Στο ενδεχόμενο η πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων να γίνει στις 6 Ιουνίου από τις 16 Μαΐου που είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας.

Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα διεξαχθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις και στη συνέχεια οι πανελλαδικές για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός του υπουργείου έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των μαθητών οι οποίοι υποστηρίζουν πως με αυτή την αλλαγή θα προκληθεί επιπλέον σωματική και ψυχική κόπωση.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, οργάνωση μαθητών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ εξέδωσαν ανακοίνωση με αφορμή τον σχεδιασμό που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στην οποία αναφέρεται: «Η αλλαγή της ημερομηνίας των πανελλαδικών εξετάσεων και η μετάθεσή τους μετά τις ενδοσχολικές έρχονται απλά να προσθέσουν ένα επιπλέον άγχος στους μαθητές της Γ Λυκείου που τρέχουν από το πρωί έως το βράδυ από το σχολείο στο σπίτι, μετά στο φροντιστήριο και πάλι από την αρχή. Την ίδια ώρα παρατείνει το κόστος για τις οικογένειές μας με πιο πολλά χρήματα και φροντιστήρια».

Ακόμη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, το υπουργείο προσανατολίζεται στο να μην διεξαχθούν επαναληπτικές εξετάσεις για όσους δεν θα μπορέσουν να προσέλθουν είτε για λόγους υγείας είτε για κάποιο άλλο σοβαρό λόγο με στελέχη του υπουργείου να τονίζουν ότι αυτό γίνεται μόνο για την εξοικονόμηση χρημάτων.