Διευκρινίσεις για το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την είσοδο των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έδωσε ο Κώστας Γαβρόγλου, εξηγώντας ότι το σχέδιο θα ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας και από αυτό θα επηρεαστούν τα παιδιά που σήμερα πηγαίνουν στην Γ’ Γυμνασίου.

«Εμείς λέμε ότι θα επεξεργαστούμε ένα σχέδιο τουλάχιστον τριετίας και για να το ολοκληρώσουμε θα κάνουμε συντηρητικά βήματα. Δεν χρειάζονται μαγκιές» είπε συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Παιδείας ενώ παράλληλα απεύθυνε έκκληση για ευρεία συναίνεση.

«Αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι θα είναι σαφές το σχέδιο αλλά δεν μπορούμε να είμαστε δογματικοί. Αν δούμε του χρόνου ότι ορισμένα πράγματα δεν λειτουργούν θα πρέπει να τα αλλάξουμε», είπε.

Όσον αφορά στα φροντιστήρια τόνισε ότι ιστορικά μαζί με την παραπαιδεία έχουν παίξει θετικό ρόλο «σε έναν ιδιομόρφο χαρακτήρα που είχε ταξική κινητικότητα». «Ήσουν σε ένα χωριό και πήγαινες τελευταία χρονιά στο φροντιστήριο και το φροντιστήριο έπαιζε ένα εξισωτικό ρόλο ανάμεσα στο κακό σχολείο και την είσοδο στα ΑΕΙ αλλά αυτό έχει αλλάξει πλέον», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου το σημερινό σύστημα λειτουργεί αδιάβλητα. «Πήραμε το αδιάβλητο και το λειτουργικό και το μετατρέψαμε σε κάτι αξιόπιστο. Ποια είναι η αξιοπιστία ενός συστήματος που πρέπει την Ιστορία να τη μάθεις απ' έξω για να γράψεις 20;».

Αναφερόμενος στους εκπαιδευτικούς είπε ότι ότι ο στόχος του υπουργείου είναι να μειωθούν φέτος κατά 20% οι αποσπάσεις. Τέλος, για τους αδιόριστους είπε: «Μελετάμε τι θα κάνουμε με αυτό το θέμα, ελπίζουμε μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς να έχουμε σαφείς απαντήσεις».