Υπάρχει ένα τραγούδι που λέει:

«Μικρή κοπέλα μου απ' τη ζωή σου κάτι για πες μου

Γιατί τη μέρα έκανες νύχτα σ' αρέσει πες μου».

Σουρεάλ όπως και ο ερμηνευτής του, Γιάννης Φλωρινιώτης ο οποίος τραγούδησε το «κορίτσι του μπαρ».

Δεν ξέρω την δική σας σχέση με τα κορίτσια που δουλεύουν στα καλοκαιρινά bar των clubs όμως είναι πολύ «εντάξει παιδιά». Έχουν κάθε νύχτα να αντιμετωπίσουν ορδές κόσμου που θα βγουν να περάσουν καλά και που δύσκολα θα συγχωρήσουν το όποιο λάθος των εργαζομένων στα νυχτερινά μαγαζιά.

Δουλεύουν όταν εσύ διασκεδάζεις (όχι ότι δεν διασκεδάζουν και οι ίδιες) ενώ ακόμα και κακόκεφος να πας θα σου χαμογελάσουν και θα σου φερθούν με ευγένεια. Μάλιστα τις περισσότερες φορές πρέπει μετά το ξενύχτι να πάνε να δώσουν κάποιο μάθημα ή να διαβάσουν για να περάσουν την σχολή τους.

Η νύχτα έχει πολύ εξηγημένα κορίτσια που μας μίλησαν γι' αυτές τις στιγμές τους, πίσω από το μπαρ στο PE Mag summer Edition.

Έμιλυ Μαντά

#Αυτή την στιγμή εργάζομαι στο Club 21 στο Ρίο, ενώ σπουδάζω παράλληλα φιλοσοφία.

#Η σχέση μιας κοπέλας που δουλεύει σε μπαρ με το αλκοόλ είναι διαφορετική από μιας κοπέλας που βγαίνει μόνο σαν πελάτης. Προσωπικά δεν θα πιω το ίδιο όταν δουλεύω με όταν θα βγω με φίλους να διασκεδάσω. Πρέπει να είμαι συγκεντρωμένη. Θα πιω με μέτρο!

#Αυτό που έμαθα από την εμπειρία μου στα μπαρ της πόλης είναι πως δεν πρέπει να ''καβαλήσεις'' το καλάμι. Είναι μια δουλειά ευχάριστη και αρκετά δύσκολη. Πρέπει να πατάς στα πόδια σου για να μην “χαθείς” μέσα στη νύχτα.

#Το φλερτ υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει και είναι ένα από τα πιο ωραία που συναντώ. Οι ματιές είναι διάχυτες στην ατμόσφαιρα, ενώ οι πιο τολμηροί /τολμηρές θα κεράσουν το πρόσωπο που τους ενδιαφέρει για να πιάσουν κουβέντα.

#Πρέπει να σου αρέσει αυτό που κάνεις. Από εκεί ξεκινούν όλα. Μετά έρχονται και τα άλλα. Κάποιες βασικές οδηγίες που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του μπαρ (δεν θα σας πω τα μυστικά χαχα) ή για παράδειγμα το πως θα βάζεις το ποτό, την μεζούρα κλπ. Αν το έχεις και το γουστάρεις και περνάς καλά όλα τα υπόλοιπα έρχονται. Φυσικά πρέπει να είσαι και επικοινωνιακή για να μπορείς να κερδίσεις τον κόσμο.

#Για ένα μπαρ και για τις κοπέλες συγκεκριμένα που θέλουν να εργαστούν σε αυτό νομίζω παίζει ρόλο και η εμφάνιση αλλά και η εργατικότητα. Μια μπαργούμαν πρέπει να περιποιείται τον εαυτό της αλλά να μην μένει σε αυτό.

#Το να αναλάβεις χρέη ψυχολόγου την ώρα που δουλεύεις νομίζω σε τιμάει. Δείχνει ότι ο πελάτης έχει νιώσει οικεία όποτε μπορεί να σου ανοίξει την καρδιά του και να μοιραστεί μαζί σου ότι τον απασχολεί. Μπορεί να μην του λύσεις το πρόβλημα όμως θα τον κάνεις να ξεχαστεί και αυτή είναι η ουσία του “να βγεις έξω” να διασκεδάσεις.

#Μου αρέσει να δουλεύω το καλοκαίρι. Είναι η πιο ερωτική εποχή. Όχι ότι δεν περνάω καλά τον χειμώνα.

#Κερνάω υποβρύχια και κάνω στροφές όπως λέει και το τραγούδι (χαχα)

#Δεν έχω σκοπό στα 40 μου να δουλεύω σε μπαρ. Στις κοπέλες έχει πρώιμη ημερομηνία λήξης η ενασχόληση.

#Αν καταλάβω πως με σχολιάζουν δεν τρέχει και τίποτα είτε μέσα από τη μπάρα είτε απ' έξω.

#Ο μεγαλύτερος μου φόβος μην σκοτωθώ με τα τακούνια!

#Με τις σχέσεις μου τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, άλλο δουλειά, άλλο η προσωπική μου ζωή.

Βιβή Αθανασοπούλου

#Αυτό το διάστημα εργάζομαι στη « Riviera» που βρίσκεται στα Βραχνέικα, για τη καλοκαιρινή σεζόν. Παράλληλα κάνω μαθήματα για τη πιστοποίηση γνώσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, παρακολουθώ συνέδρια επάνω στο αντικείμενό μου, ενώ ταυτόχρονα αναζητώ δουλειά στο επάγγελμα ως Νοσηλεύτρια.

#Γενικότερα η σχέση μιας κοπέλας με το αλκοόλ περιορίζεται σε κοινωνικά πλαίσια, εννοώντας πως συνήθως προτιμάει να πίνει όταν βγαίνει έξω για να διασκεδάσει... Θεωρώ πως εν έτη 2016 που το φλερτ είναι πιο εύκολο και το αλκοόλ σχετίζεται με αυτό, μια γυναίκα είναι συνηθισμένη να δέχεται κεράσματα και ενδεχομένως να πίνει λίγο παραπάνω. Το ίδιο πιστεύω πως γίνεται και πίσω από το μπαρ.

#Αυτό που κερδίζεις μέσα από αυτή τη δουλειά είναι η δυνατότητα να ψυχολογείς τον άλλον. Ο πελάτης είναι εκεί για να διασκεδάσει ακόμα και αν δεν μπορεί να το καταφέρει μονός του, εσύ είσαι αυτός που πρέπει να ψυχολογήσεις και να προσπαθήσεις να το προσεγγίσεις είτε με ποτό είτε με συζήτηση η ακόμα και με το να μην το ενοχλήσεις καθόλου.

#Το πιο σημαντικό προσόν γι' αυτή τη δουλειά είναι σαφώς η επικοινωνία και η καλή μνήμη. Αναμφισβήτητα τόσο η εμφάνιση όσο και η εργατικότητα είναι το κλειδί για να μπορείς να σταθείς πίσω από ένα μπαρ.

#Μέχρι ώρας δεν έχει συμβεί κάτι που να με έχει εξοργίσει, αν και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί στο μέλλον, λόγω νύχτας λόγω ποτού δεν είναι δύσκολο να έρθουν και οι παρεξηγήσεις.

#Το καλοκαίρι είναι διαφορετική αυτή η δουλειά, είναι αλλιώς και το κλίμα. Ευνοούν οι συνθήκες τη διασκέδαση αλλά και το πότο.

#Κερνάω προσπαθώντας να δημιουργήσω ένα πιο ευχάριστο κλίμα και να κερδίσω χαμόγελα.

#Δεν έχω σκοπό να ξεπεράσω τα προσωπικά μου όρια. #Αν καταλάβω πως με σχολιάζουν δεν αντιδρώ καθόλου, μπορεί να είναι είτε θετικά είτε αρνητικά, αλλά αυτό δεν μπορώ να το ξέρω.

#Ο μεγαλύτερος μου φόβος είναι να μην μπορέσω να ελέγξω μια παρεξήγηση μεταξύ πελατών.

Eιρήνη Καληφώνη

#Εκτός από τις σπουδές μoυ στη λογοθεραπεία, δουλεύω στο Dose και κάθε Κυριακή στο beach bar Blue Lake!

#H σχέση μια κοπέλας που δουλεύει σε μπαρ με το αλκοόλ έχει να κάνει περισσότερο με θέμα χαρακτήρα και ο δικός μου χαρακτήρας το απαγορεύει!

#Το μεγαλύτερο μάθημα που έχω πάρει από αυτή την δουλειά είναι ότι τα μάτια ξεγελούν.

#Αν υπάρχει φλερτ τη νύχτα; Υπάρχει ναι. Πάλι όμως είναι θέμα χαρακτήρα. Βάζεις τα όρια σε τι θεωρείς εσύ θεμιτό φλερτ.

# Το πιο σημαντικό προσόν για να τα βγάλεις πέρα σε αυτή την δουλειά είναι οι δημόσιες σχέσεις.

#Αν παίζει ρόλο η εμφάνιση ή η εργατικότητα; Σε ότι αφορά εμάς τις γυναίκες δυστυχώς το μεγαλύτερο ρόλο παίζει η εμφάνιση.

#Έχει συμβεί πελάτης να μην με σεβαστεί εμένα σαν άνθρωπο πρώτα και έπειτα σαν εργαζόμενο με αποτέλεσμα να οδηγηθεί έξω από το μαγαζί.

#Δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι και ψυχολόγος σε αυτή την δουλειά αλλά θεωρώ ότι όποιος την κάνει, γουστάρει να βλέπει ανθρώπους χαρούμενους και ικανοποιημένους.

#Το καλοκαίρι αλλάζει η διάθεσή μας οπότε είναι πιο εύκολο και ευχάριστο να δουλεύουμε.

#Νομίζω ότι τα χρόνια που διασκέδαζε πραγματικά ο κόσμος έχουν τελειώσει. Τώρα απλά προσπαθεί.

#Κερνάω όταν θεωρώ ότι πρέπει και για να ευχαριστήσω για την επιλογή τους.

#Δεν έχω σκοπό να ακολουθήσω το μπαρ για πολύ ακόμα.

#Αν καταλάβω πως με σχολιάζουν απλά χαμογελάω. Συνηθισμένο στην δουλειά μας.

#Με τις σχέσεις μου παίζουμε κρυφτό. Προσπαθώ να μην εκθέτω την προσωπική μου ζωή.