Μια πάρα πολύ ωραία παράσταση φιλοξενείται στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου!

Η Πέμη Ζούνη συναντά τη Μελίνα Μερκούρη. Αυτός είναι και ο τίτλος της παράστασης που είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο της Μελίνας Μερκούρη, που έφυγε από κοντά μας πριν από 20+2 χρόνια.

Μία παράσταση που αναδεικνύει την πορεία της σημαντικής αυτής Ελληνίδας, που αγωνίστηκε διεθνώς για την προβολή της χώρας μας και του ελληνικού Πολιτισμού και στην οποία πρωταγωνιστεί, ερμηνεύει, αφηγείται και τραγουδάει η εκπληκτική Πέμη Ζούνη.

Μια παράσταση που επιχειρεί να συνοψίσει τη ζωή της σπουδαίας Μελίνας! Η Πέμη Ζούνη μίλησε στο patrasevents.gr για αυτή την συνάντηση επί σκηνής, αλλά και για την εποχή που έζησε για λίγο την ίδια την Μελίνα Μερκούρη.

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης της παράστασης καλεί όλο το κοινό της Πάτρας σε αυτό το όμορφο ταξίδι, ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει και στα δημοσιεύματα που αφορούν τον χωρισμό με τον σύζυγό της.


"Η αλήθεια είναι πως όσα και να ξέρει κανείς για την Μελίνα, πάντα θα υπάρχουν πράγματα που είναι άγνωστα"

P.E. 20+2 χρόνια μετά η Μελίνα «ζωντανεύει» και πάλι στην Πάτρα. Πείτε μας δυο λόγια για την παράσταση που θα παρακολουθήσουμε!

Π. Ζ. «Είναι μεγάλη η χαρά μου για την παράσταση αυτή, γιατί μοιραζόμαστε με το κοινό μια αγάπη για ένα πρόσωπο τόσο λαμπερό, την Μελίνα Μερκούρη. Με μια ζωή που δεν χωράει σε ένα μόνο αφιέρωμα, αυτό που παρατηρώ είναι ότι ακόμα και σήμερα εμπνέει και συγκινεί τον κόσμο. Παρατηρώ πόσο του λείπει η Μελίνα και πόσο λείπουν τέτοιες φυσιογνωμίες από την εποχή μας.

Μια γυναίκα που ξεκίνησε από το θέατρο, το αστέρι της την οδήγησε μέσα από τον κινηματογράφο να πάρει την Ελλάδα από το χεράκι και να την κάνει γνωστή σε όλον τον πλανήτη, η μοίρα της την οδήγησε να γίνει πολιτική εξόριστη και μετά, μέσα από την δύναμη που είχε ως σταρ, να παλέψει και να αγωνιστεί εναντίον της χούντας. Να γυρίσει ένδοξα, να γίνει μια από τις πιο επιτυχημένες Υπουργούς Πολιτισμού. Όλα αυτά λοιπόν μαζί με άγνωστες πτυχές της ζωής της ανακατεύονται γλυκά μέσα από αφηγήσεις, βίντεο, χορό, πολύ μουσική, τραγούδια και κάποιες μικρές θεατρικές σκηνές συμπληρωματικά.

Η αλήθεια είναι πως όσα και να ξέρει κανείς για την Μελίνα, πάντα θα υπάρχουν πράγματα που είναι άγνωστα και που δεν είχε ανακαλύψει μέχρι σήμερα».


"Την έζησα λίγο και θα ήθελα πιο πολύ, αλλά δυστυχώς ήταν το τελευταίο της καλοκαίρι"

P.E. Πόσο καιρό ασχοληθήκατε με το έργο πριν την ολοκλήρωσή του;

Π.Ζ. «Το υλικό μαζευόταν πολύ καιρό από την παραγωγό Μπέτυ Γιαννοπούλου που είχε την ιδέα και από τους υπόλοιπους και φυσικά και από μένα που το σκηνοθέτησα φέτος. Η έρευνα δεν τελειώνει! Ακόμα και τώρα διαβάζω και βάζω στην αφήγηση μερικά πράγματα που έχω βρει εξτρά. Παρότι ασχοληθήκαμε πολλούς μήνες και φυσικά παρακολουθώντας τη ζωή της πριν -και εγώ έχοντας μέσα από την πολιτική και λίγη επαφή μαζί της- καταλάβαμε πως αυτό είναι ατελείωτο. Πάντα ανακαλύπτεις κάτι μαγικό».

P.E. Την είχατε γνωρίσει βέβαια…

Π.Ζ. «Είχα συνεργαστεί με τον Ζυλ Ντασσέν στην όπερα της πεντάρας όποτε μιλούσαμε στις πρόβες ή στο σπίτι τους. Την έζησα λίγο και θα ήθελα πιο πολύ, αλλά δυστυχώς ήταν το τελευταίο της καλοκαίρι και ας μην φαινόταν καθόλου άρρωστη.

Ήταν μια γυναίκα μέσα στη ζωντάνια, το χιούμορ τη γενναιοδωρία. Μέσα από τις πρόβες την έζησα και ήταν πολύ όμορφες στιγμές ως «ευλογημένη» από τον Ντασέν το καλοκαίρι του 1993».


"Γεννήθηκε στον καθένα μας μια επαναστατική διάθεση"

P.E. Μπορεί τον περασμένο Ιούνιο να συζητήθηκε και μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο, όμως το όραμα της Μελίνας για επιστροφή των ελγίνειων μαρμάρων δείχνει να έχει εγκαταλειφθεί σήμερα….

Π.Ζ. «Πολύ σωστή ερώτηση. Δουλεύοντας όλον αυτόν τον καιρό με το υλικό δεν μπόρεσε παρά να γεννηθεί στον καθένα μας μια επαναστατική διάθεση. Δεν επιτρέπεται να χαμηλώνει η ένταση σε αυτό το όραμα. Το σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά και είμαστε σε συζητήσεις σε σχέση με αυτό. Μάλιστα εκείνη διόρθωνε και θα το κάνω και εγώ, όχι ελγίνεια, ο Έλγιν τα έκλεψε. Τα “μάρμαρα του Παρθενώνα” θα τα λέμε και το λέω επειδή πολλές φορές μένει μια λάθος έννοια. Ελγίνεια με την κακή έννοια.

Κατά καιρούς γίνονται κινήσεις όμως πιστεύουμε όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε στην ιστορία της Μελίνας επειδή μας έχει εμπνεύσει, πως το θέμα θα πρέπει να κινηθεί πολύ ζωντανά. Πολύ έντονα ξανά».

"Η Πάτρα διαθέτει τον μαγικό χώρο"

P.E. Στην Πάτρα έχετε βρεθεί αρκετές φορές, ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;

Π.Ζ. «Η Πάτρα διαθέτει τον μαγικό χώρο του Αρχαίου Ωδείου τον οποίο γνωρίζω καλά γιατί εκεί έχω παίξει και έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις.

Δεν προλαβαίνω να ζήσω την Πάτρα όσες μέρες θέλω βέβαια. Κάθε φορά που περνάω με συνοδεύει αυτή η λαχτάρα. Ενώ για παράδειγμα στην Θεσσαλονίκη είχα λόγο να μείνω, στην Πάτρα έρχομαι για παράσταση και φεύγω και όλο κάτι μου λείπει. Δυστυχώς, ενώ είναι πολύ όμορφη πόλη δεν την έχω ζήσει όσο θα ήθελα».


"Χωρίζουμε τους δρόμους μας ήρεμα και πολύ πολιτισμένα"

P.E. Σε ότι αφορά την προσωπική σας ζωή, διαβάσαμε πρόσφατα για το διαζύγιό σας…

Π.Ζ. «Το περιεχόμενου του δημοσιεύματος της πηγής, -δηλαδή της εφημερίδας real- ήταν απολύτως σωστό. Ο τίτλος όχι, δεδομένου ότι δεν κατατέθηκε καν το διαζύγιο. Ναι το συζητάμε, χωρίζουμε τους δρόμους μας ήρεμα και πολύ πολιτισμένα. Αυτό πριν καν γίνει πράξη, βγήκε στην δημοσιότητα με τίτλο που “πουλάει”».

P.E. Τι άλλο ετοιμάζεται για τη νέα σεζόν;

Π.Ζ. «Σκηνοθετώ την Ελένη Καστάνη στο θέατρο Άλμα για την «Σίρλευ Βαλεντάιν». Ένα καινούργιο άνοιγμα στο θέατρο για το οποίο είμαι πολύ χαρούμενη. Σκηνοθετώ την Ελένη που είναι πολύ αγαπημένη σε μετάφραση του Αλέξανδρου Ρήγα.

Μετά θα έχω δύο σπουδαίες συνεργασίες πολύ σημαντικές για έμενα, τις οποίες δεν μπορώ ακόμα να αποκαλύψω όπως τις περιμένω με πολύ “μεγάλη ταραχή”».


H ΠΕΜΥ ΖΟΥΝΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ