Πραγματοποιώντας μεγάλη εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο, ο Απόλλωνας γύρισε τούμπα το ματς με το Ρέθυμνο και πήρε μια μεγάλη νίκη ψυχολογίας και βαθμολογικού χαρακτήρα με 86-78.

Η Πατρινή ομάδα με τη βοήθεια του κόσμου της που βρέθηκε στο κλειστό της Περιβόλας, κατάφερε να ανατρέψει το 35-44 του πρώτου μέρους, παίρνοντας ένα δίποντο που ίσως φανεί πολύ χρήσιμο για τη συνέχεια.

Απίθανη εμφάνιση από Καλινόσκι (28 πόντοι), άξιος συμπαραστάτης ο Βεργίνης, βοήθησαν οι Αμερικανοί Ράσελ και Χίκι.

Το βάρος του… άγχους πρέπει ήταν εμφανές για τον Απόλλωνα από την έναρξη του αγώνα, που έψαχνε επιτακτικά την πρώτη του νίκη. Οι Κρητικοί με τον αέρα των δύο νικών εφάρμοσαν τη γνωστή συνταγή, με το γρήγορο μπάσκετ που είχε πάντως σχέδιο αφού η μπάλα πέρναγε μέσα στο καλάθι στο Σάφτενααρ και μόνο όταν δεν μπορούσε να εκδηλωθεί επίθεση από εκεί ερχόταν το μακρινό σουτ.

Όπως αναφέρει το matchaxaias, το πρώτο δεκάλεπτο κύλησε με απόλυτη ισορροπία και τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται σε μικρά προβαδίσματα. Ο Καλονίσκι ήταν η πλέον αξιόπιστη λύση για τους γηπεδούχους, αλλά δεν είχε πολλά στηρίγματα, απέναντι σε μια ομάδα με μεγαλύτερο πλουραλισμό.

Η λήξη του δεκαλέπτου βρήκε το Ρέθυμνο να προηγείται με 19-18, στο 12′ ο Απόλλωνας είχε προσπεράσει με 22-19 και από εκείνο το σημείο ανέλαβε δράση ο Αρνολντ. Ο Αμερικανός του Ρεθύμνου… συνδέθηκε με το καλάθι, ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής του 0-9 που έφερε το 22-28 στο 18′ και αυτό το προβάδισμα το συντήρησε χωρίς προβλήματα το Ρέθυμνο μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου με το σκορ να είναι 35-44.

Η τρίτη περίοδος ήταν απρόσμενα συναρπαστική. Το Ρέθυμνο στο 22′ έφτασε σε διψήφια διαφορά, 40-51, οι γηπεδούχοι έψαχναν απεγνωσμένα τρόπο να αντιδράσουν και τον βρήκαν με ένα απίστευτο τρίποντο ξέσπασμα. Βεργίνης και Καλινόσκι «όπλισαν», με τρία συνεχόμενα τρίποντα έκαναν το 49-51 και έχοντας ξεσηκώσει ομάδα και κόσμο, ήρθε και το προβάδισμα του Απόλλωνα με 57-53 στο 25′ ολοκληρώνοντας ένα σερί 17-2!

Στο 27’30» το σκορ είχε γίνει 61-55, το σερί 21-4 και ο Καλινόσκι είχε φτάσει τους 22 πόντους κάνοντας ένα ξέσπασμα που έψαχνε από την αρχή του πρωταθλήματος και το δεκάλεπτο έληξε με το 65-61 που άφηνε μεν ανοιχτούς λογαριασμούς, έφερνε δε την ψυχολογία με το μέρος του Απόλλωνα.

Ο Καλινόσκι πλέον δεν σταματιόταν από κανέναν και στο 32′ με δικό του τρίποντο έγινε το 70-62 και ο Βεργίνης… από κοντά έφερε το 73-65. Το εξίσου σημαντικό όμως ήταν ότι ο Απόλλωνας είχε βελτιώσει την άμυνά του και περιόριζε την δράση των Κρητικών σε βρβιασμένα μακρινά σουτ.

Στο 36’30» η διαφορά έφτασε και σε διψήφια τιμή για τον Απόλλωνα με το 76-65 να έρχεται από ένα ακόμα τρίποντο, αυτή τη φορά του Ράσελ με τον συνολικό απολογισμό της ομάδας στο 12/28. Η πλάστιγγα πλέον είχε γείρει εμφανώς και οι παθιασμένοι γηπεδούχοι δεν γινόταν να αφήσουν αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.

ΑΠΟΛΛΩΝ Π. (Μέξας): Χίκι 10, Ράσελ 10(1), Κόμπινς 9, Τσιάρας 3, Καλινόσκι 28(8/12 τρίποντα), Βεργίνης 16(4), Σλαφτσάκης 2, Μπάβσιτς 4, Μαστρογιαννόπουλος, Κουζέλογλου, Βίτκοβατς 4

ΡΕΘΥΜΝΟ (Κωνσταντινίδης): Αρνολντ 22(1), Φιτζπάτρικ, Σάφτενααρ 11, Τάλτον 10(2), Γιαννόπουλος 5(1), Κώττας 2, Χριστοδούλου 4, Καμπερίδης 2, Εβάντας 11, Εντουαρντς 11(1)