.

Νίκος Πορτοκάλογλου (τραγουδοποιός):
Μια γοητευτική νέα γυναίκα δίνει στα παλιά τραγούδια ήχο σημερινό και στα σημερινά κάτι από τον παλιό. Αν προσθέσεις και την εκρηκτική μπάντα, έχεις ένα πανηγύρι που έρχεται από το μέλλον. Είμαι περήφανος που της έδωσα τα πρώτα της τραγούδια".

Φοίβος Δεληβοριάς (τραγουδοποιός):
"Αυτό που μ' αρέσει στην Καρακώστα είναι πως είναι η μόνη στην ηλικία της που ασχολείται με την ερμηνεία του λαϊκού-δημοτικού ελληνικού τραγουδιού.


Ορφέας Περίδης (τραγουδοποιός):
Πλούτο παντού και μια γενναιοδωρία.Η συναυλίες της Βασιλικής είναι ένα μουσικό αποτέλεσμα που έχει ένα καινούριο δικό του άκουσμα. Κάτι νέο.

Βασίλης Παπακωνσταντίνου (τραγουδιστής):
"Εκρηκτική, εκπληκτική. Κάθε φορά που την ακούω, με συνεπαίρνει, μα κι εγώ κάτι της παίρνω. Βασιλική μου καλή αντάμωση στη σκηνή.”

Nίκος Πλατύραχος Συνθέτης για το Vconcert

«Η Βασιλική Καρακώστα με το μεγάλο ταλέντο της και τη θερμή εκφραστικότητά της μας ταξίδεψε υπέροχα, σχεδόν κινηματογραφικά, σε "άγνωστες" αποχρώσεις των κατά τ' άλλα πολύ γνωστών μελωδιών της ελληνικής μας παράδοσης.

Ένα εγχείρημα τολμηρό, μιας και τα ακούσματα αυτά έχουν τόσο παγιωθεί στη μνήμη μας με το κλαρίνο, την τσαμπούνα και το σαντούρι, ώστε να φαντάζει δύσκολη μια προσέγγιση με κουιντέττο εγχόρδων και φωνή. Εγχείρημα όμως και ελπιδοφόρο αφού η επιτυχία του φανερώνει νέους ορίζοντες και μπορεί να πυροδοτήσει καινούριες εμπνεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Εύχομαι η παραγωγή αυτή να συνεχίσει το ταξίδι της.»

Γιώργος Χαρωνίτης(Δημοσιογράφος -Αθηνόραμα 2014):
Ακούγοντας την Βασιλική Καρακώστα να τραγουδάει κομμάτια από κάθε δυνατή παράδοση, καινούρια δικά της που ταιριάζουν στην ηλικία και το ταμπεραμέντο της, έλεγα μέσα μου να! αυτό το κορίτσι του δίνει και καταλαβαίνει του τραγουδιού, του βγάζει τα μέσα έξω, το κάνει δικό της – και δικό μας! Το νιώθει και το νιώθουμε! Το ευχαριστιέται και το ευχαριστιόμαστε! Ξέρει να φτιάχνει μια όμορφη «κοινότητα» και να κάνουμε το ταξίδι...

Δημήτρης Μήλιος (Πολιτικός Μηχανικός):
Η Βασιλική Καρακώστα δεν είναι απλά μια φωνή παραδοσιακή είναι μια ψυχή γεννημένη μέσα από την παράδοση την ίδια μας την Ελλάδα είναι κομμάτι της Ελλάδας και το χάρισμα της φωνής της έρχεται όχι ως μέσον διασκεδαστικό αλλά ως αποστάλαγμα ψυχής δίνοντας μας παιδεία Είναι μια φυσική συνέχεια της Δώρας, του Ξυλούρη, του Θεόφιλου ίσως μια σπάνια ζωντανή ύπαρξη της παράδοσης μας

Ρήγας Τζαμτζής (Οικονομολόγος - διοργανωτής (2011-2014) Φεστιβάλ “Φθινοπωρινές Γιορτές στην Πόλη” Αγ. Δημητρίου):

Έκπληξη. Μόνο ως τέτοια θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς κάθε εμφάνιση της πολυτάλαντης Βασιλικής Καρακώστα. Χαρακτηριστικό δε κάθε συναυλίας της είναι η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός των θεατών που απομένει ως επίγευση μετά το πέρας αυτής.

Σίμος Παπαδόπουλος (Επίκουρος καθηγητής, Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης)
Φορέας ελληνικής παιδείας, η Βασιλική Καρακώστα, ψυχωμένη, μιλά με την καρδιά της και φέρνει το νέο με τη φρεσκάδα του παλιού, ώστε το πολιτισμικό ‘δυνάμει είναι’ του

ακροατηρίου της να καταστεί ‘ενεργεία είναι’, έντονα συμμετοχικό, έμπλεο από τρυφεράδα, αυτοσυνειδησία και πολιτικό στοχασμό.

Έλλη Μπουμπουρή Δ ιυθύντρια αθηνοράματος
Μόνο ένας άνθρωπος σαν την Βασιλική Καρακώστα που αγαπάει βαθιά τη δημοτική μας παράδοση θα μπορούσε να μας χαρίσει μια βραδιά Δημοτικής Μουσικής Δωματίου. ΌΌσοι δεν το εζησαν δεν μπορούν να ξέρουν γιατί μιλάμε. Ελπίζω όμως πως όλο αυτό το βαθύ "σκάψιμο" της Βασιλικής στις ρίζες μας θα έχει συνέχεια έτσι ώστε πολλοί περισσότεροι από όσοι ήμασταν εκείνο το βράδυ στο μικρό θέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη θα μυηθούν σε κάτι εξαίσιο. Το πως δηλαδή η μουσική , το τραγούδι, οι ήχοι μπορούν να βρίσκουν πάντα πρωτοποριακούς δρόμους για να ρίχνουν βάλσαμο στις καρδιές των ανθρώπων με διαφορετικό τρόπο μέσα στις εποχές. Η "Τρηγώνα" της π.χ θα πρέπει να έχει τραγουδηθεί με δεκάδες τρόπους στα βάθη του χρόνου. Η δική της ερμηνεία εκείνο το βράδυ θα έπρεπε να καταγραφεί ως ιστορική. Ελπίζω και της εύχομαι να μη σταματήσει ποτέ να ψάχνεται.

Λευτέρης Κουσούλης (Πολιτικός Επιστήμονας)

«Την περασμένη Πέμπτη, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη η Vasiliki Karakosta, μαζί με τους συνεργάτες της, έδωσαν στο δημοτικό τραγούδι μια νέα τροπή. Μέσα απο την κλιμάκωση του λαικού ποιητικού λόγου και την άλλη απόδοσή του, θαύμασα και τον άγνωστο ποιητή και την ερμηνεύτρια Βασιλική Καρακώστα.
Κάθε δημιουργία, μουσική ή άλλη, είναι μια γέφυρα, μια προέκταση προς το μέλλον.

Διασώζει αυτό που φέρνουμε μέσα μας και το αναζωογονεί, συνδέοντάς το με τον νέο πάντα χρόνο.»

Δέσποινα Σαββοπούλου (Δημοσιογράφος)

Μοναδική εικόνα η Βασιλική Καρακώστα να τραγουδά με μια φωνή που λες και έρχεται κατ ευθείαν απο την πηγή της ζωής και τα χέρια της ανοικτά ψηλά σαν φτερά να μας οδηγούν σε άλλες σφαίρες ουράνιες και ονειρικές!

Λαγνής (Ράπερ των ΝΤΠ)

Μια παράσταση μαγική. Με την διαύγεια της δυτικής φόρμας και την ψυχή της ελληνικής παράδοσης. Μια κιβωτός ήχων και ρυθμών του τόπου μας, σε ένα όχημα έτοιμο να ταξιδέψει ανά τον κόσμο. Εν ολίγοις, μια μοναδική εμπειρία...