Με την πραγματοποίηση το βράδυ της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, της τρίτης ανοιχτής ξενάγησης για το κοινό, από τον εικαστικό Στέφανο Δασκαλάκη -έργα του οποίου φιλοξενούνται μαζί με αυτά των Γιώργου Ρόρρη και Μιχάλη Μαδένη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών- ολοκληρώθηκε ο κύκλος των παράλληλων εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης των «Τριών σύγχρονων δημιουργών», η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου 2017.

Στο τρίτο «αντάμωμα» της Δημοτικής Πινακοθήκης με το κοινό της περιοχής, ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 200 φίλοι των εικαστικών, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν με τον ζωγράφο.

Ο Στέφανος Δασκαλάκης, μέσα από τη γνωριμία μαζί τους, επεσήμανε, πως «η αναζήτηση μιας άλλης πραγματικότητας, πέρα από αυτή που έχει μπροστά του ο ζωγράφος όταν αποτυπώνει ένα πορτρέτο, αποτελεί ένα από τα πρώτα στοιχεία με τα οποία έρχεται σε επαφή αυτός».

Ο δημιουργός σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα πορτρέτα φανερώνουν το πώς ο ζωγράφος μέσα από την απτή πραγματικότητα που έχει μπροστά του συναντά μια άλλη, εσωτερική πραγματικότητα: τη δική του και του μοντέλου του.

Μέσα από την αγάπη για την ύλη της ζωγραφικής, οι ζωγραφισμένες μορφές γίνονται υπαρκτές σωματικές παρουσίες αιωρούμενες μεταξύ φυσικού και ζωγραφικού, θέτοντας ερωτήματα γύρω από τα ζητήματα της ομοιότητας, του ορατού και του πνευματικού στην τέχνη».


Πρόσθεσε δε, ότι «κάθε ζωγράφος και δημιουργός γενικότερα δημιουργεί παρασυρόμενος από εσωτερική ανάγκη για έκφραση, έχοντας όμως πάντα στο νου του τον τελικό αποδέκτη, τον θεατή».

Τέλος, ανέλυσε τον τρόπο που ζωγραφίζει τα έργα του, χωρίς προσχέδιο και πόσο εντυπωσιακά αλλάζουν τα πρόσωπα, τα σώματα, οι πτυχώσεις και τα αντικείμενα ανάλογα με τον διαφορετικό φωτισμό σε σχέση με την ώρα της ημέρας, προσθέτοντας πως «αν ένα έργο έχει ανάγκη τον δημιουργό του εφόσον ολοκληρωθεί, τότε είναι ατελές».

Στην ξενάγηση συμμετείχαν και οι συλλέκτες Θανάσης Μιχαηλίδης και Γιώργος και Αλίνα Δημαράκη, καθώς και ο ιστορικός τέχνης, συντηρητής Κώστας Καζαμιάκης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα του δημιουργού Στέφανου Δασκαλάκη.


Να σημειώσουμε πως τα έργα της έκθεσης παραχωρήθηκαν ευγενώς από την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Μουσείο Βορρέ, τους συλλέκτες Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα (Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης), Σωτήρη Φέλιο, Θανάση Μιχαηλίδη, Γιώργο και Αλίνα Δημαράκη. Την έκθεση επιμελήθηκε ο ζωγράφος Νίκος Καλατζής.