Είναι από μόνος του μια κινητή πηγή πληροφοριών για την μουσική του «τότε» και του σήμερα.

Τα λέει πάντα «έξω από τα δόντια» χωρίς να είναι κάποιο επικοινωνιακό τρικ, αλλά γιατί πολύ απλά «έτσι είναι».

Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει δεκάδες προσωπικούς δίσκους και συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών.

Είναι αυτός που έχει δημιουργήσει μουσική για μουσικές παραστάσεις, για θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση και πολλά ακόμα. Το βιογραφικό του τεράστιο αλλά πιο τεράστια η καρδιά του και η καλοσύνη του. Προς θεού «δεν στάζω μέλι» με σκοπό, όμως άνθρωπος που γελάει, που είναι ακομπλεξάριστος και χωμένος στην μουσική ΔΕΝ μπορεί να είναι κακός».

Την 1η Αυγούστου καταφθάνει στην Πάτρα στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο, στην οδό Γερμανού με το πρόγραμμα «Όλοι Ένα - Φίλα με» που περιλαμβάνει τρεις γενιές τραγούδια.

Μια υπέροχη συναυλία με την οποία ξεκινά και το 35ο Φεστιβάλ Πάτρας του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.

Σε μια απολαυστική συνέντευξη μας μίλησε για την παράσταση, την πολιτική, την μουσική, αλλά και ένα επεισόδιο που είχε γίνει πριν χρόνια στην Πάτρα!


"Η αλληλεγγύη είναι η καλημέρα του ανθρώπου στο δικαίωμα του να ζει κάτω από το ίδιο φως με τους δίπλα του"

P.E. «Όλοι ένα». Είναι η αλληλεγγύη σε καιρούς επίθεσης σε δικαιώματα και κατακτήσεις, στο βιος και στη ζωή μας την ίδια, η αλληλεγγύη είναι προϋπόθεση επιβίωσης;

Σ.Κ. «Θέλετε να μιλήσω για το αυτονόητο; Υπάρχει ένας καθημερινός πόλεμος, να αρπάξουν του φτωχού το βιος.

Η αλληλεγγύη δεν είναι μόδα που προήλθε από την κρίση. Είναι τρόπος να ζει κάνεις. Με τον σύντροφό του, τον γείτονά του…

Ξαφνικά χρειαζόταν η κρίση; Δηλαδή τι; Η συλλογική συνείδηση, ότι μας κλέβουν, τα μεγάλα τραπεζικά συστήματα, οι συνεργάτες των καρτέλ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις;

Έτσι ξαφνικά εμείς αντιδρούμε αλληλέγγυοι

Όπως επίσης και η φιλανθρωπία που διαφημίζεται είναι “φιλανθρωφαγία”.

Νομίζω είμαι κατανοητός».


P.E. Τα τραγούδια ως μουσικό θεατρικό κείμενο είναι κάτι που εμπνευστήκατε από τους πρώτους πριν χρόνια και σήμερα ακολουθείται και από πολλούς ακόμα καλλιτέχνες. Είναι κάτι που το θεωρείται δική σας επιτυχία;

Σ.Κ.«Αυτό δεν ήταν δικό μου εύρημα. Ήταν σύστημα του Ανδρέα Βουτσινά, ενός σπουδαίου σκηνοθέτη που είχα την τιμή να είναι δάσκαλος μου. Όταν πρωτοσυνεργαστήκαμε το πρότεινε.

Η Λίνα Νικολακοπούλου κι εγώ το καταλάβαμε και το δημιουργήσαμε μαζί του.

Αυτό τότε έκανε επιτυχία. Είχε σουξέ που λέμε. Αυτή τη μέθοδο ακολούθησα εξελίσσοντάς την και στις παραστάσεις μου με τη Σπείρα, αλλά και με άλλους καλλιτέχνες που σκηνοθέτησα (Μακεδόνας, Κούκα, Δήμητρα Παπίου, Μέλινα Ταναγρη, Γιώτα Νέγκα…).

Είναι μια φόρμα που για να ανθίσει θέλει ταλέντο σύνθεσης. Είναι σαν να συνθέτεις ένα έργο από τη αρχή.

Επειδή αυτό έκανε επιτυχία, το μιμήθηκαν κάποιοι. Δεν είναι κάτι εύκολο.

Το να πάρεις ένα έτοιμο πατρόν υψηλής ραπτικής και να στο αντιγράψει μια φίλη σου μοδίστρα, όσο καλή και να ναι, το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα ελαφρώς "μαϊμού"».

P.E. Έχετε χαρακτηρίσει τον εαυτό σας ως αριστερό. Η σημερινή κυβερνητική αριστερά έχει σχέση με την πολιτική φιλοσοφία της αριστεράς που εσείς πρεσβεύετε;

Σ.Κ. «Τάσσομαι με τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου. Ζω και δημιουργώ κάτω από αυτήν την αρχή. Αυτή είναι η δική μου αρχή. Αφήνω σε σας τα υπόλοιπα!».


P.E. Τόσα χρόνια, έχετε αποκτήσει φιλίες ή γνωριμίες με πολιτικά πρόσωπα;

Σ.Κ. «Η αλήθεια είναι γνωριμίες ναι, φίλιες όχι! Είναι μπαμπέσικο πράγμα η πολιτική.

Έχει λοβιτούρες, ψεματάκια, κωλοτουμπίτσες, εγώ είμαι γλωσσάς. Με συμπαθούν κάποιοι πολιτικοί γι' αυτό, αλλά δεν με βάζουν κι εύκολα στις υποθέσεις τους, εδώ που τα λέμε.

Με κάποιους σοβαρούς κάνουμε καμία φορά μερικές κουβέντες της προκοπής!».

P.E. Υπάρχει κάποια προσωπικότητα στην πολιτική που σας συνάρπασε ανεξαρτήτως κομματικών αποχρώσεων;

Σ.Κ. «Συνάρπασε όχι! Στην Ελλάδα εννοείτε φαντάζομαι, γιατί στην Ιστορία ναι, είναι αρκετοί οι ηγέτες που με έχουν συγκινήσει. Άλλωστε οι αληθινοί Ηγέτες άφησαν Ιστορία.

Εννοώ αυτοί που στήριξαν τους λαούς τους. Στα χρόνια που περπάτησα στη ζωή, δεν ενθουσιάστηκα, παρά μονό ίσως από τον Χαρίλαο Φλωράκη».


"Έφτιαξα μια ιστορία για τον ερώτα και τον κύκλο της ανθρώπινης ζωής"

P.E. Τι ήταν αυτό που κάθε φορά σας κεντρίζει το ενδιαφέρον στους ανθρώπους που επιλέγετε για να συνεργαστείτε;

Σ.Κ. «Το ταλέντο και η προσωπικότητα».

P.E. Όλοι ένα. Αρχηγός ο Έρωτας. Τρεις γενιές τραγούδια αναφέρετε στο Δελτίο τύπου. Πόσο δύσκολο είναι αυτό το «όλοι ένα»;

Σ.Κ. «Κοιτάξτε το τραγούδι είναι συλλογικός ιστός. Ένας στίχος, μια μελωδία, ένα μοτίβο, είναι όμορφα σχοινιά να πιαστούμε όλοι μαζί κάποια στιγμή και να στείλουμε τη φωνή μας μαζί προς το σύμπαν».

P.E. Τα τραγούδια που επιλέχθηκαν είναι μια κατάθεση ψυχής για όλα όσα μάθατε αυτά τα χρόνια;

Σ.Κ. «Έφτιαξα μια ιστορία για τον έρωτα και τον κύκλο της ανθρώπινης ζωής, με τραγούδια μου, που μου έδιναν της σιγουριάς τα υλικά για μια τέτοια επικοινωνία.

Έδειξε στην πράξη ότι έγινε κάτι καλό».


P.E. Υπάρχει χιούμορ στην παράσταση;

Σ.Κ. «Ναι! Κατ' αρχήν ένα κείμενο του Ντάριο Φο, που ερμηνεύει εξαιρετικά ο κύριος Φλέουρας, λίγο πριν το τέλος, εξαιρετικό.

Και κάποιοι αυτοσχεδιασμοί μου με την πλατεία, που γελάμε όλοι. Καμία φορά αιφνιδιάζω και τους συμπαίκτες».

P.E. Ποια είναι η σχέση σας με τον χρόνο κ. Κραουνάκη;

Σ.Κ. «Αχαχαχαχαχχαα Αδυσώπητη. Δε μου φτάνει ποτέ! Παρ' όλα αυτά καταλαβαίνω πια τι ώρα είναι από το φως, δε χρειάζομαι ρολόι παρά μονό για τα ραντεβού και την ώρα έναρξης μιας παράστασης».

P.E. Κοιτώντας πίσω τι κρατήσατε από τον Σταμάτη που ξεκινούσε με λαχτάρα για το μακρύ ταξίδι στο τραγούδι;

Σ.Κ. «Το παιδί Σταμάτη! Αυτό το κράτησα όρθιο, άτακτο και ζωντανό πάντα».


Όταν έχω εσένα - Live - Σταμάτης Κραουνάκης

"Είχε πει "πουτάνα" μια συνάδελφο εκλεκτή και ζήτησα να φύγει από την αίθουσα"

P.E. Η πορεία σας είναι και «τραύματα» και πόνος; Τι σας κράτησε «όρθιο» στο πέρασμα του χρόνου;

Σ.Κ. «Η μουσική η ιδία, αυτή που φτιάχνω αλλά κι αυτή που ακούω…».

P.E. Πριν από αρκετά χρόνια έγινε ένα επεισόδιο κατά την διάρκεια εμφάνισή σας στην Πάτρα με έναν θαμώνα. Γενικά θα ξανά-αντιδρούσατε το ίδιο αν συνέβαινε αυτό σήμερα;

Σ.Κ. «Δεν ήταν κάτι φοβερό. Είχε πει "πουτάνα" μια συνάδελφο εκλεκτή και ζήτησα να φύγει από την αίθουσα. Όφειλα να το κάνω απέναντι σε μια κυρία που στη σκηνή τα έδινε όλα. Θα αισθανόμουν άσχημα αν δεν το είχα κάνει. Αν συνέβαινε σε μένα ίσως να ήμουν πιο κουλ».

P.E. Φεύγοντας από την παράσταση τι συναισθήματα θα έχει κάποιος θεατής;

Σ.Κ. «Όλοι όσοι έρχονται μου λένε τη λέξη “ταξίδι”. Ακόμα μου λένε ότι "φύγανε καλύτερα από ότι ήρθαν".

Τα δίνουμε όλα! Από τα τρίσβαθα της καρδιάς μας. Όλοι μας!».