Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια πολύ μαλακή και εύκαμπτη ηλεκτρονική συσκευή, που σαν τσιρότο προσκολλλάται εύκολα πάνω στο δέρμα ενός ανθρώπου, μετρώντας σε συνεχή βάση και σε πραγματικό χρόνο τον ιδρώτα του, ενημερώνοντάς τον σχετικά.

Η συσκευή- η πρώτη του είδους της- στέλνει ασύρματα τις μετρήσεις σε ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, όπου μια εφαρμογή παρουσιάζει τα δεδομένα που προέκυψαν από την ανάλυση του ιδρώτα.

Η επιδερμική συσκευή μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη σε κάποιον που ασκείται σωματικά, προκειμένου να αποφασίζει άμεσα κατά πόσο πρέπει να αναπροσαρμόσει τον ρυθμό του ή να πιεί νερό ή κάποιο τονωτικό ρόφημα, ανάλογα με τον ιδρώτα που χύνει.

Το μέγεθος και το πάχος της συσκευής είναι ανάλογο ενός μικρού νομίσματος και συνήθως τοποθετείται στα χέρια ή στην πλάτη. Η συσκευή, που είναι μιας χρήσης, και χαμηλού κόστους, μπορεί να λειτουργήσει συνεχόμενα για μερικές ώρες χωρίς ενσωματωμένη μπαταρία και μετά πετιέται.

Οι ερευνητές των Σχολών Μηχανικών και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Northwestern, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιστήμης των Υλικών Τζον Ρότζερς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", δοκίμασαν με επιτυχία το «τσιρότο» σε δύο ομάδες ποδηλατών και δρομέων μεγάλων αποστάσεων. Οι μετρήσεις ήσαν εξίσου καλές με τις συμβατικές μετρήσεις που γίνονται στο εργαστήριο.

Στο μέλλον η συσκευή πιθανώς θα αξιοποιηθεί για να ανιχνεύει και άλλους βιοδείκτες, που αποτελούν ενδείξεις ασθενειών όπως η κυστική ίνωση.