Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο.

Ο Δήμαρχος, αφού ενημερώθηκε για τις ζημιές από την νεροποντή και τις πλημμύρες και την κατάσταση των πληγέντων, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους δημότες του Μεσολογγίου και την πρόθεση του Δήμου Πατρέων να συνδράμει στις ανάγκες του γειτονικού Δήμου.

Η περιοχή μας αντιμετώπισε σε μικρό χρονικό σφοδρές βροχοπτώσεις και μεγάλες καταστροφές σε υποδομές, περιουσίες αλλά και απώλειες ανθρώπινων ζωών στις πλημμύρες της Μεσσηνίας.

Αυτές είναι οι τραγικές συνέπειες της παντελούς απουσίας των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Αυτά τα έργα δεν είναι στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αστικών κυβερνήσεων, δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν είναι επιλέξιμα στα διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ κ.λπ.

Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίζει να διεκδικεί την κατασκευή έργων (αντιπλημμυρική, αντιπυρικής, αντισεισμικής) προστασίας, γιατί αποτελούν έργα ζωτικής σημασίας και αφορούν τις συνθήκες της καθημερινής διαβίωσης, την προστασία ζωής και περιουσίας του λαού.

Στην πόλη μας, τα μεγαλύτερα προβλήματα από την νεροποντή του Σαββάτου, εντοπίζονται στις Δημοτικές Ενότητες, όπου εξελίσσονται τα έργα της Ολυμπίας Οδού και της ΕΡΓΟΣΕ, όπως και στα Κρύα Ιτεών,  όπου μετά την κατασκευή των παραγλαύκιων οδών, τα νερά δεν οδηγούνται στο Γλαύκο, αλλά στην περιοχή, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει παρ ότι τα φρεάτια και οι αγωγοί δεν είχαν φράξει.

Συγκεκριμένα στα Αραχωβίτικα, το Δρέπανο και τον Ψαθόπυργο, φερτά υλικά, χώματα και λάσπες, σκέπασαν τους δρόμους και προκάλεσαν προβλήματα σε φρεάτια και αγωγούς. Με άμεση παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής οι υπεύθυνοι του εργοταξίου καθάρισαν άμεσα με δικά τους μηχανήματα τους δρόμους και τους αγωγούς.

Η Δημοτική Αρχή επισημαίνει ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο είναι αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή του Ρίου, γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι αναγκαίες παρεμβάσεις διευθέτησης των μεγάλων όγκων νερού, που συγκεντρώνονται λόγω της κατασκευής της νέας οδού και της σιδηροδρομικής γραμμής.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και των μεγαλοκατασκευαστών γιατί παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων, δεν έχει ξεκινήσει καν η κατασκευή των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Η Δημοτική Αρχή αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει και δημόσια το προσωπικό του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ, που με τα μηχανήματα των δύο υπηρεσιών έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, για να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τις συνέπειες από την μεγάλη βροχή.

Οι παρεμβάσεις των συνεργείων του Δήμου

Ειδικότερα:

-Σε Ακταίο και Άγιο Βασίλη, με μηχανήματα του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ, ανοίχτηκαν αυλάκια παροχέτευσης προς τη θάλασσα, προκειμένου να καθαρίσουν από τα νερά οι παραλιακοί δρόμοι. Μάλιστα στο τέρμα της παραλιακής οδού στον Άγιο Βασίλη, αποτράπηκε ο κίνδυνος, να μπει το συσσωρευμένο νερό στα σπίτια, ενώ καθαρίστηκε και το φρεάτιο από τα φερτά υλικά.

-Στα Δεμένικα, εξαιτίας κακοτεχνίας και μικρής διατομής του δικτύου όμβριων, σε ένα στενό δρόμο, κάθετο του κεντρικού, δεν μπορούσε να απορροφηθεί το νερό. Στο σημείο έγινε παρέμβαση από την ΔΕΥΑΠ, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρότερα προβλήματα.

-Επίσης στα Δεμένικα, έγινε απόφραξη από την ΔΕΥΑΠ σε υπόγειο σπιτιού που κινδύνευσε να πλημμυρίσει, λόγω της μη επαρκούς κλήσης του αγωγού παροχέτευσης λυμάτων.

-Στην Παραλία πλημμύρισε ημιυπόγειο σπίτι, αφού στο συγκεκριμένο δρόμο, δεν υπάρχει ούτε παροχέτευση όμβριων ούτε αποχέτευση. Εκεί παρενέβη ο Δήμος με μηχάνημά του, ανοίγοντας ένα αυλάκι, για να φύγουν τα νερά, ενώ από τη ΔΕΥΑΠ έγινε ένα απόφραξη.

-Στα Βραχνέικα επίσης, καθαρίστηκε το πλημμυρισμένο δημοτικό γήπεδο, ενώ στα Ροΐτικα έπεσε δέντρο και επιμελήθηκε ο Πρόεδρος της Κοινότητας για να το κόψουν.

-Στο Νέο Σούλι, προκλήθηκε κατολίσθηση, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος. Ο Δήμος έστειλε μηχάνημα και εργάτες και καθάρισαν το σημείο από τα χώματα και τις πέτρες.

Συνολικά, έγινε απάντληση νερών μέσω του αποφρακτικού μηχανήματος της ΔΕΥΑΠ σε πέντε περιπτώσεις, οι οποίες πάντως, δεν οφείλονταν σε φραγμένους αγωγούς ή φρεάτια.