Η ανάρτηση των βάσεων των Πανελληνίων Εξετάσεων, έχει σαν αποτέλεσμα την επομένη, την έναρξη της αναζήτησης της ιδανικής στέγης από τους φοιτητές και τους γονείς τους.

Ήδη από την Πέμπτη έβλεπε κανείς στους δρόμους της Πάτρας, φοιτητές και γονείς να ψάχνουν στις πολυκατοικίες, παίρνοντας τηλέφωνα και ρωτώντας τις τιμές, προκειμένου να βρουν το σπίτι που τους ταιριάζει.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος την μεγαλύτερη ζήτηση στις επιλογές των φοιτητών συγκεντρώνουν οι δρόμοι του κέντρου της Πάτρας, σε μία περιφέρεια που εκτείνεται από την περιοχή της Αγίας Σοφίας και φτάνει έως τα Ψηλαλώνια.

Προτιμούν και φέτος κέντρο

Οι φοιτητές, έτσι, προτιμούν να μείνουν σε περιοχές «βολικές», τόσο για την μετακίνησή τους προς την σχολή που έχουν περάσει, όσο και για την διευκόλυνση τους στα μαγαζιά του κέντρου, όπου είναι και η καρδιά της πόλης.  

Στην περιφέρεια αυτή, το ενδιαφέρον των φοιτητών είναι τόσο μεγάλο, που όπως τονίζει ο Ανδρέας Παπαζώης της μεσιτικής εταιρίας Homentality Patras, δεν υπάρχει μεγάλη επάρκεια διαμερισμάτων.

«Οι περισσότερες γκαρσονιέρες και τα δυάρια που βρίσκονται στο κέντρο της Πάτρας, έχουν ήδη ενοικιαστεί. Με δυσκολία θα μπορέσει να βρει κάποιος ένα ξενοίκιαστο διαμέρισμα» δηλώνει ο κ. Παπαζώης.

Στο ίδιο επίπεδο οι τιμές

Οι τιμές βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Μια γκαρσονιέρα, σε καλή κατάσταση, σχετικά καινούρια, μπορεί να την βρει κανείς σε μία τιμή που κυμαίνεται μεταξύ των 180 -240 ευρώ. Τα δυάρια μπορεί να τα βρει κανείς σε τιμές μεταξύ των 230 έως των 320 ευρώ ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκονται και την παλαιότητα των κτιρίων.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και τα μεγαλύτερης χωρητικότητας διαμερίσματα, τριάρια και τεσσάρια, τα οποία επιλέγουν δύο, τρεις και τέσσερις φοιτητές που θέλουν να συγκατοικήσουν και να μείνουν μαζί.

Οι τιμές σε αυτά ξεκινούν από τα 400 ευρώ και πάνω. «Η συγκατοίκηση είναι μία τάση που επιλέγουν ορισμένοι φοιτητές, όμως όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, αν κρίνουμε τουλάχιστον από όσους απευθύνονται σε μας. Οι περισσότεροι θέλουν να μείνουν μόνοι τους» τονίζει ο Ανδρέας Παπαζώης.

Βασικά κριτήρια επιλογής

Υπάρχουν βέβαια και κάποια παλαιότερα διαμερίσματα, γκαρσονιέρες και δυάρια, που μπορεί να τα βρει κανείς σε πιο χαμηλές τιμές, από 140 έως και 180 ευρώ.

Ο κ. Παπαζώης τονίζει: «Το βασικό κριτήριο επιλογής των φοιτητών είναι το οικονομικό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι φοιτητές μαζί με τους γονείς τους ψάχνουν να βρουν ένα διαμέρισμα που να έχει τα απαραίτητα στοιχεία που να μπορούν να τους εξασφαλίζουν ένα επίπεδο ποιότητας ζωής».

Πάντως, το σίγουρο, είναι ότι ειδικότερα οι πρωτοετείς δίνουν μεγάλη βάση στην αναζήτηση της φοιτητικής στέγης, αφού την συνδέουν άμεσα με μία καλή φοιτητική ζωή που μόλις τώρα ξεκινάει…