Ζούμε αναμφίβολα σε μια εποχή με αυξημένες τάσεις για αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης βασισμένους στην οικονομία αλλά και την φιλικότητα προς το περιβάλλον. Μία από τις εφαρμογές βάση των παραπάνω κριτηρίων  είναι και το Ebike.

To Ebike (που είναι σύμφωνο με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς) είναι ένα ποδήλατο σαν τα κοινά που γνωρίζουμε, του οποίου όμως στις περισσότερες περιπτώσεις ο σκελετός είναι ειδικά διαμορφωμένος και ενισχυμένος ώστε να προστεθεί ο ηλεκτροκινητήρας υποβοήθησης (στις ποιοτικότερες εφαρμογές βρίσκεται στην μεσαία τριβή) και η μπαταρία.

Επίσης διαθέτει controller και display στο τιμόνι ώστε ο αναβάτης να συλλέγει και να επεξεργάζεται πληροφορίες του ηλεκτροκινητήρα αλλά και της μπαταρίας. Το ποιο διαδεδομένα και πετυχημένα εμπορικά συστήματα ηλεκτροκινητήρα είναι αυτά τύπου Pedelec, δηλαδή ηλεκτροκινητήρες οι οποίοι διαθέτουν αισθητήρες ροπής όπου στην ουσία “διαβάζουν” πόση δύναμη ασκεί ο αναβάτης στα πεντάλ και ανάλογα το επίπεδο υποβοήθησης που διαλέγει από το controller,πολλαπλασιάζεται η δύναμή του από 50% επι της ασκούμενης δύναμης έως και 320%.

Υπάρχουν πλέον Ευρωπαϊκοί κανονισμοί που πρέπει να εφαρμόζονται στα Ebike για να θεωρούνται νόμιμα ηλεκτρικά ποδήλατα και να κυκλοφορούν στο δρόμο ως κανονικά ποδήλατα χωρίς καμία άδεια η δίπλωμα.

Οι 3 βασικοί είναι οι ακόλουθοι : 1)ο ηλεκτροκινητήρας πρέπει να είναι τύπου υποβοήθησης και να μην φέρει το ποδήλατο χειρόγκαζο. 2) η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα πρέπει να είναι έως 250W 3) η υποβοηθούμενη ταχύτητα πρέπει να διακόπτεται μέσο κόφτη στα 25km/h.

Στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτροκινητήρων βρίσκεται η Bosch μαζί με την Yamaha διαθέτοντας μπαταρίες λιθίου 400Wh η και 500Wh προσδίδοντας μια αυτονομία 175km και 210km αντίστοιχα υπο ιδανικές (εργαστηριακές) συνθήκες.

Δικαίως τα ηλεκτρικά ποδήλατα τύπου Pedelec θεωρούνται “πολυεργαλεία” μιας και οι χρήσεις του είναι πολλαπλές. Καταρχήν ως καθημερινό μέσο μεταφοράς είναι γρήγορο, ευέλικτο και ανέξοδο. Στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο εκγύμνασης μιας και έχει πάντα τη δυνατότητα ο αναβάτης να επιλέξει το ποσοστό που θα υποβοηθηθεί η στην αντίθετη περίπτωση να το απενεργοποιήσει πλήρως.

Επιπλέον βάση της παραπάνω δυνατότητας είναι ιδανικό για αποκατάσταση τραυματισμών η για άτομα όπως πχ καρδιοπαθείς οι οποίοι πρέπει να γυμνάζονται, αλλά σε συγκεκριμένο φάσμα καρδιακής συχνότητας, πράγμα εφικτό μόνο με ηλεκτρικό ποδήλατο ανεξαρτήτου του ανάγλυφου της περιοχής χρήσης.

Τέλος ως μέσο διασκέδασης. Οι τεράστιες δυνατότητες που σου προσφέρει, ανοίγει νέους ορίζοντες και νέα δεδομένα στη χρήση του ποδηλάτου όπως πχ την ανακάλυψη νέων μονοπατιών σε μακρινούς και δυσπρόσιτους προορισμούς.

Με συντριπτικά ποσοστά κορυφαία εταιρία Ebike είναι η πολυβραβευμένη Γερμανική εταιρία Haibike διαθέτοντας τεράστια γκάμα ηλεκτρικών ποδηλάτων όλων των κατηγοριών και επιπέδων.

Κλείνοντας είναι άξιο αναφοράς πως διόλου τυχαίο είναι πως οι καμπύλες πωλήσεων παγκοσμίως των ηλεκτρικών ποδηλάτων έχουν ανέβει εκθετικά σε αντίθεση με τα συμβατικά ποδήλατα και το ότι οι μεγαλύτεροι αλλά και μικρότεροι κατασκευαστές ανά τον κόσμο έχουν στρέψει την προσοχή τους στην κατασκευή Ebike.