Οι πρώτοι ποδηλάτες δοκίμασαν σήμερα τους νέους υπερυψωμένους ποδηλατοδρόμους στην πόλη Xiamen της Κίνας, στην ανατολική επαρχία Fujian.

Με μήκος 7,6 χιλιομέτρων θα είναι ανοιχτοί από τις 6:30 το πρωί έως τις 10:30 το βράδυ, σε αυτόν τον μήνα δοκιμαστικής λειτουργίας τους, με στόχο την προώθηση των «πράσινων» μετακινήσεων.

Οι ποδηλατόδρομοι έχουν κατασκευαστεί κάτω από τις λεωφορειολωρίδες της πόλης και στο υψηλότερο σημείο τους απέχουν πέντε μέτρα από το έδαφος.

Σύμφωνα με την αρμόδια δημοτική επιχείρηση, οι ποδηλατόδρομοι μπορούν να εξυπηρετήσουν 2.023 ποδηλάτες την ώρα με μέγιστη ταχύτητα τα 25 χιλιόμετρα την ώρα. Καλύπτουν δε τις κύριες πέντε περιοχές αμιγούς κατοικίας και τρεις περιοχές με εταιρείες και επιχειρήσεις. Διαθέτουν έντεκα εισόδους, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με έντεκα σταθμούς λεωφορείων και δύο σταθμούς μετρό.

«Φοβάμαι τα ύψη και πίστευα πως δεν θα τολμήσω να χρησιμοποιήσω τον ποδηλατόδρομο. Αλλά με το κιγκλίδωμα ένιωθα ασφαλής» δήλωσε κάτοικος της πόλης. «Είναι ωραία να κάνεις ποδήλατο με φόντο τον γαλανό ηλιόλουστο ουρανό».

«Έκανα δέκα λεπτά να πάω στη δουλειά μου, όσο κάνω και με το αυτοκίνητο» σχολίασε άλλος κάτοικος.