Έχουν περάσει τόσοι μήνες από το κλείσιμο της Ηλεκτρονικής Αθηνών και κανείς από τους εργαζομένους των καταστημάτων, αλλά και τους προμηθευτές της εταιρείας δεν έχει πάρει ευρώ από τα χρήματα που τους οφείλονται, μετά το λουκέτο στο οποίο προχώρησε στα 50 μαγαζιά που είχε σε όλη την χώρα.

Οι 400 με 450 εργαζόμενοι διεκδικούν ένα ποσό της τάξεως των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί στις αποζημιώσεις τους, ένα σημαντικό χρηματικό ποσό που κανείς δεν ξέρει το ύψος του προσπαθούν να πάρουν οι 20 με 30 προμηθευτές της εταιρείας, ενώ ακόμα μεγαλύτερο είναι το οφειλόμενο ποσό στις τράπεζες με τις οποίες συνεργαζόταν η Ηλεκτρονική.

Η εταιρεία, σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς πλήρωσε το «μάρμαρο» των capital control, όμως τα πραγματικά θύματα της όλης κατάστασης είναι οι εργαζόμενοι που αντιμετώπισαν (και αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι) το φάσμα της ανεργίας, χωρίς να έχουν βάλει ευρώ στην τσέπη τους από τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Πολλά θα κριθούν πάνω σε αυτό, σύμφωνα με τα όσα λέει στο patrasevents.gr, o δικηγόρος των εργαζομένων της Ηλεκτρονικής Α.Ε., Βασίλης Δανιηλίδης, από την εκποίηση και την διαδικασία πλειστηριασμού μέρους των εμπορευμάτων της εταιρείας.

Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία και η έκθεση των προϊόντων της

Η διαδικασία έχει προγραμματιστεί να γίνει την Δευτέρα στις 30 Ιανουαρίου, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ λίγο πριν από την διαδικασία του πλειστηριασμού, στις 21, στις 25 και στις 28 του μήνα θα πραγματοποιηθεί έκθεση των προϊόντων της, στο κατάστημά της στην Γλυφάδα, επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.  

Από εκεί και πέρα, κατά την ημερομηνία του πλειστηριασμού θα εκποιηθούν γύρω στα 15.560 τεμάχια από το σύνολο των 90.000 τεμαχίων. Η εκποίηση έχει ως στόχο τη ρευστοποίηση της περιουσίας της εταιρείας και υπολογίζεται ότι το ποσό μπορεί να ανέλθει στις 500.000.

«Η διαδικασία αυτή είναι η πιο ζωντανή ελπίδα που έχει απομείνει στους εργαζομένους για να διεκδικήσουν τα χρήματα των αποζημιώσεών τους» τονίζει ο κ. Δανιηλίδης. Τα χρήματα που διεκδικούν τράπεζες, εργαζόμενοι και προμηθευτές προκύπτουν, σύμφωνα με διαδικασίες που ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις από την εκποίηση των προϊόντων της εταιρίας, από την πώληση της ακίνητης περιουσίας της και από τα χρήματα που υπάρχουν στους τραπεζικούς της λογαριασμούς.

«Σε ότι έχει να κάνει με την ακίνητη περιουσία της εταιρίας, οι εργαζόμενοι και προμηθευτές, δεν μπορούν να στηριχθούν και τόσο στον παράγοντα αυτόν, αφού κανείς δεν ξέρει πότε θα υπάρξει πώληση ακινήτων, ειδικότερα με την κατάσταση που υπάρχει στον συγκεκριμένο κλάδο, εξαιτίας της κρίσης.

Εξάλλου, δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν υπάρχουν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας, αφού αυτό είναι κάτι που ξέρει μόνο η Συνδίκη, ο φορέας, δηλαδή, της δικαιοσύνης που παρεμβαίνει για εταιρείες που έχουν πτωχεύσει».

Τι ποσοστό θα πάρουν τράπεζες, εργαζόμενοι και προμηθευτές

Όταν οι τρεις διαδικασίες ολοκληρωθούν (εκποίηση εμπορευμάτων, ακίνητη περιουσία, τραπεζικοί λογαριασμοί) τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα μοιραστούν στους διεκδικητές τους (τράπεζες, εργαζόμενους, προμηθευτές), με τους κανόνες και τα όσα ορίζει ο Κώδικας Πολιτικής Οικονομίας και ο Κώδικας Πτωχοποίησης.

Τα ποσοστά που θα πάρει ο καθένας τα ορίζει η Συνδίκη και σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη το πιθανότερο είναι το συγκεντρωθέν ποσό να μοιραστεί με τον εξής τρόπο: 65% για τις τράπεζες (διεκδικούσαν αρχικά το 100%, τόσο μεγάλο είναι το ποσό που τους οφείλεται), το 25% στους εργαζομένους και το 10% στους προμηθευτές.

Όσο για το πότε θα ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία; Ενδεχομένως να κρατήσει και χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό μόνο για την διαδικασία της εκποίησης και του πλειστηριασμού των εμπορευμάτων της εταιρείας υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί πάνω από ένα εξάμηνο.

Οπότε το μόνο που μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι – εκ των οποίων υπάρχουν γύρω στα 15 με 20 άτομα που εργάζονταν στο κατάστημα στην Πάτρα – είναι να περιμένουν. Να περιμένουν και να αγωνιούν…