Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25/11/2016 η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, στα γραφεία του Συλλόγου. Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλάμβανε μεταξύ άλλων, ενημέρωση για τα «κόκκινα δάνεια» και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, κυκλοφοριακό πρόβλημα, παραεμπόριο, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις καθώς επίσης και το PATRAS OPEN MALL.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών "ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν η διαμόρφωση του εορταστικού ωραρίου 2016-2017 λειτουργίας των καταστημάτων, λόγω της φετινής ιδιαιτερότητας όπου η τελευταία Κυριακή του χρόνου συμπίπτει με την εορτή των Χριστουγέννων. Αφού λήφθηκαν υπόψη όλες οι απόψεις και κυρίως οι τοποθετήσεις των μελών μας οι οποίες είχαν συγκεντρωθεί από τις προηγούμενες ημέρες σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου μας, αποφασίστηκε η έναρξη του εορταστικού ωραρίου στις 14/12/2016 με τη μόνη διαφοροποίηση ότι τα καταστήματα θα λειτουργήσουν και την Κυριακή 11/12/2016. 

Το θέμα τον «κόκκινων δανείων» και του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ανέπτυξε διεξοδικά ο Αν. Ταμίας κ. Πολυχρόνης Θωίδης. Αναφέρθηκε αναλυτικά στο σχέδιο για τον νέο εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

  • Ενιαία αντιμετώπιση όλων των χρεών χωρίς όρια και περιορισμούς.
  • Υπαγωγή μόνο των βιώσιμων μεγάλων επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό συμβιβασμό μετά από εισήγηση εκτιμητή.
  • Το «κούρεμα» των οφειλών προς το δημόσιο να αφορά μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις και όχι το αρχικό κεφάλαιο της οφειλής
  • «Κούρεμα» στα πανωτόκια τραπεζών και τόκων δημοσίου σε ποσοστό 50% εφόσον ο οφειλέτης εξυπηρετεί στη συνέχεια κανονικά τις υποχρεώσεις του.

Επίσης, η ένταξη των μικρών επιχειρήσεων (τζίρος έως 50.000 ευρώ) στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά με βάση τυποποιημένη φόρμα στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία τους. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις η ρύθμιση των χρεών θα επιλύεται στο τραπέζι του Μεσολαβητή ύστερα από διαπραγματεύσεις με όλους τους πιστωτές αλλά και τους εκπροσώπους εργαζομένων και προμηθευτών.

Γενικά, στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί μια οριστική λύση στα «κόκκινα» δάνεια που θα ικανοποιεί τους πάντες. 

Συζητήθηκε μετά, πρόταση συναδέλφων και πόσο είναι δυνατή η συμμετοχή του ΕΕΣΠ στην απεργία που έχουν εξαγγείλει ήδη κοινωνικοί φορείς (ΓΣΕΕ) για την 8η/12/2016. Ο Πρόεδρος αφού ανέφερε τις δυσκολίες του εγχειρήματος για κινητοποιήσεις μέσα στις γιορτές εξέφρασε ότι τι θέμα θα συζητηθείς το ΔΣ της ΕΣΕΕ την 1η Δεκεμβρίου και θα έχει νόημα η συμμετοχή εφόσον η κινητοποίηση έχει πανελλαδικό χαρακτήρα και όχι συμμετοχή μεμονωμένων πόλεων. 

Όσον αφορά τις φετινές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Δ.Σ. του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, ανταποδίδοντας τη στήριξη που λαμβάνει από τους καταναλωτές και προκειμένου να τονωθεί το εορταστικό κλίμα στην αγορά, θα διοργανώσει εορταστικές εκδηλώσεις ( παγοδρόμιο, χριστουγεννιάτικο τρενάκι, παραστάσεις δρόμου κ.ά), δωρεάν για το καταναλωτικό κοινό, οι οποίες θα εξετασθούν από ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε για το θέμα αυτό. 

Για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Πάτρας (PATRAS OPEN MALL), ο Πρόεδρος του ΕΕΣΠ ενημέρωσε ότι βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για την επίσημη έναρξη. Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 έχει προγραμματισθεί η διοργάνωση ενημερωτικής – εκπαιδευτικής εκδήλωσης για τους συναδέλφους που συμμετέχουν στο PATRAS OPEN MALL, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συνάδελφοι θα εκπαιδευτούν πάνω στο σύστημα επιβράβευσης πελατών (loyalty) από εξειδικευμένους συνεργάτες του ΕΕΣΠ. Επίσης θα παραλάβουν και τις συσκευές Tablet με εγκατεστημένη την σχετική εφαρμογή. Στόχος είναι να ξεκινήσει η λειτουργία του PATRAS OPEN MALL εντός της εορταστικής περιόδου για την καλύτερη απήχηση στο καταναλωτικό κοινό. Εντός των επόμενων ημερών θα αποσταλεί και σχετική πρόσκληση σους συμμετέχοντες. 

Έγινε συζήτηση για βελτιωτικές προτάσεις σε σχέση με το κυκλοφοριακό που θα δοθούν στον αρμόδιο αντιδήμαρχο. 

Η Βlack Friday, αναλύθηκε εκτενώς. Είναι ένα έθιμο ξένο σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα. Η δύναμη όμως των ΜΜΕ αλλά και συγκεκριμένων πολυεθνικών του έδωσαν μια πρωτόγνωρη διάσταση που αποτέλεσε μια πολύ καλή εισπρακτική ημέρα για το εμπόριο των επιχειρήσεών μας. Φυσικά τη μερίδα του λέοντος την είχαν ορισμένα πολυκαταστήματα. Είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να ερευνήσουμε και τις επόμενες ημέρες ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα και ανάλογη υποδοχή".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Σε σχέση με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει:

Ενιαία αντιμετώπιση όλων των χρεών, χωρίς όρια και περιορισμούς ώστε η κατανομή των βαρών να είναι ισομερής μεταξύ τραπεζών, δημοσίου και προμηθευτών.

Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα υπαχθούν μόνον οι βιώσιμες μεγάλες επιχειρήσεις μετά από εισήγηση εκτιμητή.

Το "κούρεμα" η το "ξύρισμα" οφειλών προς το δημόσιο να αφορά μόνον πρόστιμα και προσαυξήσεις και όχι το αρχικό κεφάλαιο της οφειλής.

Να κουρευτούν πανωτόκια τραπεζών και τόκοι δημοσίου σε ποσοστό 50% εφόσον ο οφειλέτης εξυπηρετεί κανονικά στη συνέχεια τις υποχρεώσεις του.

Η ένταξη των μικρών επιχειρήσεων (τζίρος έως 50.000 €) στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά με βάση τυποποιημένη φόρμα στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία τους(π. ενεργητικό, πάγια κεφάλαια, δανεισμός, απασχολούμενο προσωπικό, οφειλές σε προμηθευτές κλπ)

Για τις μεγάλες επιχειρήσεις η ρύθμιση των χρεών θα επιλύεται στο τραπέζι του Μεσολαβητή ύστερα από διαπραγματεύσεις με όλους τους πιστωτές (Δημόσιο/ Ασφαλιστικά ταμεία) αλλά και τους εκπρόσωπους εργαζομένων και προμηθευτών. Εφόσον υπάρξει συμφωνία του δανειολήπτη και οφειλέτη με τους πιστωτές στους οποίους ανήκει το 60% των δανείων και των οφειλών η συμφωνία αναδιάρθρωσης των δανείων και η εξυγίανση της επιχείρησης θα επικυρώνεται από δικαστή. Με την παραπάνω διαδικασία οι υπερχρεωμένες, αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις ,θα πετυχαίνουν ταυτόχρονη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων από φορολογικές και ασφαλιστικές μη ενήμερες οφειλές ενώ θα τους παρέχεται θα μια επιπλέον δυνατότητα: το χρέος να μοιράζεται στα δύο.

Το ένα μέρος του θα αποπληρώνεται με ευνοϊκούς όρους και χαμηλό επιτόκιο.

Το υπόλοιπο θα παγώνει και η αποπληρωμή του θα μεταφέρεται στα επόμενα 5 ή 10 χρόνια.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η τελική λύση που θα δοθεί στα κόκκινα δάνεια να ικανοποιεί τους πάντες. Τους οφειλέτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους (και όχι τους κατά σύστημα στρατηγικούς κακοπληρωτές),τις τράπεζες, το δημόσιο(εάν υπάρχουν φορολογικές η ασφαλιστικές εισφορές) και τυχόν προμηθευτές.