Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Start up Europe comes to TEIWEST» που διοργάνωσε το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας μέσω του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου και ώρα 9 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Έτσι επισφραγίστηκε η συμμετοχή του ΤΕΙ στο δίκτυο StartupEuropeUniversityNetwork (SEUN) όντας ένα από τα δύο ελληνικά ΑΕΙ που συμμετείχαν στην εβδομάδα Start up Europe Comes to Universities (SEC2U) με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την εκδήλωσε χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας κ. Τριανταφύλλου και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας κ. Μπάρλος με αφορμή και την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Αναπ. Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας κ. Συρμακέσης ο οποίος εκκίνησε το πρόγραμμα με την παρουσίαση του δικτύου Startup Europe University Network και των στόχων που έχει θέσει το Ίδρυμα με τη συμμετοχή του σε αυτό.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις περιφερειακές στρατηγικές για την επιχειρηματικότητα, ευκαιρίες υποστήριξης & ανάπτυξης επιχειρήσεων αλλά και να λάβουν συμβουλές για την τρέχουσες προκλήσεις για τις startups. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν:

  • το αναπτυξιακό όραμα στο 5ετές σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και βραβείο Επιχειρηματικής Περιφέρειας 2017, από τον Γενικό Δ/νστή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κ. Καραβίδα,
  • τα προγράμματα ενίσχυσης μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία για τη νέα προγραμματική περίοδο, από τον Αναπ. Δ/ντή της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Αϊβαλή
  • οι προκλήσεις βιωσιμότητας των νεοφυών επιχειρήσεων, από την Πρόεδρο της ΟΕΣΥΝΕ κ. Σιαΐνη
  • το πρόγραμμα BusinessSeedsκαι οι δράσεις crowdfunding, από τον επικεφαλής του τομέα Business Banking της Εθνικής Τράπεζας κ. Καμέτα

Στο δεύτερο μέρος ο Γενικός Διευθυντής του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών κ. Μεντζελόπουλος ανέλυσε τις δράσεις διασύνδεσης των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας που λειτουργούν στους ερευνητικούς φορείς της Δυτικής Ελλάδας. Κατόπιν, παρουσιάστηκαν από μέλη της ακαδημαϊκής ενδεικτικές πρωτοβουλίες του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που ενέχουν επιχειρηματική διάσταση σε ποικιλία θεματικών πεδίων, και συγκεκριμένα:

  • υπηρεσίες εδαφολογικών εργαστηρίων, από τον Επίκ. Καθηγητή κ. Μπαρούχα,
  • υποστήριξη επιχειρήσεων αλιείας & υδατοκαλλιεργειών στον τομέα της γενετικής, από τον Αναπ. Καθηγητή κ. Μπαταργιά,
  • λύσεις δυναμικής διαχείρισης στόλου απορριματοφόρων, από τον Καθηγητή Εφαρμογών κ. Χριστοδούλου,
  • υπηρεσίες ποιοτικών ελέγχων ακτινικής επιβάρυνσης, από τον Αναπ. Καθηγητή κ. Κουτσογιάννη.

Το τελευταίο μέρος περιλάμβανε τις βιωματικές ιστορίες τεσσάρων επιτυχημένων start-ups, της SaMMY-Smart App for Management of Yachting Marinas από τον CEO Γιάννη Κωστόπουλο, της InSyBio-Intelligent System Biology από τον COO Χρήστο Αλεξάκο, της Brite Hellas S.A. Solar Technologies από τον Πρόεδρο & CEOκ. Νίκο Κανόπουλο και της Gaming Brotherhood- Pericles, από τον συνιδρυτή της εταιρίας και απόφοιτο του Ιδρύματος Ιάκωβο Ζουρνατζή. Αυτές οι ιστορίες κέντρισαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του κοινού και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους φοιτητές και νέους παρευρισκόμενους. 

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, σε μια φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα, επιχειρηματίες, επιστήμονες, φοιτητές, καθηγητές, εκπρόσωποι κοινωνικών & παραγωγικών φορέων & περιφερειακών αρχών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν προβληματισμούς και ιδέες για την διασύνδεση της επιστημονικής αριστείας με το επιχειρηματικό οικοσύστημα.