Η αυτοκινητοβιομηχανία με τις υψηλότερες πωλήσεις στον κόσμο αναδείχθηκε η Volkswagen, ξεπερνώντας την Toyota, σύμφωνα με το BBC, το οποίο σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά που μια γερμανική εταιρία καταλαμβάνει αυτή τη θέση.

Η ιαπωνική Toyota, που κατείχε την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις τα τέσσερα τελευταία χρόνια, πούλησε πέρυσι 10,175 εκατ. οχήματα σε όλο τον κόσμο.

Η επίδοση αυτή ήταν χαμηλότερη από τα 10,31 εκατ. πωλήσεις που ανακοίνωσε η VW την περασμένη εβδομάδα. Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται παρά το σκάνδαλο που ταλανίζει την VW αναφορικά με τη χειραγώγηση των δοκιμών για τις εκπομπές ρύπων, επισημαίνει το BBC.

Η Volkswagen, στην οποία ανήκουν τα εμπορικά σήματα Audi, Porsche και Skoda, ανακοίνωσε αύξηση 3,8% στις πωλήσεις χάρη στη ζήτηση στην Κίνα.

Παράλληλα, φαίνεται να έχει καλές επιδόσεις και σε άλλες αγορές. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, το μοντέλο Golf της Volkswagen ήταν το δημοφιλέστερο νέο αυτοκίνητο το 2016 – η πρώτη φορά εδώ και πάνω από 50 χρόνια που η Volvo δεν κατέλαβε την πρώτη θέση στις πωλήσεις στη χώρα.

Οι πωλήσεις της Toyota αυξήθηκαν κατά 0,2% - αν και φαίνεται να υπέστησαν πλήγμα από την επιβράδυνση στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται τα στοιχεία για τις πωλήσεις της General Motors, αλλά αναμένεται να υστερούν έναντι των ιαπωνικών και γερμανικών εταιριών.

Η GM ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο το 2015. Κατείχε την πρώτη θέση το 2011 μετά το πλήγμα που υπέστη η παραγωγή της Toyota από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που χτύπησε τη βορειοανατολική Ιαπωνία.