Σε φάση πλήρους αμηχανίας βρίσκεται η κυβέρνηση μετά από τη συνάντηση Σόιμπλε-Λαγκάρντ στο Νταβός και το πινγκ-πονγκ δηλώσεων που λειτουργεί ως ισχυρός μοχλός πίεσης.

Όπως αναφέρει το iefimerida, η επικεφαλής του ΔΝΤ διαβεβαίωσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι «το ΔΝΤ σχεδιάζει να συνεχίσει τις εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και ότι παραμένει πλήρως εμπλεκόμενο». Ωστόσο, από το Μαξίμου τηρούν σιγή ιχθύος και δεν σχολιάζουν τα περί παραμονής ή μη του Ταμείου στο Πρόγραμμα.

Αντιθέτως, η Αθήνα επιμένει ότι «πρόκειται για θέμα που αφορά το ΔΝΤ». Και δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να τονίζει ότι πρέπει να ληφθεί  μια απόφαση το συντομότερο δυνατό καθώς «δεν χρειάζονται άλλες ολιγωρίες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης».

«Είμαστε έτοιμοι να διευκρινίσουμε τις θέσεις μας»

Επιλέγοντας ένα ακόμα βήμα επώδυνου συμβιβασμού, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται επιστολή η οποία θα φτάσει στους θεσμούς- πριν το Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου- δια της οποίας η Αθήνα θα διευκρινίζει τις θέσεις και τις υποχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει.

Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άλλωστε παραδέχτηκε ότι ο συμβιβασμός της ελληνικής πλευράς έγκειται στο γεγονός ότι είναι έτοιμη να μπει στη συζήτηση για τον «κόφτη» ώστε να ξεπεραστεί η ασυμφωνία Αθήνας –ΔΝΤ.
Τέλος χρόνου

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με όπλο τον «κόφτη» θα ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση στο επόμενο Εurogroup ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στη συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου και να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τον Μάρτιο.

Και όπως όλα δείχνουν είτε μείνει, είτε φύγει το ταμείο από το  πρόγραμμα, η πολιτική δέσμευση της κυβέρνηση για μέτρα θα είναι αναπόφευκτη.