Κατάμεστο από κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη βραδιά ήταν το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, στην παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Επτά επί Θήβας» σε σκηνοθεσία του Τσεζάρις Γκραουζίνις.

Η παράσταση που ήρθε στην αχαϊκή πρωτεύουσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας κέρδισε τις εντυπώσεις με την σκηνοθεσία και την υποκριτική των πρωταγωνιστών του, πάνω στο διαχρονικό κείμενο του Αισχύλου, με τα πάμπολλα επίκαιρα μηνύματα που κατάφερε να περάσει το έργο.  

Σε ότι αφορά την σκηνοθεσία αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η διάσταση που έδωσε ο σκηνοθέτης στην παρουσία του χορού, ταυτίζοντας τον και κάνοντας τον ένα με την υπόθεση του έργου που είχε ως επίκεντρο την σύγκρουση των δύο αδελφών του Οιδίποδα, του Ετεοκλή και του Πολυνίκη.

Ο Γιάννης Στάνκολγου που το βράδυ της Πέμπτης έπαιξε τον ρόλο του Ετεοκλή αποθεώθηκε και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό της Πάτρας μετά το τέλος της παράστασης, έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις με την υποκριτική του.

Όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι ηθοποιοί του έργου (μεταξύ αυτών και η Καλαβρυτινή Νάντια Καντογιώργη που έπαιξε την αδελφή του Ετεοκλή και του Πολυνίκη, την Αντιγόνη) οι οποίοι με την σειρά τους απόλαυσαν το χειροκρότημα του κοινού της Πάτρας, στο ασφυκτικά γεμάτο Ρωμαϊκό Ωδείο.


Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ηθοποιοί που συμμετείχαν στο έργο, μετά το τέλος της παράστασης βγήκαν τρεις φορές στη σκηνή του Ρωμαϊκού Ωδείου, με μπροστάρη τον Γιάννη Στάνγκογλου, τον οποίο το κοινό δεν σταμάτησε όρθιο να χειροκροτεί.

Όμως και ο ηθοποιός αποζημίωσε το κοινό της Πάτρας για το παρατεταμένο χειροκρότημα του αφού δεν σταμάτησε, παρά την κούραση του, να φωτογραφίζεται με τους ανθρώπους που τον πλησίαζαν για να του σφίξουν το χέρι και να του πουν τα συγχαρητήρια τους.

Να σημειωθεί ότι ο ηθοποιός είχε εγκάρδιο εναγκαλισμό με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Κώστα Καζάκο που ήταν εκεί και παρακολούθησε την παράσταση, δίνοντας μετά το τέλος του έργου τα συγχαρητήρια του, τόσο στον πρωταγωνιστή και στον σκηνοθέτη, αλλά και σε όλους τους συντελεστές.

Ήταν σίγουρα μία από τις καλύτερες παραστάσεις που έχουν περάσει μέχρι στιγμής, το φετινό καλοκαίρι από το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας.

(Κάποιες από τις φωτογραφίες και το βίντεο είναι του Ηλία Κοτόπουλου)