Πρόταση της ΔΕΗ για τη χορήγηση εταιρικού τιμολογίου στο Δήμο Πατρέων, κατόπιν πρωτοβουλιών της Δημοτικής Αρχής και σχετικών διαπραγματεύσεων.

Τρίτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι «η πρόταση της ΔΕΗ, για χορήγηση εταιρικού τιμολογίου του Δήμου Πατρέων, κατόπιν πρωτοβουλιών της Δημοτικής Αρχής και σχετικής διαπραγμάτευσης», με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Παναγιώτη Μελά.

Η εισήγηση έχει ως εξής: «Είναι γνωστές οι εξελίξεις, για την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ενέργειας, με κυρίαρχο ζήτημα αυτό της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, δηλαδή την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, την άνοδο της τιμής της για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά.

Η ενέργεια ένα ακόμη αγαθό, που ενώ μπορεί και πρέπει να διατίθεται με χαμηλό κόστος για τις λαϊκές ανάγκες, μετατρέπεται σε πανάκριβο εμπόρευμα στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, με βάση και την στρατηγική της Ε.Ε.

Ως δημοτική αρχή θεωρούμε ότι αυτές οι εξελίξεις λειτουργούν και θα λειτουργήσουν, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Η τιμή της ενέργειας για τα νοικοκυριά ανεβαίνει κατακόρυφα, για να κατέβει για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, για να ανέβει η κερδοφορία των κεφαλαίων που συγκεντρώνονται στο χώρο της ενέργειας. Ο πόλεμος των δρόμων και των πηγών της ενέργειας, ματώνει πολυποίκιλα τους λαούς και το λαό μας.

"Διεκδικούμε ρεύμα φθηνό "

Διεκδικούμε ρεύμα φτηνό και σε χαμηλές τιμές στις υπηρεσίες και δομές της Τοπικής Διοίκησης, στα λαϊκά νοικοκυριά που δοκιμάζονται από την κρίση, κάτι που θα αποτελούσε πραγματική φιλολαϊκή ενεργειακή πολιτική.

Οι Κυβερνήσεις οδήγησαν, με σταθερότητα στην αύξηση της τιμής της ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση της, με άμεσο αντίκτυπο τα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν ή βρίσκονται και χωρίς ρεύμα σε όλη τη χώρα.

Από την άλλη η ενέργεια παρέχεται φτηνά στους "μεγάλους καταναλωτές", και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, που κάθε τόσο απαιτούν την μείωση της κιλοβατώρας και το επιτυχαίνουν από τις κυβερνήσεις, με το επιχείρημα του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας τους!

Η ΔΕΗ σήμερα και τυπικά ως Α.Ε., ενεργεί με βάση τις ανάγκες των μετόχων της. Επιδιώκει το κέρδος και ταυτόχρονα να διατηρήσει το συντριπτικά μεγάλο κομμάτι της πίτας στην «απελευθερωμένη» όμως πια αγορά ενέργειας.

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Πατρέων, όπως και οι άλλοι δήμοι, πληρώνει πολύ μεγάλα ποσά στην κατανάλωση ενέργειας που κάνει ο ίδιος, τα νομικά του πρόσωπα, η ΔΕΥΑΠ. Αποτελεί επί της ουσίας μία μεγάλη οικονομική αιμορραγία.

Τα κονδύλια που πληρώνονται για την κατανάλωση ρεύματος, στερούν τη χρηματοδότηση από άλλες δομές και έργα, που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στη βελτίωση της καθημερινότητας του λαού της Πάτρας.

Η ίδια η ΔΕΗ ΑΕ κοστολογούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια τον καταναλωτή "Δήμος Πατρέων", όπως και τα νομικά του πρόσωπα, ως οικιακούς καταναλωτές!.

Το κόστος που πληρώνει ο Δήμος κάθε άλλο παρά μικρό είναι, αφού πέρυσι από το σύνολο του Δήμου και των νομικών προσώπων πληρώθηκαν πάνω από 8.000.000€!

Ποσά τα οποία δίνονται τα τελευταία χρόνια. Κόστος που κατά 90 % πληρώνει ο πατραϊκός λαός μέσω των ανταποδοτικών τελών, δηλαδή μέσω της επιπρόσθετης δημοτικής φορολογίας.

Οι προσφορές, οι όροι και οι δόσεις

Η Δημοτική Αρχή πήρε την πρωτοβουλία στις αρχές του χρόνου, να αναζητήσει χαμηλότερη τιμή για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του δήμου και των Νομικών προσώπων.

Οι προσφορές που πήραμε από ΔΕΗ και Green αποτυπώνονται ως εξής:

ΔΕΗ ΑΕ GREEN
Ευρώ/KWH Eυρώ/KWH

Χαμηλή τάση 0,0724 0,071

Μέση τάση 0,0563 0,071

Η έκπτωση και για τις δύο προσφορές αφορά μόνο την τάση και ανέρχεται για κάθε χρόνο στις 600.000 € περίπου (το 7% στο σύνολο του λογαριασμού). Ουσιαστικά η έκπτωση γίνεται μόνο στην κατανάλωση τάσης δηλαδή στα 2.8 εκ σε σύνολο 8.5 εκ, το οποίο αποτελεί το 35% του συνολικού λογαριασμού.

Οι όροι που μπαίνουν και από τις δύο εταιρείες για να υπάρχει αυτή η έκπτωση είναι ότι θα πρέπει να είναι συνεπείς ο Δήμος στην πληρωμή των λογαριασμών. Για να μπορέσει να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστοί λογαριασμοί για:

*ΔΕΥΑΠ

*ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ, ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ, ΔΗΠΕΘΕ, ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ

*ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

*ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

*ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Ταυτόχρονα τίθεται ο όρος πως για να ισχύει η παραπάνω προσφορά πρέπει να γίνει διακανονισμός της οφειλής που έχουν οι Σχολικές Επιτροπές σε 36 δόσεις. Η συγκεκριμένη οφειλή ανέρχεται στις 655.000 ευρώ.

Προτείνεται με βάση τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο, να αποφασίσει θετικά και να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες από τη δημοτική αρχή με τη ΔΕΗ Α.Ε., για τη σύναψη σχετικής συμφωνίας που θα είναι προς όφελος του Δήμου Πατρέων».