Καλή η «τσίκνα», το κρασάκι και οι μεζέδες, με τις υπαίθριες ψησταριές να κάνουν έντονη την παρουσία τους στην Πάτρα. Καλή η διάθεση για γλέντι, για χορό, για αποκριά και για τραγούδι.

Όμως για τους περισσότερους όλο αυτό το σύννεφο καπνού, από τα ψητά σουβλάκια, τα λουκάνικα και τις υπόλοιπες λιχουδιές που απέρρεαν από τις ψησταριές, λειτούργησε σαν ξόρκι, σαν λιβανιστήρι, μπας και φύγουν τα δαιμόνια που πνίγουν την καθημερινότητα μας.

Τα δαιμόνια και οι διαβόλοι για όλους αυτούς που μας οδήγησαν -  και μας και την χώρα μας - σε αυτό το σημείο που έχουν φτάσει τα τελευταία χρόνια. Στο σημείο μιας παρατεταμένης κρίσης.

Στο σημείο ενός γκρεμού αδιάβατου που όσα γλέντια και αν κάνεις, αυτός πάλι εκεί θα βρίσκεται. Γιατί μην μας πείτε ότι την ώρα που φτιάχνετε την ψησταριά και βάζατε τα κάρβουνα να για ρίξετε τα σουβλάκια, έτσι για να τηρήσετε το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, δεν θα ερχόταν στο μυαλό και αυτή η σκέψη:

Αντί για τα σουβλάκια να ρίχναμε στα κάρβουνα, ένας από όλους αυτούς (ή και όλοι ανάλογα με τα γούστα) που μας οδήγησαν στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Με απλά λόγια να ρίχναμε στις στάχτες, έναν από τους πολιτικούς.

Εμάς τουλάχιστον μας ήρθε και έτσι πήραμε, τους δρόμους, την Τσικνοπέμπτη, προχωρώντας σε μία άλλη μορφή γκάλοπ, ένα άλλου είδους δημοσκόπησης, ρωτώντας τον κόσμο που τσίκνιζε, την εξής απλή ερώτηση: «Ποιόν πολιτικό θα ρίχνατε στα κάρβουνα;» Οι απαντήσεις ποικίλουν. Δείτε τες όμως στο παρακάτω βίντεο.

Αξίζει τον κόπο. Όχι βέβαια για να ψήσουμε αυτόν που έχουμε άχτι. Γιατί αυτοί, έτσι και αλλιώς, δεν τρώγονται, ούτε ψήνονται, είναι αχώνευτοι.  Απλά, έτσι για να γίνουν όλα στάχτη και μπούλμπερη εκεί που μας έχουν φτάσει. Μόνο και μόνο, έτσι για το γαμώτο.


Γκάλοπ: Ποιόν πολιτικό οι Πατρινοί θα έριχναν στα κάρβουνα;