Με φόντο το γυμνό τοπίο, κι απροστάτευτη από τη μανία του ανέμου, στέκει αγέρωχη στην είσοδο της Μάνης η Αρεόπολη. Χτισμένη σε νευραλγικής σημασίας θέση, δεσπόζει πάνω στο βραχώδες ύψωμα στις παρυφές του προφήτη Ηλία στη Λακωνία. Βρίσκεται ανάμεσα στους όρμους του Διρού και του Λιμενίου, που είναι και το επίνειό της.

Η ονομασία της οφείλεται στον Άρη, θεό του πολέμου κατά τη μυθολογία, ή στους αέρηδες που την δέρνουν ανελέητα όλο το χρόνο. Τον καιρό της Τουρκοκρατίας λεγόταν Τσίμοβα ή Τζίμοβα, ονομασία που αποδίδεται είτε σε πρόσφυγες  που ήρθαν από το Τσιμόβασι της περιοχής της Σμύρνης είτε σε σλαβική λέξη που σημαίνει «πόλη του διαβόλου» ή «μικρός κάμπος». Ο ιστορικός οικισμός, πατρίδα των Μαρομιχαλέων, έχει κριθεί διατηρητέος από το 1998.

Πέτρινα σπίτια πλαισιώνουν τα πλακόστρωτα στενά της ενώ εξαιρετικής ομορφιάς είναι οι πολυώροφοι πύργοι της. Η κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζει το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ονομάζεται Πλατεία Αθανάτων ή 17ης Μαρτίου, ημέρα διακήρυξης της συμμετοχής της Αρεόπολης στον Αγώνα του 1821. Η σημαία που ύψωσαν τότε οι κάτοικοι της πόλης εκτίθεται σήμερα στο Ιστορικό Μουσείο Αθηνών.

Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Αθανασίου αλλά και η ιστορική εκκλησία των Ταξιαρχών, του 18ου αιώνα, με το ψηλό καμπαναριό και την ιδιόμορφη ζωφόρο.

Γοητευμένος από την τραχιά ομορφιά της, ο επισκέπτης θα περιηγηθεί στα γραφικά σοκάκια της Αρεόπολης ανακαλύπτοντας τις ασυνήθιστες ομορφιές της. Κι από την ιστορική πόλη με τον μανιάτικο αέρα μπορεί να ξεκινήσει μικρές και μεγάλες εκδρομές για να γνωρίσει όλη την παράξενα γοητευτική Μάνη.


Areopolis - Αρεόπολης Λακωνία by Touristorama.com