Απίστευτο μπάχαλο δημιουργήθηκε από την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες υποβολής δηλώσεων σχολείων μετάθεσης από τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς. Τούτο, γιατί τα αναφερόμενα στην ανακοίνωση παρέβαιναν πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο για τις μεταθέσεις, δημιουργούσαν ταλαιπωρία και σύγχυση στους συναδέλφους και ενίσχυαν την αδιαφάνεια στη σπουδαιότερη υπηρεσιακή μεταβολή του εκπαιδευτικού, που είναι η μετάθεση.

Συγκεκριμένα, με την ανακοίνωση, προβλέπονταν δύο φάσεις υποβολής δηλώσεων: αρχικά προσωρινή δήλωση μετάθεσης και ακολούθως οριστική, διαδικασίες σε χρονική προθεσμία εφτά ημερών αντί για πέντε που προβλέπει η νομοθεσία και επίσης δυνατότητα υποβολής αλλεπάλληλων ηλεκτρονικών δηλώσεων χωρίς πρωτόκολλο παραλαβής. Πρωτόγνωρα πράγματα και παράνομες διαδικασίες, που δεν έχουν συμβεί ποτέ στο παρελθόν!

Όλα τούτα, ενώ από τις 8/7 είχε ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, που προέβλεπε επακριβώς την εφαρμογή των διαδικασιών, σύμφωνα με το προβλεπόμενο νομοθετικό πλαίσιο για τις μεταθέσεις. Σύμφωνα με αυτήν, η υποβολή δηλώσεων μετάθεσης θα γινόταν από 19/7 μέχρι 25/7 (5 εργάσιμες ημέρες) με παράδοση της αίτησης αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο ή με ηλεκτρονικό τρόπο (με παράλληλη υποχρέωση αποστολής της αίτησης) και αντίστοιχη παραλαβή πρωτοκόλλου.

Η αντίδραση και η διαφωνία μου ήταν άμεση προς το Διευθυντή Εκπαίδευσης. Του ζήτησα να αποσύρει άμεσα την ανακοίνωση, γιατί οι προβλεπόμενες διαδικασίες παραβιάζουν τη νομοθεσία και θα εκπέσουν οι μεταθέσεις και του ζήτησα να εφαρμοστεί η απόφαση του ΠΥΣΠΕ σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες υποβολής δηλώσεων από τους συναδέλφους. Κοινή ήταν η αντιμετώπιση του θέματος και η διαφωνία και από τον έτερο Αιρετό συνάδελφό μου στο ΠΥΣΠΕ Αχαΐας.

Η απόσυρση της επίμαχης ανακοίνωσης από την ιστοσελίδα της Δ/νσης είναι θετικό σημείο για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση των μεταθέσεων των συναδέλφων, ωστόσο είναι απαράδεκτο να μην εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου από τον Πρόεδρό του και να αναζητούνται γνώμες και συμβουλές από αναρμόδιους, που παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία.