Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας ανακοινώνει την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας (World Maritime Day), ο εορτασμός της οποίας φέτος προσδιορίστηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) για την εβδομάδα από 26 έως 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Ναυτιλία: Απαραίτητη για τον κόσμο (Shipping: Indispensable to the world)». Ο IMO (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός) αναφέρει ότι, η ναυτιλία είναι απαραίτητη για τον κόσμο καθώς αποτελεί κεντρικό παράγοντα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Στη σημερινή οικονομία, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βασίζονται στα πλοία για τη μεταφορά εμπορευμάτων, καυσίμων, τροφίμων, αγαθών και προϊόντων τα οποία έχουν ανάγκη.

Οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου και των παγκόσμιων αγορών. Τα πλοία ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο τεχνολογικά προηγμένα, τόσο εκλεπτυσμένα και ποτέ δεν μετέφεραν τέτοιες ποσότητες φορτίου, ποτέ δεν ήταν ασφαλέστερα και τόσο φιλικά προς το περιβάλλον, όσο είναι σήμερα.

Αυτό οφείλεται στον παγκόσμιο στόλο και στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό που εισάγουν και εξάγουν αγαθά σε τέτοια κλίμακα, που καθιστούν τον σύγχρονο κόσμο βιώσιμο.

Η Ναυτιλία και ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν ώστε η «θετική» ορμή που έχει δημιουργηθεί μετά τη σύναψη των συμφωνιών την περασμένη χρονιά, συγκεκριμένα η υιοθέτηση της Ατζέντας για την Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030 και η συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, να μετατραπεί σε απτή βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, η εργασιακή απασχόληση, η ευημερία και η σταθερότητα μπορούν να ενισχυθούν μέσω του αναπτυσσόμενου θαλασσίου εμπορίου, μέσω της βελτίωσης των λιμενικών υποδομών και της αποτελεσματικότητας τους καθώς και μέσω της προώθησης του ναυτικού επαγγέλματος.

Επιπλέον, το θαλάσσιο εμπόριο φέρνει οφέλη σε όλους μας μέσω της ανταγωνιστικότητας των ναύλων και έτσι το κόστος μεταφοράς στη τιμή του ραφιού ενός καταναλωτικού προϊόντος είναι αμελητέο για ένα προϊόν που μεταφέρεται μέσω της θαλάσσης.

Με την εντυπωσιακή της περιβαλλοντική επίδοση, η ναυτιλία αποτελεί επίσης ένα οδηγό της «πράσινης ανάπτυξης», συνεπώς η βιώσιμη ανάπτυξη είναι εξαρτώμενη της συνεχούς οικονομικής αποδοτικότητας των ναυτιλιακών μεταφορών.

Τα οικονομικά και κανονιστικά κίνητρα θα ενθαρρύνουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία να επενδύσει σε «πράσινες τεχνολογίες», οι οποίες δεν είναι μόνο ευεργετικές για το περιβάλλον, αλλά μπορούν να οδηγήσουν και σε μείωση του κόστους μακροπρόθεσμα.

Η διαθεσιμότητα του χαμηλού κόστους και του αποτελεσματικού θαλάσσιου εμπορίου, έχει βοηθήσει να γίνει εφικτή η δραματική βελτίωση των παγκόσμιων συνθηκών διαβίωσης, ειδικά σε αναδυόμενες οικονομίες, όπου έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί άνθρωποι έχουν βγει από την οξεία φτώχεια τα τελευταία χρόνια.

Το γεγονός ότι η ναυτιλία είναι ζωτικής σημασίας και απαραίτητη για την παγκόσμια κοινότητα, διαδραματίζοντας ένα ρόλο – κλειδί στην αειφόρο ανάπτυξη, είναι κάτι που λίγοι γνωρίζουν και πρέπει να γίνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό.