Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για την επιτακτική ανάγκη να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση απηύθυναν ο Πιέρ Μοσκοβισί και ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup.

Μια ημέρα μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο επίτροπος Οικονομικών κ. Μοσκοβισί εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Μια συμφωνία […] για το ελληνικό πρόγραμμα είναι απολύτως απαραίτητη […] και με λίγη προσπάθεια από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές μου φαίνεται εφικτή», σημείωσε μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στη Βιέννη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o Μοσκοβισί τόνισε πως η Αθήνα είναι διατεθειμένη να προβεί σε συμβιβασμούς. «Διαπραγματεύονται με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η συμφωνία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αυξήσει τα βάρη που έχουν επωμιστεί τα πιο αδύναμα στρώματα.

«Ο στόχος μας παραμένει μια συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ παραπάνω σε πρόσθετα μέτρα», κατέληξε ο επίτροπος.

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόφσκις, προειδοποίησε πως τυχόν καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις θα επιφέρει κόστος σε όλες τις πλευρές.

«Η επιλογή είναι ανάμεσα στην σκληρή προσπάθεια για συμφωνία και την επικίνδυνη διολίσθηση στην αβεβαιότητα. Θεωρώ ότι η επιλογή είναι εμφανής», δήλωσε, μιλώντας στο Euro2day.

Ο κ. Ντομπρόφσκις διευκρίνισε πάντως ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με το 2015, όταν η χώρα μας κινδύνευσε με πτώχευση και έξοδο από την ευρωζώνη.