Μία συζήτηση με τον Μηνά Λιαροκάπη, ιδρυτή της Open Bionics και μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Yale, απόφοιτο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Την πρώτη χειραψία μου την έκανε με το προσθετικό μέλος! Η ομιλία του στο TEDx Θεσσαλονίκη είχε μόλις τελειώσει και ο ίδιος ευδιάθετος απαντούσε στις ερωτήσεις του κοινού στο φουαγέ του Μεγάρου.

Σύμφωνα με το lifo τα 18 λεπτά της σκηνής δεν ήταν αρκετά για να εξηγήσει όλα αυτά που έχει πετύχει μέσω της Open Bionics. Το πώς έφερε την επανάσταση στα προσθετικά μέλη, το πώς μείωσε ως και 6000% το κόστος τους και το πώς άλλαξε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων με αναπηρία στον κόσμο. Το μαγνητόφωνο γράφει.

«Ξεκίνησα τις σπουδές μου από το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου απέκτησα το πτυχίο του Μηχανικού Υπολογιστών. Στη συνέχεια ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο ΕΚΠΑ με MSc σε Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία, ενώ τη διδακτορική μου διατριβή την εκπόνησα στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Κατά τη διάρκεια του MSc και του PhD μου ασχολήθηκα κυρίως με την ανάλυση του ανθρώπινου χεριού, καθώς και με τον έλεγχο και την κατασκευή τόσο προσθετικών όσο και ρομποτικών συστημάτων. Στο Yale ήρθα ως μεταδιδακτορικός ερευνητής και εξακολουθώ να εργάζομαι στο αντικείμενο του ελέγχου και της κατασκευής ρομποτικών χεριών», αναφέρει και στέκεται στο δυσκολότερο κομμάτι της διαδρομής αυτής».

«Τα εμπορικά διαθέσιμα προσθετικά συστήματα έχουν υψηλό κόστος απόκτησης και συντήρησης, υψηλό βάρος, ενώ είναι και ευπαθή. Για τους λόγους αυτούς καταλήγουν συνήθως σε κάποιο συρτάρι».

Το δυσκολότερο ήταν ταυτόχρονα και το ομορφότερο κομμάτι. Οι ατελείωτες ώρες στα υπόγεια του ΕΜΠ κατά την διάρκεια του διδακτορικού μου. Τρέχοντας να προλάβω deadlines συνεδρίων και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς καθηγητές και φοιτητές.


Το Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου και η ομάδα του καθ. Κώστα Κυριακόπουλου στο ΕΜΠ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Τα προβλήματα των Πανεπιστημίων έχουν να κάνουν με την έλλειψη κονδυλίων, την κακή οργάνωση και τη νοσηρή λογική ορισμένων πανεπιστημιακών κύκλων.

Σίγουρα υπάρχουν αρκετές διαφορές με τον εξωτερικό. Μπορώ να αρχίσω να μετράω και να μην σταματάω, αλλά αυτή η σύγκριση δεν έχει νόημα. Έχουμε το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό και πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Πρέπει, επιτέλους, να φτιάξουμε ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο με επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών, το οποίο θα αποτελεί πηγή προόδου, δημιουργίας και καινοτομίας», αναλύει και περιγράφει την Open Bionics.

Προσωπικά θα συνεχίσω να δουλεύω στον τομέα της ρομποτικής και της βιονικής. Με την Open Bionics σκοπεύουμε να επικεντρωθούμε στην παραγωγή νέων ρομποτικών και προσθετικών χεριών, σε προσθετικά συστήματα κάτω άκρων, σε εξωσκελετικούς μηχανισμούς και σε συστήματα επαύξησης των ανθρώπινων δυνατοτήτων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καινοτομία δεν παράγουν μόνο τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, καινοτομία μπορεί να παράγει ο καθένας», καταλήγει.