Οι περισσότεροι επισκέπτες που περνούν από πρώτο πόδι της Χαλκιδικής δεν παραλείπουν μια στάση στην άγνωστη, για πολλούς, διώρυγα της Κασσάνδρας, στη Νέα Ποτίδαια. Είναι το κυριότερο αξιοθέατο της περιοχής και ενώνει τους δύο κόλπους, τον Θερμαϊκό και τον Τορωναίο, διευκολύνοντας τη ναυσιπλοΐα.

Το λεγόμενο κανάλι της Ποτίδαιας εξυπηρετεί τα σκάφη που μπαινοβγαίνουν στον Τορωναίο κόλπο για να ψαρέψουν και προσθέτει και μια γραφική πινελιά στην περιοχή, αναδεικνύοντας τον εντυπωσιακό συνδυασμό του πράσινου της φύσης με το μπλε της θάλασσας σε μια ενδιαφέρουσα εναλλαγή.

Η Ποτίδαια βρέχεται από θάλασσα τόσο από τα ανατολικά όσο και από τα δυτικά. Οι οργανωμένες παραλίες της «βλέπουν» στα ανατολικά το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, τη Σιθωνία, ενώ στη δυτική ακτή της προς τον Θερμαϊκό βρίσκεται η ιχθυόσκαλα.

Το χωριό αποτελεί ουσιαστικά την «είσοδο» στη χερσόνησο της Κασσάνδρας και εκεί διασώζεται το οχυρωματικό τείχος του Ιουστινιανού το οποίο προστάτευε την αρχαία Ποτίδαια και την Κασσάνδρα από τις επιθέσεις. Η Νέα Ποτίδαια χτίστηκε από πρόσφυγες από τον Πλάτανο και την ανατολική Θράκη μετά το 1920.