Δεν λέμε, η κατάβαση του φαραγγιού του Βουραϊκού είναι από τις ομορφότερες εμπειρίες που μπορεί να έχει κάποιος που αγαπάει την πεζοπορία.  

Περπατάς ανάμεσα σε άγριες χαράδρες, σε πλαγιές και σε γκρεμούς, μέσα σε μία φύση που βρίσκεται στο αποκορύφωμα της μαγείας και της ομορφιάς της, ειδικότερα όταν αυτή η κατάβαση γίνεται τους ανοιξιάτικους και θερινούς μήνες. Όμως μαζί με την μαγεία της φύσης, υπάρχουν και οι ανάλογοι κίνδυνοι τους οποίους θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του όταν αποφασίζει να κάνει την διαδρομή.

Είναι γεγονός ότι η πολιτεία που έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να προβάλει την κατάβαση του Βουραϊκού σαν ένα τουριστικό αξιοθέατο, προσελκύοντας δεκάδες τουρίστες και επισκέπτες, θα πρέπει να φροντίσει να προχωρήσει στα ανάλογα έργα συντήρησης και στις αντίστοιχες υποδομές που θα πιστοποιούν την ασφάλεια της διαδρομής για τους πεζοπόρους.

Είναι αλήθεια ότι το σημείο που έπεσε ο μικρός Βασίλης, σκορπίζοντας τον θρήνο στους γονείς του και στην οικογένεια του, δεν ενδείκνυται ως προσβάσιμο για τους επισκέπτες και υπάρχουν σχετικές πινακίδες σήμανσης σε διάφορα σημεία που το επιβεβαιώνουν. Υπάρχει όμως κανείς εκεί για να απαγορεύει την προσέλευση των… ριψοκίνδυνων ταξιδιωτών; Όχι.


Η διαδρομή του Βουραϊκού έχει ταυτιστεί με τον Οδοντωτό και τα δύο έχουν «διαφημιστεί» από τους φορείς και δικαίως έχουν αναδειχθεί σε τουριστικά αξιοθέατα, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσουν δεκάδες τουρίστες και επισκέπτες.

Τουρίστες από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, ανεβαίνουν συνήθως με το ιστορικό τραινάκι και στη συνέχεια κάνουν κατάβαση με τα πόδια. Δεν θα έπρεπε λοιπόν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι υπόλοιποι της πολιτείας να κάνουν κάτι για να προσφέρουν στους επισκέπτες, πέρα από την μαγεία της φύσης που έτσι και αλλιώς υπάρχει, την ανάλογη ασφάλεια και προστασία τους;

Διαφορετικά, μήπως θα έπρεπε να έχουν μπει κάποια όρια από την πολιτεία, από την σιδηροδρομική υπηρεσία και γενικά από όλους τους αρμοδίους στην ελεύθερη διάβαση από την στιγμή που το κράτος δεν έχει φροντίσει για την συντήρηση της σιδηροδρομικής υποδομής και την στοιχειώδη ασφάλεια των πεζοπόρων; Το patrasevents.gr προ μηνών είχε ανέβει από το Διακοπτο στα Καλάβρυτα, με τον Οδοντωτό και είχε κατέβει από εκεί με τα πόδια, κάνοντας την σχετική κατάβαση του φαραγγιού.


Με τον φωτογραφικό του φακό είχε καταγράψει την ομορφιά της διαδρομής, αλλά και ορισμένες από τις σημαντικές αδυναμίες που αναφέραμε. Το δυστύχημα του μικρού Βασίλη που βρήκε τραγικό θάνατο, μας έκανε να το… ξεψαχνίσουμε το όλο θέμα.

Δείτε και εσείς τι βρήκαμε στις φωτογραφίες. Βάζουμε στοίχημα πως δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε.

Ή μήπως όχι;


Σκουριασμένα κάγκελα που δεν είναι ασφαλή


Επικίνδυνα σημεία με κενά, σε μεγάλο ύψος


Χαμηλά κάγκελα για τους πεζούς σε μεγάλο ύψος


Σε πολλά σημεία εύκολα μπορεί κανείς να τραυματιστεί


Ένα ακόμα επικίνδυνο σημείο της διαδρομής