Μπορεί να λέει ο λαός ότι το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, όμως το ξύλο στα δημοτικά σχολεία, πέφτει «βροχή». 

Όχι φυσικά από τους δασκάλους προς τους μαθητές ως μία ξεπερασμένη (πλέον) παιδαγωγική μέθοδος, αλλά μεταξύ των μαθητών, με τα επεισόδια κάθε φορά να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Μιλάμε για παιδιά 10, 11 ή και 12 ετών, τα οποία χτυπιούνται μεταξύ τους, ακόμα και μέσα στον χώρο των σχολείων, χωρίς λόγο και αφορμή, με τους δασκάλους τους να μαθαίνουν τα… μαντάτα αργότερα, αφού έχει γίνει το κακό.

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που βλέποντας το παιδί τους χτυπημένο, έχουν πάει στο σχολείο για να δουν τι συμβαίνει. Η σύγχρονη γενιά των 10χρονων και 12χρονων, φαίνεται ότι έχει αγριέψει για τα καλά, αφού τα περιστατικά που γίνονται κάθε τόσο είναι πρωτοφανή για την ηλικία τους.  

Μικροί μαθητές που στήνουν καρτέρι σε συνομήλικό τους επειδή τους αντιμίλησε μέσα στο μάθημα ή ακόμα και ομάδες μαθητών που δίνουν ραντεβού για ξύλο, έξω από το σχολείο τους.

Πέρα από τις καταστάσεις χειροδικίας, το ψυχολογικό bullying και οι βίαιες συμπεριφορές σε πιο μικρά ή συνεσταλμένα παιδάκια, πάει και έρχεται, με τα τελευταία να καταλήγουν να πηγαίνουν σπίτια τους κλαμένα, μη μαρτυρώντας στους γονείς τους τι γίνεται, είτε γιατί φοβούνται, είτε για να μην πάρουν την… ρετσινιά από τους συμμαθητές τους.

Οι γονείς έτοιμοι να λύσουν την σιωπή τους

Το θέμα βέβαια είναι τι κάνουν οι δάσκαλοι σε όλο αυτό το σκηνικό που υπάρχει στα δημοτικά σχολεία, το οποίο είναι φυσικά και αποτέλεσμα της κρίσης και των δύσκολων εποχών που ζούμε, με πολλά παιδιά να βγάζουν απωθημένα του σπιτιού τους στο σχολικό τους περιβάλλον.

Οι δάσκαλοι, λοιπόν, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απόντες ή και παρατηρητές, ενώ η συμπεριφορά τους είναι τέτοια που θα έλεγε κανείς ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι να μην βγει κάποια κακή φήμη για το σχολείο τους ή μήπως πάρει ένα περιστατικό διαστάσεις «σκανδάλου».

Όμως πλέον οι γονείς είναι αποφασισμένοι να λύσουν την σιωπή τους, ενώ ορισμένοι από αυτούς που τα παιδιά τους έχουν αποδεδειγμένα υποστεί bullying, δείχνουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν ακόμα και την νομική οδό, εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση…