Όλοι το έχουμε ακουστά, αλλά λίγοι γνωρίζουμε για τι ακριβώς πρόκειται. Η Άντρια Παναγιωτοπούλου, όμως, το γνωρίζει καλά και είναι εδώ για να μας κατατοπίσει. Πώς ξεκίνησε η επαφή της, όμως, με το Bollywood;

Είχε την πρώτη της επαφή με το χορό σε νηπιακή ηλικία, μαθαίνοντας για αρκετά χρόνια ελληνικούς παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς. Η εξέλιξή της και η αγάπη της για το χορό ήταν μεγάλη κι έτσι από 16 κιόλας ετών μπήκε δυναμικά στο χώρο ως επαγγελματίας.

Με επαγγελματικές σπουδές στους latin και ballroom χορούς από το Ε.Σ.Χ.Ε (Εθνικό Συμβούλιο Χορού Ελλάδος) και γνώσεις belly dance, club latin, tango argentino, hip hop και flamenco έχει διδάξει σε σχολές χορού και πολιτιστικούς συλλόγους κι έχει συμμετάσχει έως σήμερα σε διαγωνισμούς ως χορεύτρια και χορογράφος, σε δεκάδες καλλιτεχνικά δρώμενα.

Από τον Απρίλιο του 2013 αποτελεί μέλος της 1st Bollywood Academy Greece και από τον Ιούλιο του 2015 είναι διπλωματούχος απόφοιτή της, αναγνωρισμένη από το C.I.D της Unesco (η 1η εκτός Αθηνών). Έχει συμμετάσχει σε όλα τα Bollywood & Multicultural Dance Festivals της 1ης Ακαδημίας Bollywood. Διδάσκει Bollywood σε ενήλικες και σε παιδιά στην Πάτρα κι έχει μέχρι τώρα δύο συμμετοχές ως χορεύτρια σε Bollywood ταινίες, «Bindaas 2014» και “Tere Mere Darmiyan” 2015.

Με αφορμή την πρόσφατη διάκρισή της στο Διεθνή Διαγωνισμό Bollywood, η Άντρια Παναγιωτοπούλου μιλάει στο patrasevents.gr και μας μεταφέρει στο κόσμο του Bollywood.


"Νιώθω ιδιαίτερη τιμή και χαρά γι' αυτή μου την επιτυχία"

P.E.: Αναδείχθηκες "Bollywood Star of the Year". Πώς νιώθεις γι' αυτή την διάκριση;

Α.Π: "Νιώθω ιδιαίτερη τιμή και χαρά γι' αυτή μου την επιτυχία, τόσο επειδή ο τίτλος αυτός αφορά σε επαγγελματικό επίπεδο ("professional level"), όσο κι επειδή διαγωνίστηκα ανάμεσα σε πολύ αξιόλογες συμμετοχές".

P.E.: Πόσο χρόνο σου πήρε για να ετοιμάσεις την χορογραφία που σου χάρισε το χρυσό μετάλλιο;

Α.Π: "Η γενικότερη ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό μου περίπου πριν τέσσερις μήνες, όταν άκουσα το τραγούδι. Μου έδωσε έμπνευση, ένιωσα ότι μου ταιριάζει κι αποφάσισα να το χορογραφήσω και να διαγωνιστώ. Βέβαια, η χορογραφία δε δημιουργήθηκε μέσα σε μία μέρα! Μου πήρε αρκετό χρόνο μέχρι να κατασταλάξω στην παραμικρή λεπτομέρεια και να ολοκληρωθεί. Έως και τις τελευταίες ημέρες έκανα διαρκώς αλλαγές, ώστε να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα: από τις κινήσεις και το ύφος, μέχρι και το styling, καθώς όλα μετρούν".

P.E.: Γενικότερα, πόσο απαιτητική είναι η προπόνηση για να βγει ένα άρτιο αποτέλεσμα;

Α.Π: "Εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο επιθυμεί κάποιος να ασχοληθεί με το Bollywood. Το ερασιτεχνικό επίπεδο δεν έχει ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις. Αν όμως κάποιος θέλει να συμμετέχει αγωνιστικά και ιδίως σε επαγγελματικό επίπεδο, εννοείται πως οι απαιτήσεις αυξάνονται και χρειάζεται εντατική προσπάθεια, καθώς κρίνεται η τεχνική, η σκηνική παρουσία, η χορογραφία κλπ.

Επίσης, έχει να αντιμετωπίσει κι άλλα θέματα όπως είναι οι τραυματισμοί (εγώ π.χ. σταματούσα συχνά τις πρόβες μου εξαιτίας τραυματισμού στο γόνατό μου), η έλλειψη χρόνου για προπόνηση λόγω δουλειάς, η καθημερινή κούραση και άλλα. Η επιτυχία δεν έρχεται από τη μια στιγμή στην άλλη εξάλλου. Προσωπικά, είχα συμμετάσχει ξανά στο διεθνή αυτό διαγωνισμό κατακτώντας τότε την τρίτη θέση. Θεωρώ πάντως ότι η σημαντικότερη προϋπόθεση είναι το αγαπάς πραγματικά". 


Andria Panagiotopoulou at Bollywood Party - Show

"Σήμερα, ο χορός Bollywood έχει διαμορφώσει το δικό του στυλ"

P.E.: Πες μας λίγα λόγια για το Bollywood, για να μάθει κι ο κόσμος περί τίνος πρόκειται.

Α.Π: "Είναι ο χορός της απόλυτης χαράς! Η λέξη Βollywood δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '70 και χαρακτηρίζει τον ινδικό εμπορικό κινηματογράφο (πάνω από 1000 ταινίες το χρόνο). Το όνομα αποτελείται από δύο συνθετικά. Το πρώτο είναι το όνομα της κινηματογραφικής βιομηχανίας της πόλης "Bombay" και το δεύτερο είναι το Χόλιγουντ, το κέντρο της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας. O χορός είναι άλλοτε κεφάτος και ρυθμικός κι άλλοτε νοσταλγικός κι ερωτικός. Είναι ένας απίστευτα θεατρικός χορός, με δυναμικά και χαρούμενα στοιχεία και τεράστια θετική ενέργεια.

Σήμερα, ο χορός Bollywood έχει διαμορφώσει το δικό του στυλ. Δανειζόμενος από τη Δύση ελεύθερες κινήσεις και από την Ινδία πιο παραδοσιακές, μας αφηγείται ιστορίες με έντονα χορευτικό τρόπο. Και για να μην παραβλέπουμε και τη φυσική μας κατάσταση, το Bollywood γυμνάζει σχεδόν όλες τις ομάδες μυών, μέχρι και τα ακροδάχτυλα των χεριών και τα μάτια".


"Το Bollywood για μένα είναι ένας πολύχρωμος παράδεισος"

P.E.: Τι είναι αυτό που σε έκανε εξαρχής να ασχοληθείς με αυτόν τον χορό; Τι σημαίνει Bollywood για σένα; 

Α.Π: "Η "γνωριμία" μου με το Bollywood έγινε εντελώς τυχαία. Μια σειρά από συμπτώσεις με οδήγησαν στην καλή μου "νεράιδα" Άννα Δημητράτου, ιδρύτρια της 1ης Ακαδημίας Bollywood στην Ελλάδα και παράλληλα έναν από τους πιο γλυκούς και ταλαντούχους ανθρώπους που έχω γνωρίσει, η οποία θεώρησε πως θα μου ταίριαζε αρκετά και με παρότρυνε να το δοκιμάσω μέσω μίας οντισιόν τότε. Αυτό ήταν λοιπόν! Η θετική αύρα, η εκφραστικότητα και η ζωντάνια αυτού του χορού με έκαναν να τον ερωτευτώ από το πρώτο λεπτό.

Έκτοτε το κυνήγησα αρκετά. Τον πρώτο ενάμιση χρόνο πήγαινα κάθε εβδομάδα στην Αθήνα για μαθήματα στην Ακαδημία, έπειτα μπήκα στη διαδικασία εξετάσεων, πήρα το επαγγελματικό μου δίπλωμα, έκανα σεμινάρια με πολλούς καταξιωμένους δασκάλους από την Ελλάδα και από το εξωτερικό και συνεχίζω με ακόμη περισσότερη όρεξη. Το Bollywood για μένα είναι ένας ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ"!

P.E.: Παράλληλα, είσαι και δασκάλα. Έχει ανταπόκριση στην Ελλάδα και ειδικά στην Πάτρα; Ο κόσμος γνωρίζει για το Bollywood;

Α.Π: "Όπως ανέφερα είμαι διπλωματούχος δασκάλα Bollywood αναγνωρισμένη από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID της Unesco (η πρώτη δασκάλα εκτός Αθηνών που πήρα το δίπλωμα αυτό και η μοναδική στην Πελοπόννησο) και διδάσκω σε ενήλικες και σε παιδιά. Η διδασκαλία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου γενικότερα, καθώς είμαι και πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πατρών. Έφερα το Bollywood στην πόλη μας πριν τρία χρόνια και παρόλο που είναι ένα πιο ιδιαίτερο είδος χορού, ο κόσμος ανταποκρίθηκε αμέσως και το λάτρεψε.

Έχω δημιουργήσει μια μεγάλη ομάδα, το BOLLYWOOD PATRAS, όπου περνάμε υπέροχα και συμμετέχουμε σε πολλές χορευτικές παραστάσεις και events. Θα ήθελα να προσθέσω πως τα τελευταία χρόνια μάλιστα το Bollywood αποτελεί μόδα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες".


"Το όνειρό μου είναι να ταξιδέψω στην Ινδία και να χορέψω σε μεγάλα shows"

P.E.: Κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με αυτόν τον χορό από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει;

Α.Π: "Ήδη έχω μαθητές τεσσάρων και πέντε ετών που τα καταφέρνουν πολύ καλά, οπότε θεωρώ ότι είναι μια κατάλληλη ηλικία για να "μυηθούν" στο Bollywood. Άλλωστε για τα παιδιά είναι ίσως το πιο χαρούμενο είδος χορού με το οποίο θα μπορούσαν να ασχοληθούν. Τα χρώματα των στολών, η ζωηρή μουσική, οι ιστορίες που αφηγούμαστε χορεύοντας, τα ξετρελαίνουν και τους μεταδίδουν όμορφα και θετικά συναισθήματα. Για τους υπόλοιπους απλώς... δεν υπάρχει όριο! Το Bollywood χορεύεται από όλες τις ηλικίες"! 

P.E.: Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Α.Π: "Θα συνεχίσω να  μεταδίδω την αγάπη μου για το Bollywood στον κόσμο και σκοπεύω να φτάσω το BOLLYWOOD PATRAS ακόμη πιο ψηλά. Η δουλειά δε σταματά ποτέ. Έχω στόχο, αλλά και ευθύνη απέναντι στον εαυτό μου και στους μαθητές μου να εξελίσσομαι συνεχώς. Άλλωστε ένας σωστός δάσκαλος παραμένει για όσο ζει και μαθητής".

P.E.: Το μεγάλο σου όνειρο...

Α.Π: "Να ταξιδέψω στην Ινδία και να χορέψω σε μεγάλα shows και παραγωγές της Ινδικής κινηματογραφικής βιομηχανίας".